Gejala pada orang dewasa | Gejala ADHD

Gejala pada orang dewasa

Tiga kompleks teras dari ADHD simptomnya ialah defisit perhatian, impulsif dan hiperaktif. Setiap istilah ini merangkumi pelbagai gejala yang boleh, tetapi tidak perlu, berlaku pada setiap pesakit. Gangguan perhatian menampakkan dirinya sebagai contoh dalam ketidakberdayaan, kealpaan, kekurangan tumpuan dan masalah yang serupa dari orang yang terjejas.

Ia bertanggungjawab atas kesukaran di sekolah dan pekerjaan orang dewasa. Impulsif dapat dilihat dalam pengambilan keputusan, tingkah laku dan reaksi emosi seseorang. Ini menjadikannya lebih sukar untuk mempertimbangkan akibatnya dan berintegrasi ke dalam lingkungan sosial.

Hiperaktif dicirikan oleh dorongan besar untuk bergerak dan membuat pesakit gugup dan gelisah. Gejala mana yang sebenarnya ditunjukkan oleh individu berbeza-beza dari satu kes ke kes yang lain. Sebilangan menunjukkan gangguan defisit perhatian yang terpencil, yang lain hanya mempunyai masalah dengan interaksi sosial.

ADHD juga lebih sukar dikesan pada orang dewasa daripada pada kanak-kanak. Sejak masalah itu wujud sejak itu zaman kanak-kanak dan orang-orang yang terjejas telah berjuang dengan ADHD gejala selama bertahun-tahun, kebanyakannya membentuk strategi pampasan mereka sendiri. Mereka mengelakkan situasi di mana ADHD mereka dapat dilihat.

Sebagai contoh, pada orang dewasa, gangguan defisit perhatian dapat menunjukkan dirinya sebagai tidak berminat, impulsif sebagai pengasingan sosial dan hiperaktif sebagai aktiviti fizikal yang berlebihan. Terdapat pelbagai cara di mana ADHD dapat menampakkan diri pada orang dewasa yang jauh lebih tipikal daripada pada kanak-kanak. Di samping itu, risiko simptom bersamaan menjadi semakin tinggi setelah bertahun-tahun melakukan simtomatologi.

Sebagai contoh, kemurungan dan masalah serupa jauh lebih biasa berlaku pada pesakit ADHD dewasa berbanding dengan penduduk lain. Oleh itu, kompleks inti khas tidak hanya kurang ketara berbanding kanak-kanak, tetapi gejala lain juga berlaku. Oleh itu, penampilan ADHD pada orang dewasa menjadi jauh lebih kompleks dan sukar ditafsirkan. Oleh itu, pengiktirafan penyakit dan rawatan serta sokongan orang yang terkena adalah satu cabaran, tetapi sangat penting untuk mengelakkan masalah.

Masalah dalam perkongsian

Orang dengan ADHD sering mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, mudah terganggu dan impulsif. Ini sering menimbulkan kesukaran dan perbalahan dalam hubungan. Masalah terbesar adalah komunikasi terganggu.

Mereka yang terlibat sukar untuk melakukannya mendengar dan memberi respons kepada pasangan mereka. Mereka juga sering bertindak balas dengan tidak betul, melupakan perkara penting dan tidak boleh dipercayai. Tingkah laku ini mengecewakan pasangan dan sukar difahami, jadi dia bertindak balas dengan kritikan dan tidak merasa dihargai.

Selalunya pesakit ADHD juga impulsif dan beremosi, menderita perubahan emosi dan merasa tersalah faham, sehingga mereka cepat tersinggung. Sekiranya gangguan defisit perhatian juga mempengaruhi seksualiti, ini juga memberi tekanan pada hubungan. Kritikan yang kerap oleh pasangan akan menurunkan harga diri pesakit yang biasanya rendah.

Gejala menjadi semakin teruk dan masalahnya berterusan. Untuk mengelakkan kegagalan hubungan kerana salah faham, komunikasi perlu dilakukan. Ini dapat dipelajari oleh pesakit dan pasangannya dalam terapi yang betul.