Gejala | Abses di kepala

Gejala

Gejala a kepala abses boleh berbeza-beza bergantung pada jenis abses. Secara amnya, abses membawa kepada demam, kesakitan dan keletihan umum. Namun, bergantung pada lokasi, gejala tertentu dapat ditambahkan, disebabkan oleh tekanan pada tisu sekitarnya.

Contohnya, abses yang terletak di tekak kawasan menyebabkan teruk kesakitan apabila tertelan, bengkak leher dan tekak, torticollis dan mengurangkan selera makan. Tambahan pula, amandel abses membawa kepada pertuturan kekok ciri. Abses di otaksebaliknya, menyatakan diri mereka melalui gejala yang sama sekali berbeza.

Dalam kebanyakan kes, gejala a otak abses cenderung berkembang dalam jangka masa yang lebih lama. Ini termasuk sakit kepala, loya dan muntah, sawan epilepsi, demam dan lumpuh, dan mengantuk. Abses sinus paranasal, misalnya, boleh menyebabkan tekanan pada orbit dan dengan demikian masalah penglihatan dan penglihatan berganda. Abses kulit kepala yang dangkal, sebaliknya, membawa kepada lokal kesakitan, kemerahan dan pembengkakan kulit kepala yang memantul. Demam juga boleh berlaku.

Terapi

Rawatan a kepala abses bergantung pada jenis abses. Abses kulit dangkal biasanya dibuka dan dikeringkan dengan tusukan tusukan. Sekiranya terdapat gejala yang ketara, seperti demam dan loya, antibiotik juga mungkin diperlukan.

Walau bagaimanapun, abses yang lebih mendalam memerlukan terapi pembedahan dan antibiotik khas. Ini termasuk, misalnya, abses tekak. Ini mesti selalu dikendalikan dan juga diperlakukan dengan baik antibiotik.

Operasi sedemikian berlaku di bawah anestetik umum. Terapi antibiotik gabungan tiga antibiotik, kebanyakannya penisilin, gentamicin dan clindamycin, selalu digunakan untuk menutup pelbagai jenis patogen. Dalam kes tanpa komplikasi, abses amandel hanya dapat diatasi dengan antibiotik, yang disebut aminopenicillins dengan penicillinase inhibitor digunakan.

Ini termasuk, sebagai contoh, amoksisilin dengan asid clavulanic. Tetapi, jika tidak ada peningkatan dalam terapi antibiotik ini, operasi juga harus dilakukan di sini. Otak abses selalu memerlukan terapi antibiotik dan pembedahan.

Terapi antibiotik untuk a abses otak berlangsung antara 4 hingga 8 minggu. Pada mulanya, gabungan antibiotik cephalosporin, seperti ceftriaxone, dengan metronidazole dan vancomycin selalu digunakan. Setelah pengenalpastian patogen dan pengujian ketahanan, terapi antibiotik kemudiannya disesuaikan. Pelbagai prosedur pembedahan tersedia untuk rawatan pembedahan bergantung pada lokasi abses dan umum keadaan pesakit.

Tempoh

An abses di kepala boleh mengambil masa yang berbeza. Ini bergantung, antara lain, pada lokasi abses dan rawatannya. Abses biasanya berkembang secara akut hingga subak dalam beberapa hari.

Rawatan kemudiannya biasanya dicuba dengan pemotongan dan pembedahan pembuangan abses. Rawatan ini membawa kepada penghapusan abses dengan segera, tetapi dalam beberapa kes sukar untuk mendapatkan penyembuhan segera. Kadang-kadang abses kembali, sehingga kursus yang berlangsung selama berminggu-minggu adalah mungkin.