Gejala | Alahan pada kanak-kanak

Gejala

Gejala alahan paling kerap mempengaruhi alat pernafasan dan penciuman. Ciri khas adalah berlakunya gejala dalam serangan. Sekiranya terdapat alergi terhadap debunga atau sejenisnya, kejadian bermusim dapat dilihat.

Lazimnya adalah bulan Mac hingga Ogos, sementara pada musim luruh dan musim sejuk tidak ada gejala. Gejala yang kerap adalah batuk, rinitis dengan sekatan kronik hidung serta mata yang berair, gatal, kemerahan dan kadang-kadang bengkak. Sekiranya terdapat alergi makanan, alergi terhadap ubat-ubatan atau bahan tertentu seperti nikel, a ruam kulit biasanya berlaku.

Bagi hubungi alahan (contohnya, bersentuhan dengan logam tertentu), biasanya ruam berlaku pada titik kontak. Sekiranya dadah atau alergi makanan, sebaliknya, ruam kulit mungkin digeneralisasikan. Dalam kes a alergi makanan, cirit-birit atau kekejangan perut juga biasa, dan kadang-kadang loya dan malah muntah boleh berlaku.

Alahan juga boleh menyebabkan asma alergi. Ini sering berlaku dengan tungau debu atau alahan debunga. Sentuhan berlebihan dengan alergen kemudian menyebabkan serangan asma seperti sawan dengan sesak nafas, bunyi bersiul ketika bernafas keluar dan batuk.

Kanak-kanak sering merasa cemas semasa sawan. Batuk adalah gejala alahan yang biasa. The batuk boleh kering atau berlendir.

. batuk berlaku dalam serangan ketika saluran pernafasan bersentuhan dengan alergen. Dalam kebanyakan kes, kerengsaan batuk disertai dengan kesukaran dalam bernafas keluar. Batuk biasanya paling kuat pada waktu malam atau pagi, kerana debunga di udara paling besar pada waktu ini.

Perkara yang sama berlaku untuk debu rumah yang ada alahan hama, yang biasanya menampakkan diri pada waktu malam kerana tungau di tempat tidur dalam jumlah besar. Sekiranya batuk disertai dengan suara bersiul ketika bernafas, ini boleh menjadi tanda asma alergi, di mana saluran pernafasan menjadi sesak. Mengapa alergi menyebabkan batuk di tempat pertama?

Salah satu sebabnya ialah mekanisme alergi melepaskan bahan yang membawa kepada penyempitan bronkus. Selanjutnya, ia berfungsi sebagai mekanisme pelindung kerana tubuh berusaha mengangkut alergen yang disedut keluar dari badan lagi dengan batuk. Alahan ruam kulit biasanya berlaku dalam konteks hubungi alahan, alahan makanan atau alahan ubat.

Biasanya untuk a hubungi alahan, ruam biasanya terbatas pada titik kontak dengan alergen, sedangkan alergi ubat mengakibatkan ruam seluruh badan. Ruam seperti itu kadang-kadang muncul sebagai apa yang disebut gatal-gatal. Ini adalah ketinggian kecil kulit, yang disebut wheals, yang dipenuhi dengan cecair dan gatal.

Sekiranya kawasan yang dibesarkan ini lebih besar ia disebut angioedema. Sekiranya angioedema seperti itu berkembang di faring, ia disebut edema Quincke yang mengancam nyawa, yang dapat menghambat pernafasan. Mata tidak terjejas oleh setiap alahan.

Mereka biasanya terlibat dalam rumput kering demam. Dalam kes ini hidung biasanya juga terlibat dan menunjukkan simptom dalam bentuk keradangan membran mukus hidung. Gejala khas adalah gatal pada mata, membakar dan peningkatan lak.

Secara reaktif, mata sering kemerahan akibat gatal. Pada beberapa kanak-kanak kelopak mata juga bengkak dan / atau urat di sekitar mata sesak, mengakibatkan lingkaran hitam di sekitar mata. Kerana ia hidung biasanya juga sesak, semakin meningkat cecair air mata tidak dapat mengalir dengan betul kerana saluran air mata mengalir melalui concha hidung bawah. Oleh itu, orang yang terjejas sering mengadu mata yang berair.