Otot Pharyngis Constrictor Superior: Struktur, Fungsi & Penyakit

Otot faring konstriksi unggul adalah otot rangka faring dan terdiri daripada empat bahagian. Ia menutup pintu masuk kepada hidung semasa menelan. Lumpuh lelangit lembut dan penyakit neurologi tertentu boleh mengganggu penutupan dan menyumbang kepada disfagia.

Apakah otot penyekat faring yang unggul?

Otot faringng konstriktor unggul, atau penyempit faring atas, terletak di kerongkong dan bertanggungjawab, bersama dengan otot lain, untuk menyempitkan faring. Tindakan ini diperlukan semasa menelan untuk mengelakkan cecair atau makanan memasuki persimpangan dengan hidung. Sebagai tambahan kepada otot faringng konstriktor unggul, otot faring mempunyai dua otot penyempit lain, iaitu penyempit faring tengah dan rendah (musculus constrictor pharyngis medius dan musculus constrictor pharyngis inferior). Mereka timbul semasa perkembangan embrio dari lengkungan insang ketiga, keempat dan keenam. Atas sebab ini, faringng penyempit muskul tidak membentuk tisu yang seragam, tetapi mempunyai ciri pembahagian tripartit. Seperti otot faring yang lain, otot faring konstriktor unggul tergolong dalam muskultur belang badan manusia.

Anatomi dan struktur

Struktur asas otot superior konstriksi faring membentuk permukaan segi empat dan boleh dibahagikan secara struktural kepada empat kawasan, masing-masing dengan asal yang berbeza. Penyisipan tunggal otot faring adalah pada jahitan pharyngeal (raphe pharyngis), di mana otot mediator konstriksi faring dan otot inferior konstriksi faring juga berakhir. Pars pterygopharyngea dari Musculus constrictor pharyngis superior timbul daripada Hamulus pterygoideus ossis sphenoidalis, yang tergolong dalam tengkorak asas, di mana ia dikaitkan dengan tulang sphenoid atau tulang tawon (Os sphenoidale). Sebaliknya, pars buccopharyngea timbul dari raphe pterygomandibular, yang bersebelahan dengan hamulus pterygoid. Di sisi lain raphe pterygomandibular, di sisi lain, adalah linea mylohyoidea, yang tergolong dalam rahang bawah. Pada linea mylohyoidea timbul bahagian ketiga dari musculus constrictor pharyngis superior, pars mylopharyngea. Bahagian keempat dan terakhir otot faring adalah pars glossopharyngea. Asalnya adalah pada musculus transversus linguae, yang merupakan lidah otot. Otot pharyngis konstriktor unggul menerima isyarat saraf dari saraf kranial kesembilan (saraf glossopharyngeal) dan juga dari saraf kranial kesepuluh (saraf vagus). Serat dari kedua-dua saluran saraf bertemu dalam plexus saraf di faring: plexus faring.

Fungsi dan tugas

Fungsi otot penyempit faring unggul adalah menutup nasofaring semasa menelan sehingga tidak ada cecair atau makanan yang dapat masuk dan kandungan mulut sebaliknya berakhir sepenuhnya di esofagus. Serat saraf dari plexus pharyngeal memberi isyarat kepada otot superior friksi konstriktor untuk berkontrak. Apabila otot pharyngeal tegang, bonjolan terbentuk di nasofaring (epipharynx). Gelembung ini juga dikenali sebagai lonjakan annular Passavant. Otot pharyngis konstriktor unggul menarik manik anulus Passavant ke arah lelangit lembut, dan lelangit lembut mesti berada dalam kedudukan mendatar. The lelangit lembut lif (Musculus levator veli palatini) dan tensor lelangit lembut (Musculus tensor veli palatini) bertanggungjawab untuk kedudukannya. The laring mesti juga ditutup semasa menelan - tugas ini dilakukan oleh otot tiroid. Semasa menelan, banyak otot mesti bekerjasama secara terkoordinasi. Kawalan berasal dari kawasan di otak dikenali sebagai pusat menelan kerana fungsinya, terletak di medulla oblongata. Pusat menelan tidak membentuk struktur tisu yang secara jelas digambarkan secara anatomi, melainkan rangkaian fungsi saraf diedarkan di pelbagai kawasan di otak. Beberapa bahagian pusat menelan juga terletak di serebrum.

Penyakit

Semasa tindakan menelan, peranan otot faring konstriktor unggul adalah membentuk manik anulus Passavant dan menariknya ke lelangit lembut. Proses ini membantu menutup akses ke hidung. Dalam keadaan kelumpuhan lelangit lembut, proses ini mungkin terganggu. Satu kemungkinan penyebab kelumpuhan lelangit lembut adalah penyakit berjangkit difteria.Ini adalah penyakit bakteria yang menyerang bahagian atas saluran pernafasan. Ketidakselesaan ketika menelan dan sakit tekak biasanya merupakan tanda pertama, bersama dengan keletihan, malaise dan demam. Lapisan biasanya berkembang di kerongkong dengan difteria, mulai dari warna dari putih hingga kekuningan. Di samping itu, limfa nod mungkin membengkak. Selain lelangit lembut, sekuela lain seperti croup dan keradangan daripada jantung otot (miokarditis) juga mungkin. Akibat kelumpuhan langit-langit lunak, pengukur atas dan pengangkat dan penguat lelangit lembut tidak lagi dapat menutup faring atas, dan cecair atau makanan dapat memasuki rongga hidung. Paresis lelangit lembut, bagaimanapun, tidak perlu difteria. Selain itu, ini mungkin disebabkan oleh kerosakan pada saraf vagus, seperti yang mungkin dalam keadaan tertentu otak sindrom. Ini termasuk sindrom Wallenberg dan sindrom Jackson, yang kedua-duanya boleh berlaku akibat strok. A strok atau infark serebrum akibat gangguan peredaran darah di otak, selalunya kerana (separa) oklusi dari pembekalan arteri. Bahagian otak kurang digunakan dalam a strok dan boleh mengalami kerosakan yang tidak dapat dipulihkan sekiranya kekurangannya keadaan berterusan terlalu lama. Penyakit neurodegeneratif juga merosakkan pusat menelan dalam beberapa kes. Gejala yang sama adalah biasa di multiple sclerosis dan Penyakit Parkinson. Kecederaan dan tumor juga dianggap penyebab lesi pusat menelan. Kerosakan saraf, bagaimanapun, juga boleh terjadi hanya pada jalan saraf saraf yang menghidap, misalnya, pada pleksus faring.