Ringkasan | Tendon Achilles koyak

Ringkasan

. Tendon Achilles pecah (Pecah tendon Achillesbiasanya adalah pemotongan tendon Achilles secara tiba-tiba. Jarang sekali Tendon Achilles pecah berlaku dengan pemberitahuan awal, misalnya melalui tendon Achilles kesakitan atau kerengsaan. Akibatnya, orang-orang yang aktif dalam sukan lebih sering dipengaruhi oleh pecahnya Tendon Achilles daripada purata.

Pengumpulan dijumpai pada lelaki aktif yang sporty berusia antara 30 hingga 50 tahun. Pecahnya tendon Achilles biasanya tidak boleh didengar. Pesakit bercakap mengenai bunyi kuat atau whiplash, biasanya dikaitkan dengan menikam kesakitan.

Oleh kerana tendon Achilles sangat diperlukan untuk kiprah normal manusia, harus dipastikan bahawa pesakit dirawat secara profesional secepat mungkin. Pada prinsipnya, sehubungan dengan langkah-langkah terapi, perbedaan dibuat antara terapi pembedahan dan terapi konservatif, di mana kedua-dua bentuk terapi mempunyai pembenarannya. Walaupun begitu, dapat dikatakan bahawa pesakit yang lebih muda pada prinsipnya lebih cenderung mendapat manfaat daripada terapi pembedahan, kerana kemungkinan tekanan (sukan dan kerja) meningkat secara signifikan pada pasien yang lebih muda.

Pada pesakit yang lebih tua, sebaliknya, terapi konservatif mendominasi Pecah tendon Achilles. Kajian juga menunjukkan bahawa negara-negara Anglo-Amerika cenderung menggunakan langkah-langkah terapi konservatif. Dalam konteks terapi pembedahan, perbezaan dibuat antara pelbagai bentuk pembedahan, yang akan dibincangkan dengan lebih terperinci dalam terapi (lihat di atas).

Ukuran yang diambil bergantung, antara lain, pada usia pecahnya atau jenis dan sifat air mata. Dalam kedua bentuk terapi, jangka masa sekitar 12 hingga 16 minggu mesti dianggarkan. Tempoh imobilisasi adalah sekitar 6 minggu.

Imobilisasi dilakukan dalam 4 minggu pertama pada kedudukan kaki runcing, di mana tahap kedudukan kaki runcing berbeza. Sebagai peraturan, kedudukan kaki runcing adalah 30 hingga 40 ° dalam dua minggu pertama dan kemudian dikurangkan menjadi 10 hingga 20 ° pada minggu ketiga hingga keempat. Pada akhir imobilisasi, semakin rendah kaki tongkat berjalan kemudian dibuat dalam kedudukan kaki plantigran (= 0 °).

Kemungkinan beban meningkat berturut-turut dalam imobilisasi tiga peringkat ini. Perkara ini akan dibincangkan secara terperinci semasa terapi (lihat di bawah). Khususnya setelah langkah-langkah pemulihan intensif, seseorang dapat menganggap bahawa pesakit akan hampir sepenuhnya memperoleh kemampuan kerjanya. Di seluruh Jerman, kira-kira 16,000 air mata dan air mata tendon Achilles berlaku setiap tahun.