Gejala | ADS - Gangguan Defisit Perhatian - Sindrom

Gejala

Sekiranya anda bercakap mengenai kekurangan perhatian, maka setiap orang akan segera mempunyai gambaran gelisah di depan mata mereka. Bahawa terdapat juga gejala utama dan sekunder yang sangat kompleks hanya dapat dilihat oleh mereka yang bersentuhan dengan sindrom dalam beberapa cara. Selanjutnya, varian sindrom defisit perhatian berbeza antara satu sama lain: ADHD dan hiperaktif ADD + (ADHD), serta jenis campuran kedua-dua varian.

Orang yang menderita satu varian sindrom ini sukar membezakan antara rangsangan penting dan tidak penting. Diasumsikan bahawa mereka yang terkena sering berada dalam keadaan kenyang rangsangan kekal, yang bermaksud bahawa mereka menderita tekanan kekal. Menurut varian yang berlainan terdapat satu gejala yang boleh berlaku di kedua-dua kawasan utama - iaitu kedua-duanya ADHD dan ADHD - tetapi juga yang khusus.

Apa yang boleh menjadi tanda ADHD?

Mimpi buruk adalah tipikal, yang dapat dilihat pada anak, misalnya, dengan menatap ke luar jendela untuk waktu yang lama atau mencoret dokumen. Di samping itu, kemampuan anak untuk berkonsentrasi terganggu, menyukarkan mereka untuk melakukan tugas, mengikuti arahan dengan tidak lengkap dan mudah terganggu. Mereka sukar membuat hubungan sosial dan sering mengasingkan diri. Kecerdasan mereka tidak terhad dan mereka sering mempunyai daya imaginasi dan kreativiti yang berkembang.

Diagnosa

Kenyataan bahawa tidak mudah untuk membuat diagnosis ADHD sebahagiannya disebabkan oleh fakta bahawa gejala khas ADHD juga berlaku pada kanak-kanak dan remaja dan juga pada orang dewasa (dewasa diagnosis ADHD) tanpa mereka menderita ADHD sendiri. Kekurangan perhatian dan "kedegilan" dapat dilihat pada hampir setiap anak dari semasa ke semasa. Kesukaran diagnosis adalah mengasingkan kes-kes ini dan mendiagnosis kes-kes ADHD yang “nyata”.

Ini dapat dibandingkan secara simbolik dengan pencarian jarum yang terkenal di tumpukan jerami. Sebelum prosedur diagnostik yang berat dapat dikenakan pada anak itu, setiap "fakta yang mencurigakan" seharusnya berulang kali dinyatakan dalam jangka masa kira-kira setengah tahun - dan yang paling penting dalam bentuk yang serupa. Langkah-langkah diagnostik berikut harus diambil kira untuk mengesampingkan kesalahan diagnostik sejauh mungkin. - Menyoal ibu bapa

  • Penilaian keadaan oleh sekolah (Kiga)
  • Penyediaan laporan psikologi
  • Diagnostik klinikal (perubatan)

Uji ADS pada kanak-kanak

Sekiranya ibu bapa atau guru menyedari kekurangan perhatian dan tumpuan yang berterusan dan kemungkinan gejala ADHD yang lain, mereka boleh membuat anak diuji untuk gangguan ini. Biasanya pakar pediatrik bertanggungjawab untuk ini dan melakukan pelbagai ujian perhatian dan tingkah laku. A pemeriksaan fizikal dan ujian kecerdasan juga merupakan sebahagian daripada diagnosis untuk mengesahkan sebab-sebab lain dari gejala tersebut.

Ujian yang digunakan adalah prosedur yang sama dengan yang digunakan untuk ADHD khas. Ini termasuk, contohnya, soal selidik untuk ibu bapa dan anak yang bertanya mengenai gejala khas dan masalah yang menyertainya, seperti SDQ (Soal Selidik Kekuatan dan Kesukaran), Skala Conners atau CBCL (Senarai Periksa Kanak-kanak). Varian berbantukan komputer, di mana kemahiran reaksi dan tumpuan anak diperlukan, juga dapat digunakan.

Walau bagaimanapun, yang lebih penting daripada ujian ini adalah sejarah perubatan, iaitu perbincangan terperinci dengan doktor. Ujian standard ini selalunya tidak merangkumi semua gejala dan tidak boleh dipercayai. Hanya apabila doktor juga mengesan ADHD setelah pemeriksaan disahkan diagnosisnya. Cara mengenali gangguan tingkah laku pada bayi