Sundew: Aplikasi, Rawatan, Manfaat Kesihatan

Sundew adalah salah satu tanaman perubatan yang kurang dikenali. Antara lain, ia boleh digunakan untuk melegakan kekejangan batuk.

Kejadian dan penanaman sundew

Ciri khas tanaman adalah titisan jernih yang bersinar di atasnya. Di belakang tetesan ini, bagaimanapun, terdapat cecair yang melekit. Berdaun bulat sundew (Sundew rotundifolia) adalah tumbuhan karnivor. Ia tergolong dalam sundew keluarga (Droseraceae) dan mempunyai kelenjar pelekat pada daunnya. Ciri khas tanaman adalah titisan jernih yang bersinar di atasnya. Di belakang tetesan ini, bagaimanapun, terdapat cecair yang melekit. Ia disalah anggap sebagai nektar oleh serangga, sehingga mereka mendarat di bawah matahari. Sekiranya serangga melekat di sana, ia menjadi mangsa tanaman karnivor dan dicerna olehnya. Ketinggian pertumbuhan sundew berdaun bulat adalah maksimum 30 sentimeter. Daun bulatnya tersusun dalam roset basal. Perbungaan seperti raceme dibentuk oleh bunga putih. Tempoh berbunga tanaman ubat berlangsung dari bulan Jun hingga Ogos. Sundew berdaun bulat berasal dari Amerika Utara, Asia Timur dan Eropah. Ia juga dijumpai di Jerman. Oleh kerana spesies ini dianggap terancam, ia dilindungi di negara ini. Atas sebab ini, tanaman itu mungkin tidak dikumpulkan secara semula jadi.

Kesan dan aplikasi

Sejak abad ke-12, sundew berdaun bulat telah digunakan oleh orang-orang sebagai tanaman perubatan. Untuk tujuan ini, semua bahagian tanaman kecuali akarnya digunakan. Dalam ramuan sundew terdapat bahan seperti plumbagin. Ini berasal dari 1,4-naphtoquinone. Naphtoquinones dikatakan menyumbang kepada keberkesanan penyembuhan tumbuhan. Oleh itu, naphtoquinone mempunyai a batuk-melegakan dan kesan antispasmodik. Bahan-bahan lain adalah flavonoid, tanin, lendir, bahan pahit, asid malik, asid formik, asid sitrik, antosianin dan minyak pati. Terdapat pelbagai cara untuk menggunakan sundew. Tanaman ini dapat digunakan dalam bentuk persiapan siap, sebagai teh atau sebagai warna. Pada masa kini, ia adalah produk siap pakai yang digunakan. Cara penggunaan tradisional adalah minum teh sundew. Untuk tujuan ini, secawan panas direbus air dituangkan di atas satu sudu teh ramuan sundew. Masa infusi seterusnya adalah 10 minit. Setelah menegangkan teh, ia boleh diminum dengan sedikit teguk. Yang biasa dos adalah satu hingga dua cawan sehari. Oleh kerana kesan kuat dari sundew, para pakar tidak mengesyorkan lebih dari dua cawan teh sehari. Sekiranya berlaku overdosis, terdapat risiko sesak nafas dan batuk. Di samping itu, setelah jangka waktu penggunaan selama enam minggu, rehat harus diambil untuk mengelakkan kesan jangka panjang yang negatif. Lebih-lebih lagi, dengan cara ini keberkesanan tanaman ubat dikekalkan, kerana tidak terjadi pembiasaan. Pada akhir waktu rehat, teh sundew boleh digunakan lagi selama enam minggu. Pilihan rawatan lain adalah tingtur. Ini juga boleh disediakan oleh pesakit. Untuk tujuan ini, sundew kering atau segar dituangkan ke dalam balang skru. Kandungan balang kemudian dituangkan dengan etil alkohol atau schnapps bijirin berganda. Campuran mesti dibiarkan untuk meresap selama dua hingga enam minggu untuk mengembangkan sifat penyembuhannya. Setelah meneran, pengguna mengisi isi gelas ke dalam botol gelap. Satu hingga tiga kali sehari, 10 hingga 20 tetes tincture boleh diambil. Ia juga boleh dicairkan dengan mudah air. Sediaan siap sundew seperti titisan, sirap atau pastil juga terdapat di farmasi. Oleh itu, terdapat tinctures dan juga homeopati ekstrak seperti globula atau titisan. Homeopati sering menggabungkan sundew dengan ubat lain, yang disebut sebagai ubat yang kompleks.

Kepentingan untuk kesihatan, rawatan dan pencegahan.

Sebagai tanaman perubatan, sundew berdaun bulat telah digunakan sejak akhir abad pertengahan. Bahkan pada masa itu, ia digunakan untuk merawat batuk keluhan. Pada awal abad ke-14, doktor Arnoldus de Villanova meneliti kesan perubatan tumbuhan dan menggunakannya untuk menghasilkan "emas" yang terkenal air, ”Yang dia puji sebagai ubat mujarab. Walau bagaimanapun, hasil penyelidikan doktor menjadi mangsa Inkuisisi. Kemudian, sundew mendapati penggunaan terhadap batuk kering, epilepsi, ketuat, kemandulan and psikosisPada zaman moden, tanaman perubatan digunakan terutamanya untuk merawat penyakit pernafasan seperti batuk, batuk spasmodik, batuk kokol, bronkitis and COPD (penyakit pulmonari obstruktif kronik). Untuk kegunaan dalaman, persediaan siap pakai, teh or tinctures digunakan untuk memerangi gejala batuk. Sebagai contoh, sundew mempunyai ekspektoran dan kesan antispasmodik. Dengan cara ini, pesakit dapat membuang lendir batuk dengan mudah dan santai. Selanjutnya, sundew mempunyai kesan anti-radang. Ini mengatasi proses keradangan di dalam saluran pernafasan. Sundew juga mempunyai antibiotik kesan. Oleh itu, ia berperang bakteria bertanggungjawab terhadap penyakit seperti bronkitis, batuk kokol, batuk kering or radang paru-paru. Walau bagaimanapun, sundew hanya boleh digunakan untuk menyokong a terapi bersama antibiotik. Kurang dikenali adalah keberkesanan sundew untuk masalah pencernaan. Ia juga boleh digunakan untuk melawan tekanan darah tinggi. Apabila sundew digunakan secara dalaman, air kencing berwarna hijau-coklat. Ini disebabkan oleh peningkatan pemecahan protein dalam organisma. Sundew juga dapat digunakan secara luaran dalam bentuk salep atau tincture. Dalam kes kulit penyakit, mandi diambil, kompres digunakan atau kawasan yang terkena digosok. Sebagai ubat homeopati, sundew digunakan dengan nama Sundew. Dalam potensi rendah atau sederhana, ubat ini digunakan untuk mengubati batuk dan penyakit pernafasan lain.