Gejala | Latihan untuk ligamen koyak di siku

Gejala

Sejak a ligamen koyak pada siku disertai dengan jangka masa rehat sendi yang lebih lama, bergantung kepada kaedah terapi yang dipilih, ini mengakibatkan kehilangan kekuatan dan pergerakan otot. Tujuan latihan adalah untuk memperkuat, menstabilkan dan menggerakkan sendi siku. Bergantung pada jenis dan tahap kecederaan, terdapat latihan yang berbeza.

Ahli terapi akan memutuskan yang mana satu untuk digunakan secara individu. Sekiranya ligamen koyak berlaku pada sendi siku, orang yang terjejas biasanya memperhatikan perkara ini dengan segera dengan menembak kesakitan ke sendi siku. Ini membawa kepada kenyataan bahawa pergerakan tidak lagi mungkin atau hanya terhad.

Selalunya a ligamen koyak di siku berlaku akibat trauma di mana struktur lain di sendi siku rosak. Oleh itu, gejala lebih lanjut boleh menjadi pembengkakan sendi dan kemerahan yang lebih kurang, yang menunjukkan kemungkinan proses keradangan. Kecederaan itu dapat mengehadkan pergerakan sendi siku. Oleh kerana keparahan gejala, lawatan ke doktor adalah wajib bagi mereka yang terjejas.

Belat siku

Belat siku digunakan apabila sendi yang cedera harus bergerak untuk jangka waktu tertentu. Belat melindungi sendi dari pengaruh luaran dan memastikan bahawa orang yang terkena tidak menggerakkan siku secara tidak sedar. Ini sangat menguntungkan pada waktu malam, kerana proses penyembuhan dapat berlangsung tanpa gangguan.

Berbeza dengan pembalut, serat kadang-kadang menyekat sendi dalam pergerakannya. Ini juga harus memastikan proses pemulihan lebih cepat. Walau bagaimanapun, imobilisasi sering mengakibatkan kehilangan kekuatan otot yang teruk, yang harus dikompensasikan oleh pesakit dalam proses pemulihan selanjutnya.

Pembedahan - Adakah saya memerlukan operasi?

Sekiranya hanya terdapat ligamen koyak di siku dan tidak ada struktur lain yang rosak, kecederaan biasanya sembuh tanpa langkah pembedahan dan dengan terapi konservatif semata-mata. Walau bagaimanapun, kerana ligamen terkoyak di siku biasanya disebabkan oleh daya luaran yang bertindak pada sendi, kecederaan selanjutnya seperti patah tulang, serpihan atau kecederaan tendon dan rawan kerosakan biasanya berlaku. Terutama jika ini sangat rumit atau banyak, pembedahan tidak dapat dielakkan untuk memastikan kestabilan sendi dan proses penyembuhan yang lancar tanpa komplikasi yang lewat. Bergantung pada jenis dan tahap kecederaan, sendi siku kemudian dipulihkan dalam operasi terbuka atau prosedur invasif minimum.

Ligamen koyak yang ada kemudian dijahit oleh pakar bedah atau kedua-dua hujung ligamen didekatkan sehingga mereka dapat tumbuh semula bersama-sama. Sekiranya perlu, penggunaan skru dan plat dapat mengembalikan sendi siku kepada kestabilannya yang sebelumnya. Selepas operasi, penting untuk memulakan rawatan fisioterapeutik secepat mungkin untuk meningkatkan jangka masa penyembuhan dan peluang pemulihan sepenuhnya.