Supositoria | Pencahar

Supositoria

Supositoria juga sangat popular jika usus dikosongkan secepat mungkin dan tanpa komplikasi besar. Supositoria dimasukkan ke dalam Rektal, yang biasanya lebih tidak selesa untuk pesakit daripada tablet yang hanya perlu ditelan. Walaupun begitu, suppositori juga mempunyai banyak kesan positif.

Pertama, tidak ada "kesan pas pertama", yang bermaksud bahawa ubat tersebut tidak diproses oleh hati dan oleh itu boleh sangat bermanfaat bagi pesakit yang mengalami kerosakan hati. Walau bagaimanapun, suppositori juga merupakan ubat pilihan untuk kanak-kanak yang enggan minum ubat dan belum mempunyai fungsi sepenuhnya hati (pelbagai enzim hilang, yang contohnya menguraikan ubat). Supositoria juga sangat popular untuk buasir, kerana ia hanya bertindak secara tempatan dan tidak memberi kesan tambahan pada bahagian usus yang lain. Untuk lebih mudah memasukkan supositoria, perlu dipanaskan terlebih dahulu sama ada dengan tangan atau di dalam air suam. Oleh kerana supositoria hanya bertindak secara tempatan, kesan sampingannya sangat kecil dan intoleransi ringan jarang berlaku.

Lubricant

Pelincir juga digunakan sebagai julap, walaupun penting untuk tidak menggunakan produk kedai ubat konvensional, tetapi untuk memastikan bahawa produk perubatan berlabel digunakan. Seperti namanya, pelincir, seperti minyak parafin, menyebabkan usus ditutup dengan sejenis filem minyak, yang menyebabkan kandungan usus meluncur di sepanjang saluran usus. Dengan cara ini, bukan najis itu sendiri, melainkan jalan setapak pergerakan usus dipermudah, menghasilkan pengosongan yang lebih menyenangkan (buang air besar), yang sangat diinginkan sekiranya berlaku buasir.

Secara amnya, pelincir tidak diserap ke dalam darah dari usus, tetapi mereka masih boleh disimpan dalam organisma jika ia digunakan terlalu lama dan terutama jika dosnya terlalu tinggi. Atas sebab ini, pelincir sebagai julap hanya boleh diambil dalam jangka masa yang singkat. Sebagai tambahan, kalsium dan kalium kerugian boleh berlaku, yang dapat dikompensasikan dengan memakan makanan yang kaya dengan kalium dan kalsium.

Julap herba

herba julap terutamanya bahan yang diekstrak dari kilang Senna. Kelebihan tanaman ini adalah bahawa bahan aktif, yang mempunyai kesan pencahar, hanya diaktifkan di usus besar (kolonoleh bakteria tinggal di sana dan oleh itu tidak menjejaskan pergerakan usus yang tinggal. Kesan pencahar herba ini berlaku seawal 9-12 jam selepas pentadbiran dan sangat sesuai untuk pesakit dengan sembelit, tetapi kurang untuk pesakit dengan buasir atau untuk digunakan dalam diagnostik.

Selain tanaman senna, terdapat julap herba lain, termasuk jus buah aloe vera, rhubarb dan juga minyak kastor. minyak kastor adalah julap herba yang sangat kuat yang telah lama dikenali. The minyak kastor diekstrak dari biji pokok keajaiban tropika dan terdapat di banyak farmasi. Walau bagaimanapun, penting untuk mengambil dos yang betul, kerana kesan pencahar minyak jarak berlaku dalam satu jam dan boleh menyebabkan cirit-birit yang besar. Oleh kerana minyak jarak tidak diserap ke dalam aliran darah melalui usus, ia mempunyai sedikit kesan sampingan, termasuk cirit-birit dan loya yang disebut di atas.