Gejala | Latihan untuk keradangan tendon peroneal yang ada

Gejala

. tendon peroneal sambungkan bahagian bawah sisi kaki otot dengan kaki dan memindahkan daya ke kaki. Perbezaan dibuat antara tendon peroneal untuk otot fibula pendek (Musculus peronaeus brevis) dan tendon peroneal untuk otot fibula panjang (Musculus peronaeus longus). Sekiranya tendon peroneal berlebihan, biasanya semasa sukan seperti balet, berbasikal atau berlari, mereka menjadi radang.

Kemudian, seperti yang dijelaskan di atas, kesakitan berlaku di bawah regangan. Sekiranya orang yang terkena memiringkan kaki ke luar, kesakitan dipergiatkan kerana tendon diregangkan dalam kedudukan ini. Selalunya tendon peroneal membengkak pada tahap luar buku lali, sejak tendon menarik ke atas sendi buku lali di sini dan menjadi sangat kesal.

Dalam beberapa kes, pembengkakan seperti itu mempengaruhi saraf sural, yang mengakibatkan gangguan deria seperti membakar atau kesemutan di bahagian luar kaki. Penahan air atau lebam kecil juga mungkin berlaku. Artikel berikut mungkin menarik bagi anda dalam hal ini:

  • Sakit pada sendi buku lali
  • Ligamen koyak di kaki - Apa yang perlu dilakukan?

Terapi / rawatan

Rawatan keradangan tendon peroneal terutamanya konservatif. Imobilisasi sementara dari buku lali sendi adalah mustahak untuk membolehkan tendon yang meradang mereda. Atas sebab ini, orang yang terlibat dilarang sama sekali untuk bersukan.

Ini bermaksud bahawa pergerakan yang mencetuskan keradangan, terutama gerakan tersentak seperti berhenti, menukar arah atau tergelincir, mesti dielakkan. Hanya apabila keradangan telah reda sepenuhnya, pesakit boleh dilatih semula. Walaupun begitu, sistem imobilisasi sepenuhnya kaki dan kaki hanya diperlukan dalam kes yang sangat jarang berlaku. Imobilisasi lengkap membawa bahaya bahawa proses penyembuhan ditangguhkan oleh kelemahan otot.

Fisioterapi yang menolong membantu mengatasi kemerosotan. Selalunya doktor menetapkan anti-radang tambahan dan kesakitan-melegakan salap, yang boleh digunakan oleh pesakit secara langsung ke kawasan yang menyakitkan. Adalah mustahak untuk mencari punca kesakitan dan mengatasinya dengan senaman tertentu.

Latihan sedemikian bertujuan untuk memperkuat dan mobiliti buku lali sendi. Selain itu, otot yang dipendekkan diregangkan dan kemungkinan lekatan fascia dilonggarkan. Anda akan mendapat latihan dalam artikel berikut: Sakit di pergelangan kaki Fisioterapi untuk radang tendon Achilles Fisioterapi untuk kepincangan kaki Anda akan mendapat latihan dalam artikel berikut:

  • Sakit pada sendi buku lali
  • Fisioterapi untuk keradangan tendon Achilles
  • Fisioterapi untuk kepincangan kaki