Suppositori (Suppositori)

Produk

banyak dadah boleh didapati dalam bentuk suppositori. Yang paling biasa diberikan di pejabat adalah suppositori acetaminophen untuk rawatan demam and kesakitan pada bayi dan kanak-kanak (foto, klik untuk membesarkan).

definisi

Supositoria adalah satu-dos persediaan ubat dengan konsistensi yang kukuh. Mereka biasanya mempunyai bentuk memanjang, berbentuk seperti torpedo dan permukaan yang halus. Mereka dimaksudkan untuk digunakan di Rektal. Yang besar-besaran selalunya antara 1 hingga 2 g. Definisi suppositori kadang-kadang merangkumi yang lebih bulat dan biasanya agak lebih berat suppositori faraj dan suppositori uretra yang sangat jarang digunakan. Walau bagaimanapun, farmakopia mendefinisikan suppositori sebagai suppositori rektum dan membezakannya dari suppositori faraj.

Pembuatan

Bahan-bahan farmaseutikal aktif tersebar di pangkalan besar-besaran yang mencair pada suhu badan atau tersebar atau larut jika bersentuhan dengan cecair. Jisim asas yang digunakan termasuk lemak keras (Adeps solidus), makrogol (PEG), dan gelatin jisim yang diperbuat daripada gelatin, gliserol, dan air. Koko mentega jarang digunakan hari ini, sebahagiannya kerana menjadi tengik dan penghasilan supositoria lebih rumit. Bahan aktif terdapat larut atau tersebar di dalam pangkalan. Pelbagai eksipien seperti pewarna, pengawet, pengisi, bahan aktif permukaan atau pelincir boleh ditambah. Semasa pembuatan, sebatian asas dengan bahan aktif dan eksipien biasanya dicairkan dan dicurahkan ke dalam acuan di mana sebatian tersebut menguat. Kurang biasa, suppositori juga ditekan.

Hartanah

Pada dasarnya, perbezaan dibuat antara aplikasi tempatan dan sistemik. Sekiranya penggunaan, bahan aktif memberikan kesannya pada Rektal atau sekurang- anus/dubur.. Contoh biasa adalah julap dan suppositori hemoroid. Salisilat seperti mesalazine diberikan untuk keradangan rektum mukosa (proctitis). Apabila digunakan, bahan aktif yang terkandung diserap melalui mukosa ke darah kapal dan ke dalam aliran darah, sehingga sampai ke tempat tindakan mereka di dalam badan. Dalam proses ini, metabolisme hantaran pertama sebahagiannya dipintas kerana, khususnya, darah dari urat hemoroid bawah memintas hati dan memasuki rendah diri vena kava dan dengan itu aliran darah. Beberapa kelebihan lain ada berbanding pentadbiran peroral:

Awas: selalunya plasma maksimum kepekatan (Cmax) dicapai kemudian dengan suppositori daripada oral pentadbiran. Jadi jika cepat permulaan tindakan dikehendaki - sebagai contoh, dalam a migrain - bentuk dos lain mungkin lebih disukai. Ini juga berlaku, misalnya, untuk suppositori parasetamol, yang mana Cmax hanya dapat dicapai setelah sekitar 1.5 hingga 2 jam, menurut maklumat produk. Selalunya, suppositori juga lebih rendah bioavailabiliti.

Penggunaan

Menurut SmPC dan sisipan pakej.

  • Usus harus kosong kerana pemberian supositoria boleh mencetuskan refleks buang air besar. Sudah tentu, ini tidak berlaku untuk penggunaan julap.
  • Basuh tangan dengan sabun dan air atau memakai sarung tangan atau hujung jari.
  • Keluarkan supositoria dari bungkusan dengan teliti.
  • Masukkan supositoria ke dalam Rektal belakang sfinkter dalam kedudukan terlentang dan dengan kaki ditarik. Sekiranya kesan tempatan diinginkan, misalnya, terhadap buasir, jangan masukkan terlalu jauh (masih boleh diraba).
  • Untuk memudahkan penggunaannya, supositoria berminyak sedikit boleh dipanaskan dan supositoria PEG dibasahi dengan suam air.
  • Basuh tangan dengan sabun dan air.

Hujung runcing atau tumpul terlebih dahulu?

Suppositori biasanya dimasukkan ke dalam rektum dengan hujung runcing menghadap ke hadapan. Pengilang juga biasanya menetapkan ini. Walau bagaimanapun, sejak penerbitan Abd-el-Maeboud et al (1991), juga disarankan agar supositoria diberikan dengan ujung menghadap ke depan, kerana ini dianggap menjadikannya lebih sukar untuk meluncur keluar. Walau bagaimanapun, idea ini adalah kontroversial (Bradshaw & Price, 2007).

Adakah suppositori dibenarkan untuk dikongsi?

Perkongsian suppositori tidak dimaksudkan oleh pengeluar. Supositoria tidak mengandungi alur pecah, dan perkongsian jarang disebut dalam label ubat. Di samping itu, bahan aktif dalam supositoria secara teorinya dapat diedarkan secara tidak rata. Supositoria boleh pecah, terkontaminasi, dan perkongsian sukar dilakukan. Atas sebab-sebab di atas, supositoria hanya boleh dibahagi dalam kes-kes yang luar biasa. Ini harus dilakukan dalam keadaan kebersihan dan memanjang, kerana ini lebih cenderung menghasilkan dua bahagian yang sama.

Pada Suhu Ambien

Suppositori biasanya disimpan pada suhu bilik antara 15 hingga 25 ° C. Mereka dijauhkan dari jangkauan kanak-kanak. Suppositori boleh mula mencair pada suhu tinggi. Ini sangat penting pada musim panas dan percutian. Oleh itu, semasa menyusun kit pertolongan cemas untuk perjalanan, supositoria harus dielakkan jika mungkin.

Kesan yang tidak diingini

Khusus mungkin kesan buruk supositoria termasuk kerengsaan tempatan, kesakitan, dan mencetuskan refleks buang air besar. Pentadbiran intim tidak selesa dan memalukan bagi sesetengah pesakit. Ia lebih rumit berbanding dengan tablet or kapsul.

Pengambilan supositoria secara tidak sengaja

Supositoria dimaksudkan untuk penggunaan rektum di rektum dan tidak boleh ditelan. Apa yang berlaku sekiranya supositoria ditelan secara tidak sengaja dan bukannya dimasukkan? Bahan asas yang digunakan, seperti lemak keras, makrogol atau gelatin, tidak bermasalah untuk badan. Mereka dicerna di dalam usus dan komponennya diserap. Atau mereka diekskresikan tidak berubah dalam najis. Suppositori direka untuk mencair di dalam badan dan melepaskan bahan aktifnya. Pelepasan juga berlaku dengan penggunaan oral dan bahan aktif dapat diserap. Walau bagaimanapun, farmakokinetik berbeza, misalnya, disebabkan oleh metabolisme hantaran pertama dengan pentadbiran lisan. Selanjutnya, beberapa bahan aktif, seperti anestetik tempatan, dimaksudkan secara eksklusif untuk penggunaan topikal. Kesan sampingan adalah mungkin. Contohnya, salisilat boleh merengsakan gastrik mukosa. Akibat pengambilan bergantung pada bahan aktif, iaitu dos dan pesakit dan mesti dinilai secara individu. Pesakit harus segera menghubungi profesional kesihatan.