Gejala | Abses di rahang

Gejala

Pada peringkat awal sebuah abses, orang yang terjejas biasanya bebas dari gejala. Apabila pengumpulan nanah telah mencapai tahap tertentu, ia menerobos masuk ke tisu yang berdekatan. Di sana nanah mengosongkan.

Pada peringkat ini, orang yang terjejas mungkin menyedari a pipi bengkak dan / atau mukosa mulut yang bengkak. Bengkak biasanya memerah, menghangatkan dan menyakitkan. Sekiranya rahang atas terjejas, bengkak mata mungkin berlaku.

Jika Rahang bawah terjejas, mungkin sukar untuk membuka mulut. Ini menyukarkan bercakap dan makan. Koleksi dari nanah boleh merebak dan merosakkan sekitarnya saraf dan otot.

Ini boleh menyebabkan sekatan pergerakan dan kesemutan atau kebas. Di samping itu, proses keradangan di dalam badan boleh menyebabkan rasa sakit dan keletihan secara umum. Sekiranya nanah bocor ke kaviti oral, ini boleh menyebabkan bau busuk dan rasa busuk bau dan rasa.

Gangren biasanya menyebabkan bau mulut yang tidak menyenangkan. Sekiranya abses berkembang atau tidak dirawat, demam boleh berkembang. Dalam konteks ini demam adalah tanda bahawa bakteria telah sampai ke darah.

Doktor mesti berunding selewat-lewatnya pada waktu ini. Ini adalah kerana darah keracunan boleh berlaku, dengan keluhan dan komplikasi yang sesuai. Sekiranya darah keracunan tidak dirawat, ia membawa maut. Selanjutnya, topik ini mungkin menarik minat anda: Kerosakan mulut dan gejala abses. Anda mungkin juga berminat dengan subjek ini: reput mulut dan gejala abses

Abses rahang atas

Punca rahang atas abses telah dijelaskan di atas. Dengan sebuah abses rahang atas, bahagian atas wajah, termasuk mata, boleh terkena. Ia boleh menyebabkan berlebihan kesakitan, bengkak, kemerahan dan terlalu panas.

. kesakitan boleh memancar ke hidung, pipi, pelipis, dahi dan mata. Sekiranya pembengkakan sangat teruk, mungkin sukar untuk membuka mata pada bahagian yang terkena. Oleh itu, prestasi visual mungkin terganggu.

. kesakitan selalunya kuat dan berdenyut. Abses harus dirawat secepat mungkin. Demam adalah isyarat penggera.

Abses rahang bawah

Sebab-sebab abses mandibula juga dijelaskan di atas. Dalam kes a Rahang bawah abses, kesukaran menelan juga boleh berlaku. Orang yang terjejas mungkin mengalami kesukaran untuk membuka mulut.

Masalah ini dikenali sebagai abses mandibula. Dalam kes a Rahang bawah bernanah, pengambilan makanan sering kali semakin terhad. Kawasan ini sangat sensitif apabila disentuh.

Makan dan minum, menggosok gigi, menelan dan bercakap boleh menjadi sukar. Beberapa orang yang terjejas juga bertindak balas dengan sensitif terhadap draf. Berat badan mungkin berlaku.

Walaupun dengan abses rahang bawah, rasa sakit dapat memancar ke bahagian bawah wajah, ke arah dagu dan ke arah telinga. Di sini juga, adalah penting untuk bertindak secepat mungkin dan menghubungi doktor gigi. Sekiranya ubat penahan sakit diambil untuk sementara waktu, harus diingat bahawa mereka tidak menghilangkan penyebabnya. Rawatan perubatan sangat diperlukan.