Sulfadiazin

Produk

Sulfadiazine boleh didapati secara komersial bersama dengan perak as sulfadiazin perak krim dan kain kasa (Flammazine, Ialugen plus). Artikel ini merujuk kepada penggunaan dalaman. Lihat juga di bawah perak sulfadiazin.

Struktur dan hartanah

Sulfadiazin (C10H10N4O2S, Mr = 250.3 g / mol) wujud seperti dalam bentuk kristal atau sebagai kristal serbuk dengan warna putih, kekuningan atau merah jambu muda. Secara praktikalnya tidak larut di air.

Kesan

Sulfadiazine (ATC J01EC02) adalah antiparasit terhadap dan bakteriostatik terhadap Nocardia. Kesannya disebabkan oleh penghambatan asid folik sintesis.

Petunjuk

Untuk rawatan toksoplasmosis dalam kes gangguan imuniti sel yang terganggu bersama dengan pirimetamin. Sulfadiazine boleh digunakan untuk nokardiosis. Ini adalah penyakit berjangkit bakteria yang disebabkan oleh Nocardia.

Dos

Menurut SmPC. Sulfadiazine diluluskan untuk rawatan toksoplasmosis hanya dalam kombinasi dengan pirimetamin. Pengambilan cecair yang mencukupi (2-3 L sehari) harus dijaga semasa terapi kerana ubat boleh mengkristal di buah pinggang kerana miskin air kelarutan.

Kontraindikasi dan interaksi

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Kesan buruk

Kadang kala, kulit reaksi mungkin berlaku, termasuk pelbagai ruam hingga reaksi teruk seperti Sindrom Stevens-Johnson. Pening, sakit kepala, keradangan periferal saraf, gangguan berjalan, halusinasi, kekeliruan, psikosis, dan kemurungan juga kadang-kadang berlaku. Kesan sampingan yang jarang berlaku termasuk darah hitung keabnormalan hingga agranulositosis, sianosis, hipoglisemia, asid folik kekurangan, anemia, gangguan visual, loya, muntah, gangguan gastrousus, hati kerosakan, kerosakan buah pinggang dan penyakit.