Sumatriptan

Produk

Sumatriptan boleh didapati secara komersial sebagai pelapis filem tablet, semburan hidung, penyelesaian suntikan, dan supositoria (Imigran, generik). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 1993.

Struktur dan hartanah

Sumatriptan (C14H21N3O2S, Mr = 295.4 g / mol) terdapat dalam dadah sebagai sumatriptan atau dalam bentuk garam sumatriptan suksinat. Sumatriptan succinate berwarna putih serbuk yang mudah larut dalam air.

Kesan

Sumatriptan (ATC N02CC01) mempunyai sifat vasokonstriktif, anti-radang, dan analgesik. Kesannya disebabkan oleh agonisme selektif pada 5HT1 reseptor.

Petunjuk

Sumatriptan diluluskan untuk rawatan migrain dan sekumpulan sakit kepala.

Dos

Menurut SmPC. Rawatan dimulakan pada tanda pertama migrain. Sekiranya pesakit bertindak balas terhadap yang pertama dos, mereka tidak boleh menggunakan dos kedua. Dos maksimum harian mesti diperhatikan.

Kontraindikasi

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk pening, pening, gangguan deria, peningkatan darah tekanan, pembilasan, gangguan pernafasan, loya, muntah, berat, kesakitan, sensasi panas, sejuk, tekanan, sesak, kelemahan, dan keletihan. Kesan sampingan tempatan boleh berlaku dengan penggunaan hidung atau subkutan. Gangguan kardiovaskular seperti pembekuan jantung, iskemia, angina, dan vasospasme jarang berlaku. Kesan sampingan yang sangat jarang berlaku seperti gangguan penglihatan mungkin berlaku.