Selesema musim panas: Punca, Diagnosis dan Rawatan

Selesema musim panas: Penerangan

Selesema musim panas menyerupai selsema dan disebabkan oleh virus Coxsackie. Patogen merebak ke seluruh dunia dan juga boleh menyebabkan penyakit lain (cth penyakit tangan-kaki-mulut, tonsillitis).

Selesema musim panas: Jangkitan

Patogen membiak dalam usus dan dikumuhkan dalam najis. Tidak seperti patogen kebanyakan selsema dan selesema, ia sering disebarkan melalui jangkitan smear: Dengan kebersihan yang tidak baik, virus yang dikumuhkan dihantar secara langsung atau tidak langsung (cth, pemegang pintu) kepada orang lain.

Jarang, orang dijangkiti dengan menyedut titisan rembesan yang mengandungi virus yang dikeluarkan oleh orang yang dijangkiti apabila batuk, bersin atau bercakap (jangkitan titisan).

Selepas jangkitan, ia mengambil masa tujuh hingga 14 hari untuk selesema musim panas merebak (tempoh inkubasi).

Selesema musim panas: gejala

Penyakit ini berlaku terutamanya pada bulan-bulan yang lebih panas dalam setahun, terutamanya pada musim panas. Walau bagaimanapun, gejala "Selesema" tidak perlu berlaku dengan setiap jangkitan. Malah orang yang kelihatan sihat secara luaran boleh membawa virus dan membuangnya selama beberapa minggu (jangkitan tanpa gejala).

Walau bagaimanapun, pada orang yang mempunyai sistem imun yang lemah (contohnya, disebabkan oleh terapi kanser) dan pada bayi baru lahir, selesema musim panas boleh disertai dengan komplikasi. Meningitis dan keradangan injap jantung amat ditakuti. Gambar klinikal ini tidak selalunya membawa maut.

Selesema musim panas pada kanak-kanak

Orang yang lebih muda lebih cenderung untuk dijangkiti selesema musim panas berbanding orang dewasa. Pada kanak-kanak, bagaimanapun, penyakit ini biasanya tidak berbahaya. Virus ini boleh berjangkit dengan cepat di tadika dan pusat jagaan, di mana kebersihan tangan selalunya lemah dan kanak-kanak kecil suka memasukkan objek ke dalam mulut mereka yang mungkin tercemar dengan patogen.

Selesema musim panas: Apa yang perlu dilakukan?

Selesema musim panas adalah penyakit yang tidak berbahaya dalam kebanyakan kes. Pesakit harus mengambil mudah pada diri mereka secara fizikal dan minum cecair yang mencukupi. Memampatkan anak lembu dan, jika perlu, penggunaan paracetamol boleh mengurangkan demam. Gejala-gejala itu sepatutnya reda selepas tiga hari, jika tidak, lawatan ke doktor adalah dinasihatkan. Jangkitan enterovirus boleh dikesan dengan menunjukkan patogen dalam sampel najis atau swab tekak.

Mencegah selesema musim panas

Virus selesema musim panas disebarkan terutamanya dalam keadaan kebersihan yang buruk. Oleh itu, kebersihan tangan yang baik mempunyai kesan pencegahan: basuh tangan anda dengan sabun selepas setiap kali menggunakan tandas.

Senaman yang kerap di udara segar dan diet yang sihat dan seimbang (buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin penuh) boleh menguatkan sistem imun daripada jangkitan dengan patogen selesema musim panas (dan patogen lain).