Ringkasan | Arthrosis sendi bahu (sendi AC) - Latihan

Ringkasan

Sendi akromiokavikular arthrosis memanifestasikan dirinya melalui kesakitan ketika menggerakkan lengan atau melalui tekanan tekanan di atas sendi akromiokavikular - di kawasan ketinggian bahu. Kesakitan yang berlaku pada waktu malam ketika berbaring di bahagian yang terkena adalah sangat terhad. Terapi pada mulanya dilakukan secara konservatif dengan kaedah fisioterapi - menggerakkan latihan dan latihan untuk memperluas ruang subakromial, teknik terapi untuk merehatkan otot-otot yang sempit dan menggerakkan tisu yang tersekat, dan menggerakkan kebanyakan teknik terapi manual.

Aplikasi panas dan sejuk boleh memberi kesan menenangkan pada kerengsaan akut. Sekiranya perlu, imobilisasi jangka pendek dapat melegakan sendi. Sekiranya berlaku terapi yang teruk kesakitan atau kehilangan pergerakan yang sangat ketat, pembedahan dapat dilakukan untuk melebarkan ruang sendi dan melegakan permukaan sendi.

Dalam kebanyakan kes, ini boleh dilakukan secara minimum invasif, arthroscopically. Sekiranya alat ligamen ACG tidak cukup stabil, sendi mesti dibuka sepenuhnya dan stabil dengan autotendonoplasti. Ini diikuti dengan mobilisasi awal dan rawatan fisioterapeutik berikutnya.

Kesakitan yang berlaku akibat osteoartritis dapat diatasi seperti yang dijelaskan di atas dengan latihan, rangsangan fizikal atau imobilisasi. Ubat disesuaikan oleh doktor yang merawat.