Rawatan pembedahan arthrosis bahu | Arthrosis bahu (omarthrosis)

Rawatan pembedahan arthrosis bahu

Pertama sekali, terdapat kemungkinan operasi memelihara sendi untuk rawatan bahu arthrosis. Tendon daripada pemadam pemutar, otot yang melindungi sendi bahu dan yang tendon berjalan melalui sendi, boleh dibina semula. Tonjolan tulang boleh dikikis untuk membolehkan lebih banyak ruang dalam sendi.

Sekiranya haus dan lusuh lanjutan, penggantian sendi lengkap boleh dilakukan. Terdapat pelbagai pilihan dengan kelebihan dan kekurangan yang berbeza. Perbezaan dibuat antara prostesis sendi, di mana hanya satu pasangan sendi diganti, dan penggantian sendi, yang menggantikan sepenuhnya sendi.

Perbezaan dibuat di sini antara prostesis bahu di mana pasangan sendi bertindak bersama seperti asal, dan prostesis bahu songsang. Dengan prostesis bahu songsang, yang kepala daripada bahu di atas lengan atas menjadi soket, manakala soket pada bilah bahu menjadi kepala sendi. Pelbagai jenis prostesis mempunyai kelebihan dan kekurangan yang harus disesuaikan secara individu dengan pesakit dan keperluannya.

Berapa lama prosedur pembedahan mengambil masa?

Sukar untuk membuat kenyataan umum tentang tempoh prosedur.A mudah arthroscopy adalah lebih cepat daripada penggantian sendi. An arthroscopy ialah prosedur invasif minima di mana peranti khas untuk diagnosis dan rawatan boleh digunakan melalui hirisan kecil. Satu operasi di mana sendi bahu digantikan oleh bahagian sendi tiruan boleh mengambil masa beberapa jam.

Tempoh rawatan susulan juga bergantung kepada intervensi. Selepas arthroscopy, mobilisasi lembut boleh dilakukan selepas beberapa hari berehat. Selepas penggunaan prostesis bahu, kelegaan jangka panjang mungkin ditunjukkan.

Berapa lama anda perlu tinggal di hospital selepas pembedahan?

Tinggal di hospital selepas pembedahan bergantung kepada jenis pembedahan. Beberapa prosedur arthroscopic boleh dilakukan secara pesakit luar, supaya pesakit boleh pulang segera selepas prosedur. Selepas pembedahan besar, penginapan hospital biasanya sehingga 12 hari dirancang. Sekiranya berlaku komplikasi, ini sudah tentu boleh dilanjutkan. Semasa berada di hospital, rawatan susulan fisioterapeutik bermula, yang kemudiannya diteruskan secara pesakit luar.