Sulfasalazine: Kesan, Aplikasi, Kesan Sampingan

Bagaimana sulfasalazine berfungsi

Sulfasalazine digunakan sebagai rawatan asas untuk penyakit reumatik dan penyakit radang usus (IBD). Rheumatism adalah sekumpulan penyakit autoimun. Ini bermakna sistem imun menyerang dan memecahkan tisu badan sendiri (seperti rawan sendi). Penyakit usus radang kronik juga disebabkan oleh tindak balas yang rosak sistem imun.

5-ASA nampaknya bertanggungjawab untuk kesan positif pada IBD, manakala sulfapyridine nampaknya berkesan terutamanya dalam reumatik. Sehubungan itu, sulfasalazine digunakan untuk kedua-dua keadaan.

Sulfasalazine adalah salah satu daripada beberapa ubat dari mana dua bahan aktif terbentuk di dalam badan pada masa yang sama.

Penyerapan, degradasi dan perkumuhan

Lebih daripada 90 peratus sulfapiridin diserap, manakala kira-kira 30 peratus daripada 5-ASA diserap. Sulfapyridine dimetabolismekan dalam hati dan dikumuhkan dalam air kencing.

Bilakah sulfasalazine digunakan?

Sulfasalazine digunakan dalam bidang aplikasi berikut (petunjuk):

  • Rawatan akut dan pencegahan berulang (profilaksis berulang) kolitis ulseratif.
  • Rawatan akut bagi penyakit Crohn ringan hingga sederhana yang melibatkan kolon (sebahagian daripada usus besar)
  • Terapi asas poliartritis kronik (rheumatoid arthritis)

Bagaimana sulfasalazine digunakan

Sulfasalazine diambil sebagai tablet. Dos ditentukan secara individu oleh doktor. Untuk mengurangkan kesan sampingan, ubat harus "berperingkat" perlahan-lahan. Ini bermakna rawatan dimulakan dengan dos yang rendah, yang kemudiannya perlahan-lahan meningkat.

Ia diambil secara jangka panjang, walaupun ketika pesakit berasa lebih baik dan hampir tidak ada/tiada aduan. Ini kerana jika rawatan dihentikan, penyakit ini mungkin bertambah teruk. Kadang-kadang sulfasalazine digunakan dalam kombinasi dengan ubat lain.

Apakah kesan sampingan sulfasalazine?

Gejala yang mungkin termasuk loya, muntah, cirit-birit dan sakit perut. Sakit kepala, pening dan keletihan juga mungkin berlaku. Kesan sampingan sedemikian paling ketara dalam beberapa minggu pertama rawatan.

Sesetengah pesakit mengalami keguguran rambut, gatal-gatal, ruam kulit, dan lepuh yang menyakitkan di dalam mulut dan/atau tekak semasa rawatan. Perubahan kiraan darah juga mungkin berlaku.

Pada lelaki, bahan aktif boleh menjejaskan kesuburan kerana ia mengurangkan jumlah sperma (oligospermia) untuk tempoh penggunaan dan sehingga tiga bulan selepas itu. Oleh itu, sebelum memulakan rawatan, sebarang keinginan untuk mempunyai anak pada pesakit lelaki harus dijelaskan.

Apakah yang perlu dipertimbangkan apabila menggunakan sulfasalazine?

Kontraindikasi

Sulfasalazine tidak boleh diambil dalam:

  • kekurangan glukosa-6-fosfat dehidrogenase (penyakit keturunan)
  • keabnormalan kiraan darah yang sedia ada atau penyakit organ pembentuk darah
  • disfungsi hati atau buah pinggang yang teruk
  • penyumbatan usus
  • porfiria (gangguan metabolik yang jarang berlaku)
  • terapi serentak dengan methenamine (ubat untuk berpeluh berlebihan)

Interaksi ubat

Sebaliknya, antibiotik boleh mengurangkan pecahan sulfasalazine kepada sulfapyridine dan 5-ASA dengan mengganggu flora usus, dengan itu melemahkan kesannya.

Interaksi lain mungkin. Oleh itu, pesakit harus memaklumkan kepada doktor mereka tentang semua ubat yang mereka gunakan - termasuk persediaan tanpa preskripsi - sebelum memulakan terapi.

Sekatan umur

Sulfasalazine dikontraindikasikan pada kanak-kanak di bawah umur dua tahun.

Mengandung dan menyusukan anak

Walau bagaimanapun, jika bahan aktif mesalazine menunjukkan keberkesanan terapeutik yang sama pada pesakit dengan penyakit radang usus, ia harus diutamakan berbanding sulfasalazine.

Bagaimana untuk mendapatkan ubat yang mengandungi sulfasalazine

Sulfasalazine memerlukan preskripsi di Jerman, Austria, dan Switzerland, jadi ia hanya tersedia dari farmasi berbanding preskripsi.