Ringkasan | Latihan untuk arthrosis jari

Ringkasan

Jari arthrosis terutamanya mempengaruhi wanita. Agaknya beban mekanikal dari jari sendi bukan merupakan penyebab utama keausan sendi, tetapi pengaruh hormon dan faktor genetik juga memainkan peranan penting. Penyakit reumatik radang sebelumnya meningkatkan risiko arthrosis dalam jari sendi.

. sendi pelana ibu jari (rizzarthrosis) sangat kerap dijangkiti. Pertama, terdapat kehilangan kekuatan pada jari ketika mencengkam atau memusingkan (memutar kunci, membuka botol) dan kemudian, pergerakan dibatasi oleh lampiran tulang ke sendi. Kesakitan berlaku terutamanya dengan keradangan akut akibat produk lelasan.

Ubah bentuk sendi boleh menyebabkan kerosakan posisi. Kekuatan, pergerakan dan baik penyelarasan tangan kemudian terjejas. Semakin banyak wanita terkena jari arthrosis.

Tekanan mekanikal kurang berperanan dalam perkembangannya daripada faktor hormon dan genetik atau penyakit sebelumnya seperti poliartritis. Ini mengakibatkan pergerakan terhad dan proses keradangan yang menyakitkan dan sendi boleh cacat. Kekuatan otot sekitarnya menurun.

Untuk mengekalkan rawan kualiti dan jisim selama mungkin, latihan mobilisasi lembut dan interaksi memuat dan memunggah berguna. Latihan pengukuhan juga harus disatukan ke dalam program latihan. Mobilisasi manual dan rawatan daya tarikan sering digunakan dalam fisioterapi.

Sebagai tambahan kepada imobilisasi dengan pembalut pita, misalnya, aplikasi panas atau sejuk juga bermanfaat. Ubat semula jadi boleh menambah terapi ubat klasik daripada ubat-ubatan anti-rematik bukan steroid dan mengurangkan gejala arthrosis sendi jari.Asid hyaluronik suntikan sering dilakukan untuk meningkatkan fungsi sendi. Arthrosis adalah penyakit progresif. Oleh itu, pesakit harus menjalankan program senamannya secara berkala di rumah dan memberi perhatian kepada beban sendi yang berlebihan dalam kehidupan seharian untuk mengelakkannya.