Gejala yang menyertai abses di wajah | Abses muka

Gejala yang menyertai abses di wajah

An abses di wajah muncul sebagai pembengkakan yang boleh disekat. Ini bermaksud bahawa apabila abses diraba, nanah bahagian dalam bergerak berulang-alik. Kawasan yang sesuai berwarna merah dan terlalu panas.

Biasanya ada yang teruk kesakitan, yang juga boleh berdenyut. Di samping itu, ia boleh menyebabkan demam, menggigil dan perasaan sakit umum. Ini adalah isyarat amaran mutlak, yang menunjukkan bahawa patogen penyebab penyakit menyebar melalui aliran darah (mengancam darah keracunan).

Sakit kepala sebagai gejala bersamaan abses di wajah juga merupakan tanda mengancam dan harus selalu menjadi alasan untuk lawatan ke doktor. Oleh kerana patogen dapat merebak melalui aliran darah ke vena otak dalam kes a abses muka, sinus yang disebut vena trombosis adalah mungkin. Ini membawa kepada pembentukan bekuan di otakurat sendiri, yang disertai dengan sakit kepala dan demam.

Tambahan pula, luka kecil pada kulit muka atau penyakit seperti jerawat dan neurodermatitis dapat memberi petunjuk penyebab abses. Abses di muka dalam kebanyakan kes berkaitan dengan kesakitan. Di satu pihak ini disebabkan oleh ketegangan tisu yang disebabkan oleh pengumpulan nanah dan sebaliknya kepada keradangan tisu kulit.

. kesakitan boleh berdenyut dan boleh berlaku secara spontan atau ketika disentuh. Penggunaan ubat penahan sakit seperti ibuprofen mungkin menjadi perlu. "Memotong" pembedahan (eksisi, tusuk, pembuangan abses) sering menyebabkan pengurangan kesakitan yang cepat kerana ketegangan lega Sakit kepala yang berlaku di wajah sebagai bahagian abses selalu menjadi isyarat amaran mutlak.

Terutama ketika memanipulasi abses di bahagian tengah (oleh "meremas" yang bebas), boleh terjadi bahawa patogen dari abses mencapai urat bersebelahan kulit wajah. Ini seterusnya menyebabkan urat yang lebih besar di kawasan otak, di mana patogen dapat membentuk gumpalan dan seterusnya menyebabkan sinus yang disebut vena trombosis. Ini adalah gambaran klinikal serius yang disertakan dengan sakit kepala dan demam.

Kemudian, sawan epilepsi, penglihatan yang lemah dan kelumpuhan juga boleh berlaku. Atas sebab ini, di satu pihak, manipulasi abses di kawasan muka harus dielakkan dengan segala cara dan, sebaliknya, doktor harus segera berjumpa sekiranya gejala seperti sakit kepala atau demam berlaku. Bakteria seperti staphylococci biasanya bertanggungjawab untuk abses di dagu.

Tidak jarang berlaku kecederaan kulit kecil ketika mencukur dagu, yang memungkinkan bakteria untuk menembusi di bawah permukaan kulit. Dalam keadaan yang tidak menguntungkan, akumulasi terkumpul sebanyak nanah, abses, boleh berkembang di dagu. Ini boleh menyebabkan kesakitan teruk dan pembengkakan purulen pada dagu.

Pustules sebagai sebahagian daripada jerawat juga boleh menyebabkan abses di dagu. Di samping itu, rambut akar dari rambut muka di kawasan dagu boleh menjadi radang. Sekiranya keradangan ini merebak dan merangkum penumpukan nanah, abses juga akan berkembang.

Akhirnya, abses di kawasan dagu juga boleh disebabkan oleh perubahan keradangan pada gigi Rahang bawah. Oleh itu, kawasan mulut termasuk status gigi harus selalu diperiksa semasa menentukan penyebabnya. Abses pada hidung disebabkan oleh bakteria seperti staphylococci.

Bakteria ini mendiami kulit wajah normal orang yang sihat dan boleh masuk ke bawah permukaan kulit akibat kecederaan ringan seperti lecet. Abses dibentuk oleh pengumpulan nanah yang terkumpul. Abses juga boleh disebabkan oleh keradangan pada rambut folikel pada hidung.

Di samping itu, nanah jerawat boleh berkembang menjadi abses sebagai sebahagian daripada jerawat. Terlepas dari penyebabnya, ada pembengkakan yang terbatas pada hidung, yang sering menjadi kemerahan. Di tengah benjolan sering terdapat tempat keputihan yang mewakili pengumpulan nanah.

Abses pada hidung biasanya disertai dengan rasa sakit, biasanya kawasan yang terkena terlalu panas dan juga sering berdenyut. Terutama dalam kasus abses pada hidung, adalah mustahak untuk menghindari mengekspresikan dan memanipulasi abses, kerana bakteria dapat terbawa darah kapal ke dalam otak. Ini boleh menyebabkan resdung yang mengancam nyawa vena trombosis.

Pada trombosis urat sinus, a darah bekuan boleh menyumbat urat otak. Akibatnya, jumlah darah meningkat kerana tidak dapat lagi mengalir melalui urat. Tekanan di otak meningkat dan edema dan infark (kematian tisu di otak) boleh berlaku.

Abses sering berkembang di kawasan muka di sekitar bibir. Terutama pada peralihan dari merah bibir ke kulit wajah, kelenjar sebaceous dijumpai yang boleh menjadi meradang apabila tersekat dan boleh menyebabkan pengumpulan nanah. The rambut folikel rambut pada peralihan ke bibir juga boleh menjadi radang.

Akibatnya, tonjolan bernanah dan menyakitkan berkembang di kawasan bibir. Bahkan kecederaan kecil yang disebabkan oleh pencukuran boleh menyebabkan penembusan bakteria dan seterusnya terkumpulnya nanah. Terutama di kawasan bahagian atas bibir terdapat risiko kuman dibawa ke dalam darah kapal otak dengan bahaya trombosis urat sinus.

Trombosis urat sinus membawa kepada penutupan urat serebrum dengan gejala yang serius. Edema berkembang dan sel otak boleh mati. Atas sebab ini, sangat mustahak untuk menahan diri dari menyatakan abses!

Abses di kawasan dahi, misalnya, boleh terjadi dalam konteks jerawat. Keradangan folikel rambut pada rambut halus di dahi juga boleh menyebabkan abses. Seperti bahagian muka yang lain, adalah mustahak untuk tidak menyatakan diri.

Jika tidak, yang kuman boleh dibawa oleh aliran darah ke otak dengan akibat yang kadang-kadang dramatik. Abses di kawasan pipi memberi kesan menyakitkan, kemerahan dan terlalu panas bisul. Mereka sering berkembang menjadi nanah yang lebih besar jerawat dalam konteks jerawat.

Keradangan atau pertumbuhan rambut di kawasan pipi juga boleh menyebabkan pembentukan abses. Di samping itu, keradangan di kawasan atas atau Rahang bawah boleh menyebabkan pembentukan pipi abses. Atas sebab ini, kaviti oral dan status gigi harus selalu diperiksa juga. Sejak pertukaran kuman dari abses di kawasan pipi melalui aliran darah ke otak adalah mungkin, ia harus dielakkan.