Sushi: Gigitan Nasi

Gigitan ikan Jepun yang kecil, juga disebut sushi, telah menjadi sangat bergaya di negara kita. Bar sushi telah berdiri di banyak bandar. Sushi bukan sahaja kelihatan menyelerakan, tetapi dengan campuran ikan, nasi dan sayur-sayuran juga merupakan makanan yang sangat sihat dan bervariasi.

Apa yang menjadikan sushi begitu sihat

Ikan mengandungi penting yodium untuk berfungsi dengan baik kelenjar tiroid dan omega-3 berharga asid lemak, yang mempunyai kesan positif pada jantung and peredaran. Ikan salmon, ikan bilis dan sardin sangat kaya dengan omega-3 asid lemak, dengan 1.5 hingga 2 gram setiap 100 gram. Di samping itu, bergantung pada asal dan diet, ikan mengandungi 12 hingga 20 peratus protein dengan nilai biologi yang tinggi, tetapi tidak karbohidrat.

Oleh itu, spesies tanpa lemak rendah kalori, namun mengisi, pada masa yang sama kaya dengan mineral seperti besi, yodium, selenium and kalium serta vitamin A, D dan B12.

Makanan yang sihat

Dua hidangan ikan setiap minggu mengurangkan risiko aritmia jantung serta tekanan darah tinggi dan menormalkan darah tahap lipid. Mereka mempunyai kesan anti-radang, meningkat darah aliran di otak serta serotonin tahap, mengurangkan kerentanan umum terhadap tekanan dan melawan degenerasi makula - penyakit retina.

Walau bagaimanapun, salmon, makarel, pike hinggap dan hinggap Victoria tidak terdapat dalam masakan tradisional Jepun rendah lemak dalam bentuk sushi. Tuna, ikan bilis, ikan keli, ikan kakap, lalat dan Landak laut lebih disukai di sana.

Sushi: segar dan sejuk tidak ada masalah!

Namun, semasa menyiapkannya, beberapa peraturan mesti dipatuhi. Seorang "sushi master" Jepun yang benar, yang mempelajari kerajinannya selama sekurang-kurangnya lima tahun, memberi perhatian khusus kepada kesegaran: dia memeriksa ikan dengan teliti untuk warna, konsistensi, bau and rasa. Ikan mesti sentiasa dipelihara pada suhu sifar darjah sejuk rantai, diproses dan dimakan secepat mungkin.

Sekiranya keadaan kebersihan yang optimum berlaku dan sushi disediakan di hadapan para tetamu dan dimakan dengan segera, tidak ada kesihatan kebimbangan. Walau bagaimanapun, jika gigitan kecil telah berada di tali sawat atau di paparan untuk waktu yang lama, maka gigitan itu terlalu panas dan mudah mencapai jumlah kuman yang tinggi.

Bilakah anda harus memberi perhatian?

Pengguna juga harus berhati-hati dengan sushi dari pasar raya. Di sana, paket ikan sering disimpan di kaunter peti sejuk terbuka pada suhu lapan hingga sepuluh darjah. Itu terlalu panas. Salmonella, vibrios atau listeria, yang ditularkan dengan memakan ikan mentah, dapat membiak tanpa gangguan.

Sekiranya ikan, ketam dan moluska berasal dari wilayah Pasifik Tengah dan Afrika, ada risiko dijangkiti salmonella semasa mereka dimakan. taun patogen kadang-kadang dikesan pada ikan dari Asia dan Amerika Selatan.