Pembedahan untuk patah tulang pelvis | Fisioterapi untuk patah tulang pelvis

Pembedahan untuk patah tulang pelvis

Pembedahan menjadi perlu sekiranya berlaku pada pelvis patah sekiranya pelvis tidak stabil tetapi tidak stabil. Oleh kerana kedudukan pelvis, kecederaan sering melibatkan besar darah kapal, sehingga pendarahan besar-besaran dapat terjadi, yang memerlukan rawatan pembedahan segera dan bekalan darah. Bergantung pada jenis dan lokasi, pelvis sebenar patah mula-mula stabil atau tidak bergerak dengan forceps pelvis (untuk menghentikan pendarahan) atau dengan sistem sokongan patah tulang yang melekat pada tulang melalui kulit (yang disebut fixator luaran). Sekiranya sendi pinggul juga terjejas, penting juga untuk mengoperasikannya. Ini harus dilakukan oleh pakar bedah yang pakar dalam bidang ini untuk mencegah pinggul kemudian arthrosis.

Tempoh pemulihan

Tempoh pemulihan dari pelvis patah juga bergantung pada jenis dan keparahan kecederaan dan, jika perlu, prosedur pembedahan yang dipilih dan kecederaan lain. Sekiranya fraktur panggul stabil, yang dapat dirawat secara konservatif, tempoh pemulihan biasanya 4-8 minggu. Sekiranya patah tulang pelvis tidak stabil, di mana pelvis juga boleh pecah di beberapa tempat dan mungkin sendi pinggul juga terjejas, proses penyembuhan mungkin memakan masa beberapa bulan. Selepas itu, fisioterapi biasanya diperlukan untuk mengembalikan kekuatan, mobiliti dan kestabilan otot.

Fraktur pelvis semasa kelahiran

Fraktur panggul semasa kelahiran anak secara teorinya boleh berlaku, tetapi dalam praktiknya agak jarang berlaku. Walaupun pelvis, bersama-sama dengan bukaan faraj, vagina dan serviks, membentuk saluran kelahiran anak, sangat tidak mungkin tulang pelvis pecah semasa kelahiran. Kemungkinan besar simfisis, juga disebut simfisis kemaluan, yang membentuk hubungan tulang rawan antara kedua bahagian pelvis, akan robek ketika lahir (pecah simfisis).

Namun, ini juga lebih mungkin terjadi pada wanita mungil yang melahirkan bayi yang relatif besar, seperti mengandung menyebabkan simfisis yang disebabkan oleh hormon melonggarkan, di mana ligamen simfisis kemaluan melebar untuk bersalin untuk mewujudkan lebih banyak ruang di saluran kelahiran. Bagi wanita hamil, ini dapat dilihat oleh tekanan kesakitan di kawasan kemaluan atau sakit di kawasan pangkal paha, yang meningkat ketika tarikh lahir semakin hampir. Sekiranya doktor mengesyaki risiko patah tulang pelvis semasa kelahiran disebabkan oleh anatomi wanita atau saiz anak, mereka biasanya akan mengesyorkan pembedahan caesar terlebih dahulu. Semasa mengandung a tulang kemaluan patah cawangan mungkin berlaku.