Pembedahan untuk arthrosis sendi acromioclavicular | Arthrosis sendi bahu (sendi AC) - Latihan

Pembedahan untuk arthrosis sendi acromioclavicular

Sekiranya terdapat had yang teruk dan tahan terapi kesakitan, pembedahan mungkin merupakan rawatan pilihan untuk sendi acromioclavicular arthrosis. Terdapat pelbagai pilihan pembedahan. Dalam kebanyakan kes, pembedahan arthroscopic dilakukan, iaitu endoskopi digunakan tanpa membuka sendi secara lebar.

Semasa operasi, lampiran tulang juga dikeluarkan dari ruang subakromial dan sendi. Selanjutnya, sebahagian daripada tulang selangka dikeluarkan untuk mengelakkan gosokan permukaan sendi tulang yang menyakitkan. Sekiranya ligamen sendi acromioclavicular masih utuh, ini adalah teknik pembedahan yang paling kerap digunakan.

Mobilisasi awal ke semua arah gerakan yang disetujui oleh pakar bedah dan rawatan susulan fisioterapeutik dilakukan. Sekiranya pecah ligamen sebelumnya (kecederaan tossy, pecah sendi acromioclavicular), pengaman dan penstabilan pembedahan mungkin diperlukan setelah pembesaran ruang sendi. Ini sering dilakukan oleh plastik tendon dari paha tendon. Mobilisasi awal juga boleh dilakukan di sini. Dalam artikel “Fisioterapi untuk a Tulang selangka Patah"Anda mungkin berminat dengan bahagian pembedahan.

Sakit dengan arthrosis sendi acromioclavicular

Sejak arthrosis membawa kepada kehausan sendi rawan, sehingga melecet sepenuhnya (kebotakan tulang rawan), pergerakan pada sendi yang terjejas biasanya sangat menyakitkan dan terhad. Otot sekitarnya tegang, melegakan postur berlaku. Selepas imobilisasi, pemuatan atau pergerakan yang berpanjangan, teruk kesakitan mungkin berlaku.

Sensitiviti bahu terhadap tekanan sangat menyekat dan mengganggu. Pesakit bangun kerana kesakitan pada waktu malam ketika berbaring di sebelah yang terkena, atau sama sekali tidak boleh tidur. Kesakitan pada sendi acromioclavicular arthrosis dapat melegakan panas atau sejuk.

Kadang-kadang pergerakan menggerakkan lembut juga dapat membantu. Ubat sakit yang sesuai harus dibincangkan dengan doktor. Dalam beberapa kes, ortosis atau kaset juga dapat menstabilkan bahu dan dengan itu melegakan kesakitan. Sekiranya kesakitan tahan terhadap terapi jangka panjang, pembedahan biasanya dilakukan untuk menghilangkan gejala yang membatasi.