Gejala | Amnesia

Gejala

Orang yang berkenaan melaporkan bahawa dia tidak lagi dapat mengingati peristiwa tertentu pada hari itu. Bergantung pada sama ada amnesia berlaku sebelum, selepas, semasa, atau sebelum dan sesudah peristiwa pencetus, yang kita bicarakan amnesia retrograde (no memori perkara sebelum acara), amnesia anterograde (no memori perkara selepas peristiwa itu), atau amnesia global, di mana terdapat kekurangan ingatan sebelum dan selepas peristiwa pencetus. Kesedaran orang yang bersangkutan dapat kelihatan normal dalam jangka waktu yang tidak diingati sesudahnya, tetapi jika otak dipengaruhi dengan sewajarnya, kesedaran semasa juga sering terganggu. Kemahiran manual motor (berjalan, berbasikal) dapat dilakukan oleh orang itu walaupun kesedarannya terganggu sebahagiannya.

Diagnosa

Amnesia biasanya hanya dapat didiagnosis dengan bertanya kepada pesakit sama ada dia telah melihat ada jurang pada dirinya memori dan adakah faktor pencetus. Anamnesis pihak ketiga (menyoal pihak ketiga) dapat menyelesaikan penilaian sama ada pesakit mempunyai kekurangan tertentu dalam ingatan walaupun (sebahagian) sedar.

Terapi dan profilaksis

Sebagai peraturan, episod dari amnesia adalah terhad, sebab itulah terapi langsung tidak mungkin dan tidak diperlukan. Hanya gangguan atau penyakit yang menyebabkannya dapat dicari, dirawat atau dielakkan, seperti epilepsi, gejala keracunan dan lain-lain otak penyakit.

Bolehkah amnesia hilang?

Sama ada amnesia pada pesakit kekal ditentukan terutamanya oleh penyebab amnesia. Sekiranya pesakit mempunyai demensia, yang kehilangan ingatan akan terus maju. Selepas ringan kepala kecederaan, amnesia selalunya hanya sementara dan ingatan kembali.

Dalam kes otak pendarahan atau tumor, tisu saraf mesti dibebaskan dari tekanan mekanikal, yang sering menyebabkan peningkatan amnesia. Latihan memori dapat membantu mengaktifkan kawasan otak yang lain untuk mengimbangi kehilangan fungsi. Walau bagaimanapun, jika terdapat kematian sel saraf yang meluas, amnesia selalunya kekal. Tidak ada penawar.