Ringkasan | Trimester ketiga

Ringkasan

Trimester ke-3 pada mengandung bermula pada 29 dan berakhir dengan minggu ke-40 kehamilan. Oleh kerana sebilangan kanak-kanak kekal dalam kandungan lebih lama, trimester ke-3 pada mengandung boleh dilanjutkan hingga minggu ke-42 kehamilan. Walau bagaimanapun, pada akhir minggu ke-42 pada mengandung selambat-lambatnya, permulaan kelahiran anak harus dipertimbangkan.

Jika tidak, keadaan berbahaya bagi ibu dan / atau anak mungkin timbul. Walaupun organ anak yang belum lahir terus matang pada trimester kehamilan ke-2, pada trimester ke-3 kehamilan hanya memerlukan sedikit masa untuk menambah tinggi badan dan berat badan. Oleh itu, secara amnya seseorang dapat menganggap bahawa anak yang belum lahir itu layak pada awal trimester ke-3.

Ini bermaksud bahawa kebarangkalian bertahan pada masa ini sangat tinggi, walaupun dalam keadaan a kelahiran pra-matang. Walaupun begitu, kanak-kanak yang dilahirkan antara minggu ke-29 hingga 37 sering memerlukan rawatan perubatan. Di atas semua, berdikari bernafas dan pengaturan suhu badan masih boleh menjadi masalah bagi anak-anak yang dilahirkan sebelum minggu ke-37 kehamilan.

Walaupun pertumbuhan anak pada trimester ke-3 kehamilan berada di latar depan, ibu hamil mungkin mengalami perubahan yang teruk. Semasa pertumbuhan anak, lilitan perut meningkat dengan cepat. Atas sebab ini, banyak wanita berkembang stretch mark pada mereka perut dan / atau payudara pada trimester kehamilan ke-3.

Di samping itu, kembali kesakitan dan kerap keinginan untuk membuang air kecil adalah simptom khas pada trimester kehamilan ke-3. Di atas segalanya, peningkatan tekanan pada pundi kencing boleh menjadi sangat tertekan bagi ibu mengandung. Kerap keinginan untuk membuang air kecil menjadi ketara pada kebanyakan wanita walaupun pada trimester kehamilan ke-2. Pada trimester kehamilan ke-3, peningkatan tekanan secara tiba-tiba di rongga perut, misalnya ketika batuk, bersin atau ketawa, bahkan boleh menyebabkan kencing tidak disengajakan.