Gejala | Kegagalan buah pinggang akut

Gejala

Akut buah pinggang kegagalan hampir tidak dapat dikesan oleh orang yang terkena dan hanya pada tahap lanjut. Ia biasanya tidak menyakitkan. Terdapat kes di mana akut buah pinggang kegagalan disertai dengan penghentian pengeluaran air kencing, ini dikenali sebagai anuria.

Pengurangan pengeluaran air kencing hingga kurang dari 500 ml perkumuhan air kencing setiap hari (oliguria) juga mungkin. Walau bagaimanapun, ini tidak selalu berlaku. Terdapat juga buah pinggang kegagalan dengan pengeluaran air kencing yang normal atau berlebihan.

Kerana buah pinggang yang rosak mengumpulkan bahan-bahan yang biasanya diekskresikan dengan cukup, hyperkalemia boleh berlaku. Hiperkalemia bermaksud bahawa terdapat terlalu banyak kalium dalam darah. Ini boleh menyebabkan bahaya jantung gangguan irama.

Fungsi ginjal yang terhad juga boleh menyebabkan organisma berlebihan dengan bahan kencing, yang dikenal sebagai uremia. Gejala uremia yang mungkin berlaku kekurangan tumpuan dan keletihan, gejala kemudian boleh meningkat menjadi disorientasi dan mengantuk. Gejala lain yang mungkin berlaku ialah uremia akut adalah loya dan muntah serta gatal-gatal.

Overhidrasi juga boleh menjadi petunjuk kegagalan buah pinggang akut. Pengekalan air di kaki (bawah kaki edema) boleh berlaku atau overhidrasi paru-paru dengan perkembangan edema pulmonari. Ini dapat menampakkan dirinya sebagai sesak nafas (dyspnoea) dan gemeretar, bunyi nafas "menggelegak".

Kesakitan tidak berlaku pada kegagalan buah pinggang akut. Oleh itu, diagnosis juga lebih sukar. Gejala yang berlaku pada kegagalan buah pinggang akut sangat berbeza dan tidak spesifik.

Diagnosa

Petunjuk yang menentukan diberikan oleh darah ujian (di sini terutamanya berkaitan dengan nilai makmal seperti urea, kreatinin, gas darah, status asid-asas) dan diagnostik air kencing. Pemeriksaan air kencing untuk mengeluarkan darah merah darah sel (erythrocytes) dan protein (disebut proteinuria) semestinya diperlukan! Ini membolehkan lokasi kerosakan dapat ditentukan, yang sangat penting untuk prosedur selanjutnya. Sekiranya penyebabnya tidak jelas, buah pinggang biopsi harus dipertimbangkan. Penyakit alternatif, yang boleh dikaitkan dengan sebab yang serupa, adalah

 • Glomerulonefritida
 • Kemerosotan akut fungsi ginjal dalam konteks kekurangan buah pinggang kronik
 • Nefritis bakteria akut

Penyebab kegagalan buah pinggang

Walaupun kegagalan buah pinggang akut sering disebabkan oleh penyakit akut, kecederaan atau keracunan, kegagalan buah pinggang kronik biasanya disebabkan oleh penyakit lama yang mendasari. Untuk menerangkan sebab-sebab kegagalan buah pinggang akut dengan lebih jelas, mereka dibahagikan kepada tiga kategori:

 • prarenal,
 • Intrarenal dan
 • Postrenal kegagalan buah pinggang akut. Di sini prerenal bermaksud "sebelum ginjal", intrarenal "di dalam ginjal" dan postrenal "di belakang ginjal".

Kegagalan ginjal prerenal disebabkan oleh perubahan peredaran darah di hadapan ginjal. Oleh itu, ginjal itu sendiri tidak rosak pada awalnya. Sebab-sebab kegagalan buah pinggang seperti ini. Dalam kes ini, peredaran darah terpusat sehingga hanya organ yang paling penting seperti jantung dan otak dibekalkan dengan oksigen.

Kedua-dua penyebab tersebut menyebabkan kekurangan peredaran darah di ginjal dan dengan itu kekurangan oksigen, yang menyebabkan pemusnahan tisu ginjal. Tetapi keracunan buah pinggang juga boleh menyebabkan kegagalannya. Racun menyebabkan penyempitan darah kapal di buah pinggang dan dengan itu juga kekurangan peredaran darah dan dengan itu pengurangan bekalan oksigen.

Kegagalan ginjal intrarenal disebabkan oleh perubahan atau penyakit buah pinggang sendiri. Sebab termasuk Selain penyebab ini, racun dan banyak ubat juga boleh menyebabkan kerosakan tisu. Kegagalan ginjal akut postrenal disebabkan oleh pergeseran saluran kencing selepas ginjal.

Sebabnya adalah:

 • Kehilangan isipadu secara besar-besaran, contohnya kerana kehilangan darah yang teruk
 • Atau yang disebut kejutan buah pinggang untuk ketidakstabilan peredaran darah. - kegagalan buah pinggang prerenal yang berpanjangan,
 • Penyumbatan saluran ginjal kerana kehilangan darah yang besar,
 • Urat atau a
 • Pereputan besar-besaran rhabdomyolysis sel otot. Juga
 • Gumpalan darah atau
 • Penyakit metabolik (contohnya penyakit Wegener) boleh menyumbat penyakit tersebut kapal di buah pinggang.
 • Batu ureter,
 • Penyempitan ureter kongenital,
 • Penyumbatan pundi kencing akibat tumor pundi kencing atau
 • Kateter pundi kencing tersekat tetapi juga
 • Penyempitan dari uretra kerana tumor luaran, seperti besar prostat ketumbuhan. Kumpulan ubat khas yang boleh menyebabkan kegagalan buah pinggang adalah ubat penahan sakit dari kumpulan ubat anti-radang bukan steroid. Ini termasuk yang banyak digunakan ubat penahan sakit ibuprofen dan diclofenak.

Terkadang, mereka jarang menyebabkan kerosakan buah pinggang. Namun, jika mereka diambil dalam jangka waktu yang lama atau jika mereka diambil ketika ginjal jelas rosak, mereka dapat menyebabkan kehilangan fungsi ginjal secara progresif. Masalahnya ialah kehilangan ini hanya dapat dilihat apabila sebahagian besar fungsi ginjal telah hilang.

Terdapat juga ubat-ubatan yang walaupun pengambilan sebilangan kecil boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang akut. Ini termasuk beberapa antibiotik dan beberapa ubat kemoterapi. Walau bagaimanapun, sangat berbeza dari orang ke orang mana ubat yang menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan seberapa cepat ini berlaku.

Secara umum, orang yang sudah mengalami ginjal yang rosak harus berhati-hati ketika memilih ubatnya. Oleh itu, anda perlu menghubungi doktor anda sebelum mengambil ubat baru sendiri. Kerosakan buah pinggang kronik, sebaliknya, biasanya disebabkan oleh penyakit yang mendasari yang lama.

Kegagalan ginjal kronik selalunya disebabkan oleh kawalan yang kurang baik kencing manis mellitus (diabetes) atau tidak dirawat tekanan darah tinggi (darah tinggi) Kedua-dua penyakit yang mendasari ini menyebabkan kerosakan pada buah pinggang secara perlahan, yang tidak lagi dapat dipulihkan setelah beberapa waktu dan menyebabkan kegagalan buah pinggang kronik memerlukan dialisis. Terutama pesakit dengan kombinasi Tetapi juga keradangan kronik pada tisu ginjal, pengambilan sejumlah besar yang kerap ubat penahan sakit bertahun-tahun atau ketumbuhan penyakit buah pinggang boleh mencetuskan kegagalan buah pinggang kronik.

Pesakit dengan kegagalan buah pinggang akut sebelumnya juga mempunyai risiko peningkatan yang signifikan untuk mengalami kegagalan buah pinggang kronik. - tekanan darah tinggi,

 • Diabetes melitus,
 • Gangguan lipometabolik dan
 • Berat badan yang berlebihan (sindrom metabolik) mempunyai peningkatan risiko kegagalan buah pinggang kronik. Sekiranya kegagalan buah pinggang akut yang ada telah disahkan secara diagnostik, langkah yang paling mendesak adalah pampasan segera terhadap kekurangan jumlah mengikut penyebab kehilangannya (pendarahan, kehilangan cairan melalui saluran gastrointestinal, luka bakar, dll.).

Di samping itu, penjagaan harus diambil untuk memastikan pengambilan kalori yang mencukupi (terutama melalui glukosa), terutamanya jika pesakit sedang dalam keadaan aktif dialisis. Dadah yang harus dihentikan sekarang, kerana boleh berbahaya, adalah dopamin, serta gelung dan osmotik diuretik (ubat penghilang air). Oleh kerana organisma sekarang hanya boleh mentolerir pengambilan cecair pada tahap yang terhad, pemberian larutan infusi hipertonik diperlukan (bekalan lemak).

Dengan sesuai nilai makmal dan tanda-tanda klinikal, terapi penggantian buah pinggang tidak dapat dielakkan. Ini biasanya dimulakan pada tanda-tanda berikut: Hemodialisis / dialisis, hemofiltrasi dan hemodiafiltration tersedia sebagai pilihan untuk terapi penggantian buah pinggang. - Hiperkalemia (dari 6.5 mmol / l) = tahap kalium darah yang terlalu tinggi

 • Urea> 180 - 200 mg / dl
 • Creatinine> 8 mg / dl
 • Gejala uremik seperti perikarditis (radang perikardium), mual, ensefalopati (keracunan otak)
 • Edema paru, hipervolemia yang tidak dapat dirawat
 • Hiperfosfatemia teruk (tahap fosfat terlalu tinggi dalam darah), terutamanya dengan hiperkalsemia serentak (terlalu banyak kalsium dalam darah)

Sebagai sebahagian daripada gangguan superordinat yang mempengaruhi beberapa organ (seperti di kegagalan multiorgan), kegagalan buah pinggang akut (AVN) masih mempunyai kadar kematian yang tinggi (> 75%).

Prognosis sebenarnya, iaitu hanya untuk buah pinggang, cukup baik. Peralihan kepada kegagalan buah pinggang kronik jarang berlaku. Prognosis lebih baik jika kencing dijaga.

Kegagalan buah pinggang akut dengan sebab seperti gangguan peredaran darah atau toksin boleh mempunyai kursus bertahap: Selang antara setiap fasa berbeza mengikut masa. Kegagalan buah pinggang akut (AVN) juga boleh dikaitkan dengan banyak komplikasi. Air dan elektrolit mengimbangi (kalium, kalsium) serta keseimbangan asid-basa organisma terganggu oleh pengeringan air kencing yang kering.

Lebihan cecair ditunjukkan oleh edema dan hipertensi (tekanan darah tinggi). Terutama berbahaya dalam konteks ini adalah "cecair paru-paru", Iaitu sesak nafas kerana air (edema interstisial) di paru-paru, yang hanya dapat dilihat pada Sinar X. Tambahan pula, hiperkalemia (tinggi kalium tahap dalam darah) dapat terjadi, yang harus dianggap sebagai keadaan darurat, kerana dapat berkembang dengan sangat cepat.

Ia dipromosikan oleh metabolik asidosis (pengasidan kerana kekurangan perkumuhan H + melalui buah pinggang) dan boleh menyebabkan teruk aritmia jantung dari nilai 7 mmol / l. Selanjutnya, ia boleh menyebabkan gastrik ulser (ulcus ventriculi) dan ulser duodenal (ulcus duodeni) dan pendarahan yang berkaitan. - Oliguria / anuria (kencing kecil atau tidak)

 • Poliuria (kencing terlalu banyak)
 • Normalisasi fungsi buah pinggang