Gejala | Tidak bertoleransi alkohol

Gejala

Gejala khas dari intoleransi alkohol umumnya serupa dengan gejala yang juga berlaku pada orang yang sihat setelah pengambilan alkohol. Dalam kes intoleransi alkohol, namun, gejala-gejala itu berlaku walaupun pada tahap alkohol yang ditelan jauh lebih rendah dan boleh menyebabkan keracunan yang mengancam nyawa. Di samping itu, gejala "mabuk" bertahan selama beberapa hari, bergantung pada tahap intoleransi.

Gejala termasuk masalah peredaran darah yang disebabkan oleh kesan alkohol vasodilating. Untuk mengatasi ini, badan bertindak balas dengan meningkatkan jantung kadar, kenaikan ini juga disebut tachycardia. Juga disebabkan oleh pelebaran darah kapal adalah simptomologi flush yang disebut.

Ini bermaksud terdapat kemerahan dan bengkak di seluruh badan, terutama pada wajah. Akibat selanjutnya dari pelebaran darah kapal adalah peningkatan radiasi haba, yang disertai dengan rasa panas. Tambahan lagi, walaupun sebilangan kecil alkohol yang tertelan boleh menyebabkan sakit kepala sekiranya pesakit tidak bertoleransi terhadap alkohol.

Gejala lain yang biasanya berlaku adalah loya, perut masalah dan cirit-birit. The loya disebabkan oleh satu pihak oleh perut masalah yang disebabkan oleh peningkatan pengeluaran asid di dalam perut, sebaliknya loya disebabkan oleh kepekatan tinggi toksin etanol dan asetaldehid. A ruam kulit, yang berlaku selepas pengambilan alkohol dalam jumlah kecil, dapat terjadi terutama ketika memakan histamin-mengandungi minuman seperti wain merah.

Ruam adalah gejala serius alergi terhadap komponen tertentu minuman beralkohol yang dimakan dan harus diperjelaskan. Alergi sebenar terhadap etanol sangat jarang berlaku, tetapi ia juga dapat menampakkan diri melalui ruam. Punca alergi terhadap komponen alkohol yang dimakan berbeza dengan penyebab alergi intoleransi alkohol.

Sekiranya alergi, tubuh mengklasifikasikan komponen masing-masing sebagai berbahaya dan bertindak balas dengan mengaktifkan sistem imun. Alergi boleh menjadi sangat berbahaya sekiranya pembengkakan menyebabkan bernafas masalah. Tompok merah selepas pengambilan alkohol boleh menjadi tanda intoleransi alkohol dalam kombinasi dengan gejala lain.

Tompok-tompok merah, yang kebanyakannya muncul di wajah, disebabkan oleh darah kapal diluaskan oleh etanol. Walau bagaimanapun, bintik-bintik merah juga berlaku pada orang yang sihat setelah pengambilan alkohol. Namun, biasanya setelah pengambilan alkohol dalam jumlah yang banyak.

Cirit-birit biasanya disebabkan oleh pengambilan alkohol. Di dalam usus kecil, sel-sel dinding usus dipengaruhi oleh alkohol. Fungsi penting usus adalah penyerapan air dan garam.

Proses ini terganggu oleh kesan alkohol dan lebih banyak air tinggal di dalam najis. Ini membawa kepada cirit-birit selepas penyerapan alkohol. Di samping itu, sebilangan kecil alkohol itu sendiri tetap berada di dalam usus, yang seterusnya mengikat air dan dengan itu juga mempunyai kesan pencahar.

Cirit-birit boleh menjadi tanda intoleransi alkohol, tetapi ini bukan satu-satunya gejala. Cirit-birit juga boleh disebabkan oleh banyak sebab. Makanan yang dimakan juga boleh menyebabkan cirit-birit. Walau bagaimanapun, jika cirit-birit berlaku lebih kerap setelah memakan alkohol dalam jumlah kecil, ada kemungkinan bahawa intoleransi alkohol ada.