Sunitinib

Produk

Sunitinib boleh didapati secara komersial dalam bentuk kapsul (Sutent). Ia telah diluluskan di banyak negara sejak tahun 2006.

Struktur dan hartanah

Sunitinib (C22H27FN4O2, Mr = 398.5 g / mol) terdapat dalam ubat sebagai sunitinibmalate, kuning hingga oren serbuk yang larut dalam air. Ia adalah turunan indolin-2-one dan pirol. Ia mempunyai metabolit -desetil aktif (SU012662).

Kesan

Sunitinib (ATC L01XE04) mempunyai sifat antiproliferatif, antitumor, dan antiangiogenik. Kesannya disebabkan oleh penghambatan beberapa tirosin kinase. Ini termasuk PDGFR, VEGFR, KIT, FLT3, CSF-1R dan RET. Kinase ini terlibat dalam perkembangan tumor, pertumbuhan, vaskularisasi dan metastasis. Sunitinib mempunyai jangka hayat yang panjang hingga 40-60 jam. Metabolit aktif berkesan lebih lama.

Petunjuk

  • Karsinoma sel ginjal
  • Tumor stromal gastrousus
  • Karsinoma pankreas neuroendokrin

Dos

Menurut maklumat profesional. The kapsul diambil sekali sehari dan bebas dari makanan.

Kontraindikasi

  • Hipersensitivity

Untuk langkah berjaga-jaga lengkap, lihat label ubat.

Interaksi

Sunitinib dimetabolisme oleh CYP3A4 dan ubat yang sesuai interaksi dengan perencat CYP dan pemicu adalah mungkin. Ia tidak boleh diberikan dengan perencat P-gp.

Kesan buruk

Yang paling biasa kesan buruk termasuk keletihan, gejala pencernaan seperti cirit-birit, loya, mukositis mulut, dispepsia, dan muntah, kulit perubahan warna, sindrom kaki tangan, rasa perubahan, selera makan yang lemah, dan tekanan darah tinggi.