Alahan Matahari: Penerangan, Pencetus, Gejala, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Apakah alahan matahari? Selalunya bukan alahan sebenar, tetapi satu lagi jenis hipersensitiviti kepada sinaran UV.
 • Punca: tidak dijelaskan secara konklusif; alergen atau juga radikal bebas (sebatian oksigen agresif) disyaki
 • Gejala: berubah-ubah: gatal-gatal, kemerahan pada kulit, vesikel dan/atau lepuh adalah perkara biasa.
 • Diagnosis: temu bual pesakit, ujian ringan
 • Rawatan: sejuk, lembapkan, dalam kes yang teruk mungkin ubat atau penyesuaian dengan penyinaran terdahulu oleh doktor
 • Prognosis: Dari masa ke masa, kulit akan terbiasa dengan matahari, supaya gejala beransur-ansur berkurangan. Walau bagaimanapun, mereka yang terjejas tidak akan dapat menyingkirkan alahan matahari sepenuhnya.

Alahan matahari: Penerangan

Gejala biasa alahan matahari seperti gatal-gatal dan kemerahan pada kulit adalah serupa dengan gejala alahan "sebenar" (seperti alahan nikel). Sebenarnya, bagaimanapun, alahan matahari biasanya bukan alahan klasik, iaitu tindak balas berlebihan sistem imun (pengecualian: reaksi fotoalergik). Sebaliknya, badan orang yang terjejas tidak lagi dapat melindungi dirinya dengan secukupnya daripada sinaran matahari.

Dengan bahagian lebih daripada 90 peratus, dermatosis cahaya polimorfus (PLD) merupakan bentuk alahan matahari yang paling biasa. Di Eropah Barat, kira-kira 10 hingga 20 peratus penduduk mengalaminya. Wanita muda, berkulit cerah terutamanya terjejas. Ramai kanak-kanak juga mengalami PLD.

Alahan matahari pada kanak-kanak

Sesetengah kanak-kanak juga mengalami alahan matahari. Kanak-kanak kecil dan bayi secara amnya harus dikrim dengan faktor perlindungan matahari yang tinggi sebelum terdedah kepada matahari. Pada usia ini, mekanisme perlindungan badan sendiri terhadap sinaran UV belum berkembang sepenuhnya. Akibatnya, si kecil lebih cepat mengalami sunburn atau alahan matahari.

Yang terakhir adalah yang paling biasa di muka. Apa yang dipanggil "teres matahari" seperti hidung, dahi dan dagu sangat terjejas. Pada orang dewasa, kawasan ini selalunya sudah biasa dengan pendedahan matahari, tetapi tidak pada kanak-kanak. Oleh itu, penutup kepala adalah dinasihatkan (juga untuk orang dewasa) - terutamanya kerana ia bukan sahaja melindungi daripada alahan matahari, tetapi juga daripada strok matahari.

Alahan matahari: gejala

Jenis dan keterukan gejala alahan matahari berbeza-beza. Kadang-kadang gejala juga ditangguhkan, supaya tidak begitu mudah bagi orang awam untuk mengenal pasti matahari sebagai "penyebabnya".

Dermatosis cahaya polimorf: gejala

Dermatosis cahaya polimorf berlaku terutamanya pada bulan Mac hingga Jun. Selalunya ia kelihatan pada bahagian badan yang tidak biasa dengan matahari (décolleté, bahu, leher, bahagian extensor lengan dan kaki). Gejala boleh berbeza-beza dari orang ke orang (oleh itu nama polimorf = pelbagai rupa). Di samping itu, mereka sering muncul dengan kelewatan. Hanya beberapa jam atau hari selepas terdedah kepada matahari, alahan matahari ini mencetuskan gejala:

 • Kulit mula gatal dan terbakar.
 • Bintik kemerahan muncul pada kulit.
 • Lepuh, bintil atau lepuh timbul.
 • Kawasan kulit yang terjejas mungkin membengkak.

Bentuk lain alahan matahari: gejala

Sebagai tambahan kepada dermatosis cahaya polimorf, terdapat jenis alahan matahari lain yang menunjukkan diri mereka agak berbeza. Ini termasuk:

Tindak balas fototoksik.

Dalam kes ini, bahan kimia - dikenali sebagai fotosensitizer - menjadikan kulit lebih sensitif kepada cahaya. Gejala alahan matahari seperti gatal-gatal serta peningkatan kecenderungan untuk selaran matahari adalah akibatnya.

Tindak balas fotoallergik

Bentuk alahan matahari yang jarang berlaku ini adalah alahan cahaya sebenar (photoallergy). Sistem imun membentuk antibodi, iaitu bahan pertahanan, yang ditujukan terhadap bahan tertentu seperti ubat (contohnya antibiotik), kosmetik, solekan atau minyak wangi. Kali seterusnya bahan itu bersentuhan dengan cahaya matahari, antibodi menyerangnya - tindak balas alahan berlaku. Gejala fotoalergi adalah serupa dengan reaksi fototoksik. Oleh itu, selalunya sukar untuk membezakan antara pelbagai bentuk alahan matahari.

Majorca acne (Jerawat aestivalis).

Bentuk alahan matahari ini juga dipanggil jerawat musim panas. Ia dianggap sebagai bentuk khas dermatosis cahaya polimorf.

Tanda-tanda jerawat Mallorca adalah nodul sebesar kepala jarum dan tompok kulit yang gatal dengan kuat. Nodul menyerupai jerawat pustula. Sebenarnya, bentuk alahan matahari ini sangat biasa pada orang yang cenderung mempunyai kulit berjerawat atau berminyak.

Urtikaria ringan (urtikaria solaris)

Rawatan: Alahan matahari - apa yang perlu dilakukan?

Jika anda mengalami gejala alahan matahari, anda harus menjauhkan diri dari cahaya matahari sebanyak mungkin. Jika ini tidak mungkin, maka anda harus menggunakan pelindung matahari dengan faktor perlindungan matahari (SPF) yang cukup tinggi dan juga menutup kulit dengan pakaian sebanyak mungkin (seluar panjang, lengan panjang, topi).

Dalam kes reaksi fotoalergik serta fototoksik, anda juga mesti mengelakkan bahan pencetus.

Gejala alahan matahari boleh dihilangkan dengan produk tenusu (cth. pek dadih) dan – dalam kes yang teruk – dengan ubat:

Rawatan alahan matahari dengan produk tenusu

Jika kulit telah terdedah kepada matahari yang berlebihan dan bertindak balas dengan alahan matahari, anda harus menyejukkan dan melembapkannya. Mampat penyejukan dengan susu mentega, keju kotej atau yogurt dari peti sejuk lakukan perkara itu. Kesejukan menyebabkan salur darah mengecut dan sebarang bengkak berkurangan. Kelembapan membantu kulit yang rosak pulih.

Terapi ubat untuk alahan matahari

Jika gejala umum seperti loya dan penurunan tekanan darah berlaku dengan urtikaria ringan, anda harus segera memberitahu doktor!

Alahan matahari: Rawatan pencegahan

Pesakit alahan matahari boleh melakukan beberapa perkara untuk mengelakkan kegatalan, melepuh & sebagainya. daripada berlaku di tempat pertama:

Gunakan pelindung matahari yang mencukupi

Perkara yang paling penting ialah sentiasa memastikan anda mempunyai perlindungan matahari yang mencukupi. Sudah tentu, ini juga terpakai jika anda tidak mempunyai alahan matahari! Sinaran UV meningkatkan risiko kanser kulit. Gunakan pelindung matahari yang baik yang menawarkan sekurang-kurangnya faktor perlindungan matahari (SPF) 30. Selain itu, produk tersebut hendaklah sebebas mungkin daripada bahan pengawet dan pewarna.

Sapukan pelindung matahari kira-kira 30 hingga 45 minit sebelum anda keluar di bawah sinar matahari. Kemudian ia mempunyai masa yang cukup untuk berkuat kuasa. Berapa lama perlindungan bertahan boleh dianggarkan menggunakan formula berikut: Faktor perlindungan diri (kira-kira 5-45 minit, bergantung pada jenis kulit) x SPF = minit dilindungi di bawah sinar matahari.

Dengan faktor perlindungan matahari (SPF) sebanyak 30 dan jenis kulit yang cerah, ini bermakna: 10 minit x 30 = 300 minit. Walau bagaimanapun, untuk berada di bahagian yang selamat, anda hanya perlu menghabiskan 60 peratus daripada jumlah masa yang dikira ini di bawah matahari. Ngomong-ngomong: Jika anda banyak berpeluh atau berenang di antaranya, anda harus menggunakan semula pelindung matahari anda.

Pakai baju

Pakaian juga melindungi daripada sinaran matahari, terutamanya jika ia diperbuat daripada bahan yang tidak menghantar banyak cahaya. Topi, tudung dan blaus, sebagai contoh, boleh menghalang sebahagian sinaran UV dari kulit walaupun di pantai. Pengilang menentukan faktor perlindungan UV untuk beberapa tekstil, seperti pakaian sukan.

Tinggal di dalam rumah

Pada waktu tengah hari, sinaran adalah paling sengit, itulah sebabnya anda lebih suka tinggal di dalam rumah. Anak tetingkap biasanya menyekat kebanyakan sinaran berbahaya. Pesakit yang mengalami alahan matahari mungkin masih menggunakan filem pelindung.

fototerapi

Dalam kes alahan matahari yang sangat teruk (cth. dermatosis cahaya polimorf yang teruk), fototerapi mungkin berguna. Pada musim bunga atau beberapa ketika sebelum perjalanan percutian yang dirancang ke selatan, kulit perlahan-lahan terbiasa dengan sinaran matahari. Untuk tujuan ini, ia disinari dengan peningkatan dos cahaya UV dalam beberapa sesi. Mungkin bahan aktif digunakan terlebih dahulu, yang menjadikan kulit lebih sensitif kepada cahaya. Ini dipanggil photochemotherapy atau PUVA (psoralen-UV-A phototherapy).

Anda tidak boleh melakukan fototerapi sendiri – kesilapan boleh menyebabkan kulit melecur secara meluas! Serahkan kepada pakar dermatologi untuk melakukan.

Menangkap radikal bebas

Perokok tidak boleh mengambil beta-karotena, kerana ia boleh meningkatkan risiko kanser paru-paru - yang sudah pun meningkat oleh niktoin.

Dapatkan bantuan

Alahan matahari boleh mengganggu kehidupan sosial. Sesetengah penghidap sangat menderita sehingga mereka mengalami mood kemurungan. Dalam kes itu, doktor perlu berunding. Jika perlu, sokongan psikoterapi profesional adalah dinasihatkan.

Alahan matahari: punca dan faktor risiko

Dermatosis cahaya polimorf

Dalam polymorphous light dermatosis (PLD), mekanisme perlindungan kulit terhadap sinaran UV tidak berfungsi dengan baik: apabila sinaran matahari mengenai kulit, badan biasanya bertindak balas dengan menghasilkan lebih banyak melanin. Ini adalah pigmen kulit yang sepatutnya melindungi bahan genetik daripada sinaran UV yang merosakkan. Kulit menjadi coklat kerana melanin. Orang-orang dari negara-negara selatan, di mana matahari bersinar banyak, oleh itu secara umumnya mempunyai warna kulit yang lebih gelap. Semakin kerap badan terdedah kepada matahari, semakin ia biasanya terbiasa dengan sinaran berbahaya.

Sesetengah saintis percaya bahawa alergen terbentuk di dalam badan oleh sinaran matahari. Alergen adalah bahan yang mengaktifkan sistem imun supaya ia melawan bahan yang dikatakan berbahaya - seperti dalam alahan konvensional. Namun, penjelasan ini masih belum dapat dibuktikan.

Menurut teori lain, sebatian oksigen yang agresif (radikal bebas) terbentuk dalam kulit apabila terdedah kepada cahaya matahari, yang dipercayai menjadi punca alahan matahari. Mereka boleh merosakkan sel dan meningkatkan risiko kanser kulit. Kerosakan pada sel kulit oleh radikal bebas juga boleh mengaktifkan sistem imun - mengakibatkan gejala dermatosis cahaya polimorf. Namun, andaian ini juga masih belum dapat dibuktikan dengan jelas.

Tindak balas fototoksik

Tindak balas fototoksik dicetuskan oleh interaksi antara cahaya UV-A, sel manusia dan bahan kimia. Yang terakhir boleh menjadi, sebagai contoh, bahan dadah, bahan-bahan tertentu minyak wangi atau kosmetik atau bahan tumbuhan (furanocoumarins).

Tindak balas fotoallergik

Jerawat Mallorca

Majorca acne disebabkan oleh interaksi sinar UV-A dengan komponen pelindung matahari berlemak atau sebum badan sendiri di lapisan paling atas kulit. Ia belum lagi ditentukan secara muktamad sama ada sistem imun terlibat.

Photurtikaria

Punca sebenar urtikaria ringan tidak jelas. Walau bagaimanapun, diketahui bahawa simptom tersebut dicetuskan oleh komponen UV-A dalam cahaya matahari.

Alahan matahari: pemeriksaan dan diagnosis

Jika alahan matahari disyaki, doktor akan membincangkan terlebih dahulu sejarah perubatan anda dengan anda (anamnesis). Dengan berbuat demikian, dia akan bertanya tentang, sebagai contoh

 • sifat dan perjalanan gejala,
 • sebarang ubat yang mungkin anda ambil, dan
 • kemungkinan penyakit terdahulu.

Dalam kebanyakan kes, alahan matahari adalah dermatosis cahaya polimorf. Lebih jarang, satu lagi bentuk alahan matahari berada di belakangnya. Untuk mengesahkan diagnosis, doktor boleh melakukan ujian ringan di mana dia menyinari kawasan tertentu kulit dengan cahaya ultraviolet. Dalam dermatosis ringan polimorf, gejala tipikal muncul selepas beberapa jam di kawasan yang dirawat.

Dalam kes alahan matahari dalam kombinasi dengan bahan kimia seperti tindak balas fototoksik, doktor boleh menggunakan pencetus yang mencurigakan (seperti bahan kosmetik) pada kawasan kulit yang sesuai dan kemudian menyinarinya. Ujian tampalan foto ini boleh digunakan untuk mengetahui bahan yang menyebabkan gejala kulit digabungkan dengan cahaya UV.

Alahan matahari: perjalanan penyakit dan prognosis

Malangnya, alahan matahari tidak boleh diubati. Orang yang hipersensitif kepada cahaya matahari disertai dengan masalah ini sepanjang hidup mereka. Walau bagaimanapun, gejala mungkin berkurangan dari masa ke masa apabila kulit menjadi terbiasa dengan matahari.

Sejauh mana mereka yang terjejas mengalami simptom berbeza dari orang ke orang dan bergantung pada semua bentuk alahan ringan. Walau bagaimanapun, melalui tingkah laku yang betul, langkah pencegahan dan pelbagai konsep terapi, wabak yang teruk biasanya boleh dicegah dan gejala alahan matahari dapat dikurangkan dengan ketara.