Sukan ketahanan

Apakah sukan daya tahan?

Endurance sukan adalah sukan di mana kemampuan tubuh untuk menentang rangsangan tekanan tertentu dilatih. Ini adalah rangsangan tekanan yang berpanjangan. Di dalam ketahanan sukan, daya tahan badan dilatih dari masa ke masa. Dalam ketahanan sukan, tujuan utamanya adalah untuk meningkatkan aktiviti kardiovaskular, mengoptimumkan darah peredaran pada otot kerja dan menyesuaikan proses metabolik dengan beban.

Jenis sukan daya tahan

Perbezaan dibuat antara daya tahan aerobik, di mana tubuh mempunyai cukup oksigen yang tersedia untuk mengatasi tekanan, dan daya tahan anaerob, di mana tubuh memasuki bentuk metabolik di mana laktat dihasilkan. The laktat ambang toleransi ditingkatkan di sini, iaitu kemampuan tubuh untuk menangani produk sampingan metabolik. Terdapat banyak bentuk daya tahan lain yang disesuaikan dengan jenis beban oritenteiren misalnya daya tahan asas, daya tahan kekuatan, daya tahan sukan khusus dan banyak lagi.

Sukan mana yang tergolong dalam sukan ketahanan?

Sukan daya tahan merangkumi semua sukan di mana beban dikekalkan dalam jangka masa tertentu. Sukan daya tahan klasik adalah: Sukan berkumpulan seperti bola sepak, bola baling, bola tampar atau hoki juga merupakan sukan ketahanan. Walaupun keperluan kekuatan dan kepantasan selalu terlibat, badan dikehendaki melakukan prestasi dalam jangka masa yang lebih lama. Kelakuan keletihan badan dilatih. - Larian jarak jauh

  • Berbasikal
  • Renang
  • kembara Berjalan Kaki
  • Triathlon
  • Mendayung
  • Ski merentas desa
  • Menunggang, di mana disiplin pecut sukan masing-masing biasanya tidak tergendala

Bagaimana saya harus menyesuaikan diet saya untuk sukan daya tahan?

In latihan ketahanan badan dicabar dalam jangka masa yang panjang dan memerlukan banyak tenaga. Oleh itu, anda harus memastikan bahawa simpanan tenaga badan diisi dengan baik sebelum anda memulakan latihan. Tidak seperti latihan kekuatan, ini mengenai ketahanan, bukan mengenai pertumbuhan otot.

Banyak protein diperlukan untuk pertumbuhan otot, kerana otot kita terdiri daripada protein. Dalam sukan ketahanan, sebaliknya, simpanan tenaga lebih penting. Karbohidrat adalah pembekal tenaga cepat.

Oleh itu, masuk akal untuk makan kaya karbohidrat diet sebelum latihan. Seseorang harus kembali bercabang karbohidrat (produk gandum, sayur-sayuran), kerana gula tulen cepat dimakan. Walaupun begitu, sejumlah protein juga harus dimasukkan ke dalam diet untuk mengatasi kehilangan otot. Sekiranya tubuh tidak dibekalkan dengan protein yang mencukupi, ia akan menggunakan simpanan protein, otot. Sejumlah protein sebelum latihan dengan demikian melindungi otot daripada kerosakan semasa bersenam.

Bolehkah anda melakukan sukan ketahanan di rumah?

Sukan daya tahan juga boleh dilakukan di rumah. Basikal senaman seperti crosstrainer atau ergometer sesuai jika terdapat cukup ruang, tetapi anda juga dapat meningkatkan daya tahan dengan bersenam di rumah. Latihan yang menaikkan kadar nadi dalam jangka masa yang lebih lama sangat sesuai untuk tujuan ini.

Latihan di mana seluruh badan berfungsi (misalnya Jumping Jacks atau Burpees) sangat sesuai untuk tujuan ini. Biasanya latihan seperti itu adalah latihan ketahanan kekuatan. Latihan dilakukan dalam jangka masa yang lebih lama, diukur dalam masa atau pengulangan.

Biasanya rehat digantikan oleh latihan untuk kumpulan otot yang berbeza, sehingga kadar nadi kekal secara kekal pada tahap yang meningkat. Latihan litar jenis ini sangat sesuai jika anda mempunyai sedikit masa dan ingin mencabar diri anda di rumah. Idea latihan boleh didapati di berbagai internet atau aplikasi, dan ada juga beberapa buku atau video yang menawarkan rancangan latihan untuk latihan di rumah.