superfoods

Produk

Apa yang disebut "makanan super" (makanan super) adalah makanan yang istimewa kesihatan-Sifat mempromosikan disebabkan oleh spektrum ramuannya. Mereka boleh didapati, misalnya, di pasar raya dan kedai khusus seperti kapsul, serbuk, tablet, serta makanan kering, segar dan diproses. Istilah ini kini digunakan secara inflasi. Sebagai contoh, orang juga bercakap mengenai buah beri super, buah super dan herba super.

Wakil

Senarai berikut menunjukkan pilihan makanan super biasa yang tidak lengkap: beri acai, aronia beri, produk lebah, camu camu, chia benih, chlorella, bulu kubis, freekeh, rumput barli, goji beri, delima, biji rami, koko, lemak kelapa, kunyit, lucuma, maca, perlawanan, mulberi, kelor, noni, kacang, quinoa biji, bit, spirulina, rumput gandum.

Ramuan

Makanan super mengandungi bahan sihat seperti vitamin, mineral, polifenol, flavonoid, antosianin, antioksidan, omega-3 asid lemak, serat, protein dan asid amino.

Kesan

Sebagai contoh, bahan-bahan tersebut mempunyai sifat antioksidan, imunomodulator, anti-radang, penurun lipid, kardioprotektif, antihipertensi, dan antitumor. Ini biasanya hasil kajian makmal atau haiwan. Sebaliknya, data klinikal yang mencukupi hampir tidak ada. Spektrum aktiviti bergantung pada makanan yang dikaji.

Bidang aplikasi

As kesihatan-mempromosi makanan tambahan atau makanan. Makanan super juga disebut-sebut untuk rawatan penyakit. Walau bagaimanapun, perkara ini tidak boleh dilakukan.

Kesan buruk

Makanan super boleh dicemari dengan bahan yang tidak diingini seperti racun perosak dan menyebabkan reaksi alahan.

Kritikan

Istilah "makanan super" berasal dari pemasaran dan bukan nama saintifik untuk makanan. Buah-buahan, akar, sayur-sayuran dan rempah-rempah tempatan sesuai untuk sihat diet. Produk eksotik yang disasarkan dengan nama asing dan penggunaan tradisional yang diimport dari negara-negara jauh dipasarkan. Produk dan kegunaannya sengaja romantik. Makanan super sering digambarkan sebagai penawar keajaiban sebenar, yang sesuai untuk Vorbeugung dan merawat banyak penyakit. Namun, dari sudut saintifik, perkara ini harus dielakkan. Tidak ada data klinikal yang mencukupi. Hasil ujian makmal dan haiwan tidak dapat dipindahkan tanpa batasan kepada manusia. Perlu juga diperhatikan bahawa penggunaan berkala, bahkan mungkin setiap hari, selama bertahun-tahun diperlukan untuk pencegahan penyakit. Dan ini adalah kenyataan bahawa kesan profilaksis biasanya tidak dapat dibuktikan dengan pasti. Akhirnya, makanan super biasanya lebih mahal daripada makanan tempatan atau tradisional yang setara.

Faedah-faedah

Tertentu kesihatan-mempromosikan harta tanah tidak boleh dinafikan sebagai makanan super. Hype yang telah berlangsung selama beberapa waktu mungkin menyebabkan peningkatan kesedaran umum mengenai makanan yang sihat.