Ringkasan | Achillodynia

Ringkasan

Achillodynia adalah gangguan yang sangat biasa yang terutama mempengaruhi atlet yang lebih muda. Sebabnya adalah perubahan degeneratif pada dan sekitarnya Tendon Achilles dengan kaitan sederhana hingga teruk kesakitan, terutamanya semasa pergerakan. Perbezaan dibuat antara kursus sekolah rendah dan menengah: perubahan keradangan lebih cenderung ditentang Achillodynia.

Gejala yang bergantung pada tahap dapat dijumpai: Diagnostik, pesakit pertama kali ditanya mengenai kejadian, masa dan jenis sukan yang diamalkan. Ini diikuti oleh palpasi Tendon Achilles. Ultrasound digunakan sebagai diagnosis pencitraan, yang dapat mengungkapkan perubahan degeneratif dan penyusupan vaskular di daerah Tendon Achilles.

An x-Ray biasanya menunjukkan tendon Achilles hanya jika dikalsifikasi teruk. Walau bagaimanapun, perubahan degeneratif di kawasan sekitar tendon dan patah tulang Achilles dapat dikesampingkan. Dalam kes yang jarang berlaku, pencitraan resonans magnetik harus dilakukan, di mana otot, tendon dan tulang dapat digambarkan dengan lebih tepat.

An Achillodynia dirawat secara eksklusif secara konservatif. Pada mulanya, latihan sukan yang menyebabkan kecederaan harus dihalang. Kasut mesti diperiksa dan, jika perlu, dirawat dengan sol.

Tambahan pula, darah bekalan harus dijamin dengan menjaga agar kaki tetap hangat. Terapi konservatif dilengkapkan dengan fisioterapi dengan penggunaan rangsangan dan aplikasi sejuk. Tahap kejayaan adalah 70-80%.

  • Bentuk perkembangan sekunder termasuk penyakit yang mengubah persekitaran atau anatomi di kawasan tendon Achilles dan dengan itu menyebabkan peningkatan geseran. Ini termasuk situasi selepas pembedahan, radang bursa, kecederaan pada sendi dan patah bahagian atas buku lali sendi. - Bentuk utama penyakit ini biasanya bersifat degeneratif.
  • Pada peringkat awal, pesakit biasanya merasakan permulaannya kesakitan, bagaimanapun, reda dengan pergerakan yang lebih lama. Tekanan kesakitan di kawasan tendon Achilles juga pada tahap awal Achillodynia. - Pada peringkat lanjut, rasa sakit itu kekal dan dalam keadaan rehat. Selain itu, tendon Achilles membengkak secara mendadak (bengkak dengan penahan air) dan dapat dirasakan sebagai kawasan yang menebal di atas tulang belakang.