Bengkak semasa mengandung | Fisioterapi untuk bengkak tangan / kaki / kaki

Bengkak semasa mengandung

Pembengkakan anggota badan tidak jarang berlaku, terutamanya semasa mengandung. Kerana perubahan hormon, perubahan tisu, peningkatan jumlah cecair badan dan pengaruh luaran seperti kepanasan yang kuat, banyak wanita harus menghadapi bengkak di kaki, tangan dan kaki mereka. Selain daripada perubahan gaya hidup (menghindari kasut yang tinggi atau ketat, senaman yang mencukupi, seimbang diet) dan memakai stoking mampatan, ini dapat diatasi dengan serangkaian latihan yang merangsang darah peredaran darah dan dengan itu menyumbang kepada pengurangan pembengkakan pada tisu.

Bengkak setelah lama duduk

Terutama kaki dan kaki boleh membengkak setelah duduk lama. Ini sangat bermanfaat bagi wanita yang suka menyilangkan kaki dan dengan itu membuat darah peredaran darah lebih sukar.Keadaan yang sedia ada dan masalah dengan urat atau penerbangan panjang juga menyebabkan pembengkakan setelah lama duduk. The jantung harus mengepam dengan kuat untuk membawa darah kembali kepada jantung sambil duduk. Oleh kerana kurang pergerakan dan tetap dalam posisi, darah di kaki dapat menjadi sesak dan membengkak. Sebagai langkah pencegahan, latihan pergerakan kecil yang terjejas dapat dilakukan ketika duduk untuk mengaktifkan pam otot dan menyokong pengembalian darah.

Bengkak pada waktu pagi

Sekiranya tangan, kaki atau kaki bengkak pada waktu pagi, ini juga boleh menyebabkan pelbagai sebab. Biasanya, penghapusan penahan air berlebihan dinormalisasi oleh kedudukan tidur yang baik pada waktu malam. Sekiranya anggota badan masih bengkak pada waktu pagi, ini mungkin disebabkan oleh kedudukan yang tidak baik di lengan atau kaki prihatin, misalnya, yang telah mengganggu bekalan darah. Juga penyakit seperti rematik boleh membawa pada pembengkakan pada waktu pagi sendi. Dalam vena trombosis juga boleh menyebabkan pembengkakan, terutama pada kaki, kerana aliran darah perlahan terganggu oleh darah beku yang membentuk.

Ringkasan

Secara keseluruhan, fisioterapi menawarkan pelbagai pilihan untuk mengatasi bengkak di tangan, kaki dan kaki. Seperti biasa, pilihan kaedah terapi bergantung pada diagnosis dan keadaan umum kesihatan pesakit. Sebagai peraturan, penyertaan secara teratur dalam sesi fisioterapeutik dan kelanjutan terapi di rumah, serta, dalam keadaan tertentu, perubahan gaya hidup, dapat mencapai hasil yang baik dalam rawatan pembengkakan. Pesakit harus berjumpa doktor jika pembengkakan berlaku dalam jangka masa yang lebih lama dan tanpa sebab yang jelas, supaya terapi dapat dimulakan lebih awal dan dengan demikian bentuk perkembangan yang lebih teruk dapat dicegah.