Penggantungan

Produk

Penggantungan boleh didapati secara komersial sebagai kosmetik, peranti perubatan, dan dadah. Contoh ubat yang biasa adalah penggantungan titisan mata, penggantungan antibiotik, semburan hidung dengan glucocorticoids dan lain-lain dadah untuk pengingesan, antasid, suspensi arang aktif, suspensi suntikan dan campuran gegaran.

Struktur dan hartanah

Suspensi adalah penyediaan cecair untuk penggunaan dalaman atau luaran. Mereka adalah campuran bahan yang heterogen (penyebaran). Pepejal tidak larut (serbuk) hadir tersebar dalam pelarut cecair. Penggantungan dicirikan oleh fakta bahawa pepejal itu mengendap dari masa ke masa. Proses ini dipanggil pemendapan. Suspensi boleh mengandungi bahan pemekat seperti selulosa sebagai penstabil untuk mengatasi pembentukan sedimen. Mereka mesti dapat dikejutkan lagi dalam industri farmaseutikal. Mereka mesti tetap cukup stabil untuk membolehkan dos untuk diukur. Semakin kecil zarahnya, semakin perlahan pemendapannya (hukum Stokes). Sebilangan penggantungan mesti disediakan sebelum ini pentadbiran, sebagai contoh, menggunakan a serbuk dan pelarut seperti air. Ini dapat memanjangkan jangka hayat ubat. Penggantungan boleh berlaku terencat akal kerana bahan aktif mungkin dilepaskan daripadanya dengan kelewatan.

Petunjuk untuk digunakan

Suspensi mudah digunakan di farmasi, misalnya, dalam penyakit berjangkit, keradangan, alergi, penyakit mata dan kulit penyakit.

Dos

Menurut maklumat profesional. Oleh kerana pemendapan, penggantungan cecair mesti digoncang segera sebelum digunakan! Ini akan memastikan pakaian seragam kepekatan.

Kesan buruk

Sifat penggantungan yang tidak diingini termasuk pengapungan (terapung zarah di permukaan pelarut), penyatuan, dan pembentukan sedimen yang stabil di dasar kapal.