Terapi bukan ubat simptomatik | Terapi penyakit Alzheimer

Terapi bukan ubat simptomatik

Penstabilan kemampuan mental melalui latihan intelektual dan fizikal telah ditunjukkan untuk orang tua yang sihat. Atas sebab ini, orang yang menderita penyakit Alzheimer harus mengikuti program pengaktifan yang sesuai dengan tahap prestasinya, seperti fisioterapi, bebas tekanan otak latihan (otak berjoging) dan aktiviti sukan yang menyeronokkan, untuk menstabilkan kemampuan yang ada. Walaupun wajar dan diinginkan untuk melatih fungsi sehari-hari dalam lingkungan keluarga, ketidaksabaran dan tuntutan yang berlebihan dapat menyebabkan penarikan pesakit meningkat.

Oleh itu, disarankan untuk mengambil bahagian dalam terapi pengaktifan fizikal dan mental yang optimum di klinik harian khusus atau di klinik pesakit luar khas. Sama pentingnya dengan rawatan pesakit adalah perundingan dan latihan saudara-mara. Matlamat penting adalah belajar memahami persekitaran hidup pesakit yang terhad untuk mengelakkan tuntutan yang berlebihan dan mencari aktiviti yang bermakna bagi pesakit.

Oleh kerana penyakit ini, kerana penyakitnya yang teruk, merupakan beban psikologi yang sangat besar bagi saudara-mara, adalah penting bahawa ada kaitan dengan hospital khusus atau pusat kaunseling lain. Begitu juga, persoalan penjagaan, penjagaan dan tempat tinggal pesakit sebaiknya dijelaskan pada peringkat awal. Oleh kerana terdapat petunjuk bahawa keradangan juga boleh menjadi penyebab sebahagian dari perkembangan Alzheimer, pengaruh positif ubat-ubatan anti-radang seperti aspirin (ASS 100) sedang dibincangkan.

Diasumsikan bahawa pengambilan mesti dimulakan sangat awal dan dilanjutkan selama beberapa tahun (> 2 tahun) untuk membuktikan pengurangan risiko terkena penyakit Alzheimer. Harapan baru ditempatkan dalam vaksinasi terhadap protein amiloid, yang disimpan dalam jumlah besar di otak in Demensia Alzheimer. Setelah memberangsangkan hasil pada tikus, eksperimen pada manusia harus dihentikan kerana reaksi keradangan pada otak.

Walaupun begitu, kajian mengenai haiwan masih diteruskan dan diharapkan dapat memberikan hasil yang positif. Faktor risiko penyakit vaskular pada umumnya harus dielakkan atau dirawat. Penstabilan kemampuan mental melalui latihan intelektual dan fizikal telah terbukti untuk orang tua yang sihat. Ini menunjukkan bahawa aktiviti fizikal dan mental secara amnya dapat mengurangkan risiko berkembang demensia sindrom.