Gejala | Kegagalan pernafasan akut

Gejala

Gejala-gejala kegagalan pernafasan akut khusus peringkat. Pada tahap 1 terdapat kekurangan oksigen di darah (= hipokemia) dan peningkatan kadar pernafasan (= hiperventilasi). Ini membawa kepada perubahan asid-basa mengimbangi, pH meningkat (= pernafasan alkalosis).

Pada peringkat 2, gangguan pernafasan semakin meningkat dan kekejangan paru-paru muncul, yang kelihatan di Sinar X imej. Pada tahap 3, selain hipokemia, peningkatan kandungan karbon dioksida terjadi (= hypercapnia), kerana CO2 tidak lagi dapat dihirup dengan cukup. Ini disebut kekurangan global pernafasan dan dicirikan oleh penurunan pO2 dan peningkatan pCO2. Asid-asas mengimbangi beralih ke pH berasid, mengakibatkan pernafasan asidosis. Yang Sinar X gambar sekarang menunjukkan bayang-bayang di kedua-dua belah pihak.

Diagnosa

X-ray diambil untuk memantau perkembangan akut paru-paru kegagalan. Dengan cara yang sama, darah analisis gas (sampel darah diambil dari cuping telinga) diperlukan untuk memantau asid-basa mengimbangi. Dalam kes akut paru-paru kegagalan, fungsi paru-paru menunjukkan tanda-tanda awal penurunan kemampuan paru-paru untuk menyerap oksigen (= kapasiti penyebaran) dan penurunan kebolehluas paru-paru (= kepatuhan). Gema jantung dilakukan untuk mengesampingkan jantung penyakit. Untuk membuat diagnosis, 3 kriteria mesti dipenuhi:

  • Kehadiran faktor pencetus
  • Hipokemia yang tidak bertindak balas terhadap terapi
  • Pengesanan paru-paru perubahan dalam Sinar X gambar yang bukan disebabkan jantung edema pulmonari.

Terapi

Sekiranya boleh, penyebab kegagalan paru-paru akut harus dihapuskan, misalnya peredaran darah kejutan. Selepas itu, terapi simptomatik diberikan. Kerana sesak nafas yang semakin meningkat, pesakit mesti berventilasi.

Namun, sejak biasa pengudaraan akan merosakkan paru-paru, ventilasi pelindung paru-paru digunakan (kegagalan paru-paru akut). Ini terdiri daripada tekanan puncak rendah dan rendah bernafas isi padu. Ini digabungkan dengan tekanan positif pada akhir pernafasan (= tekanan ekspirasi, PEEP).

Sebaik sahaja pesakit bernafas secara spontan, dibantu secara spontan bernafas teknik (seperti BIPAP atau APRV) digunakan. Sebagai alternatif, mesin yang menghilangkan CO2 di luar badan (= extracorporeal) melalui pelebaran peredaran vena dan memperkaya darah dengan oksigen boleh digunakan, yang disebut EKMO (oksigenator membran extracorporeal). Dalam kes-kes yang teruk, pesakit diletakkan di tempat yang rawan atau di tempat tidur khas dengan putaran 60 ° berterusan.

Ini adalah langkah sokongan untuk meningkatkan pengedaran oksigen. Pesakit mesti diberi makan secara enteral. Komplikasi, seperti jangkitan, dirawat antibiotik.

Pada peringkat penyembuhan lewat, kortikoid meningkatkan fibrosis paru. Pemindahan paru-paru (kegagalan paru-paru akut) adalah pilihan terakhir. Jalan terakhir adalah transplantasi paru-paru (kegagalan paru-paru akut).

Koma buatan untuk kegagalan paru-paru akut

Dalam kegagalan paru-paru akut, paru-paru tiba-tiba tidak lagi dapat membekalkan tubuh dengan oksigen yang mencukupi. Ini membawa kepada keadaan yang mengancam nyawa yang memerlukan terapi yang sangat luas dalam jangka pendek. Dalam kes ini, paru-paru memerlukan sokongan mekanikal yang kuat untuk memastikan kelangsungan hidup orang yang terkena.

Mengikut keadaan pengetahuan perubatan semasa, ECMO (oksigenasi membran paru-paru extracorporeal) biasanya digunakan untuk tujuan ini. Darah yang kekurangan oksigen dari orang yang terjejas dimasukkan keluar dari badan ke dalam mesin. Di sana ia diperkaya dengan oksigen (diisi semula) dan kemudian dikembalikan ke badan.

Oleh kerana kaedah ini sangat invasif, iaitu sangat mengganggu sistem tubuh manusia, orang yang terjejas biasanya dimasukkan ke dalam tiruan koma untuk tujuan ini. Namun, sementara itu, ada juga EMOS yang semakin meningkat. Di sini, orang yang terjejas sedar, boleh makan, minum dan bercakap dan langkah-langkah pemulihan seperti latihan otot ringan dapat dimulakan dengan lebih cepat. Koma buatan untuk radang paru-paru