Gejala keratosis aktinik | Keratosis aktinik

Gejala keratosis aktinik

Keratosis aktinik terutamanya terdapat di tempat yang terdedah kepada peningkatan cahaya, seperti dahi atau botak kepala, auricles, pipi, jambatan hidung, lebih rendah bibir, lengan bawah atau belakang tangan. Terpencil atau beberapa fokus boleh berlaku sekaligus, yang boleh mempunyai diameter antara 1 mm hingga 2.5 cm. Pertama, terdapat fokus kemerahan bulat atau bujur dengan permukaan kasar, ini adalah jenis eritematosa keratosis actinic.

Dalam jangka masa, peningkatan keratinisasi (hyperkeratosis) menjadi lebih ketara dan keratosis menebal coklat kekuningan berkembang, ini adalah jenis keratosis. Pakar bercakap mengenai jenis cornu-cutaneum apabila terdapat pembentukan tanduk yang sangat kuat. Selanjutnya, jenis pigmen dapat dibezakan, di mana peningkatan atau penurunan pewarnaan kulit (pigmentasi) dapat diperhatikan.

Dalam bibir kawasan, gangguan kornifikasi disebut cheilitis aktinik. Sebagai peraturan, pesakit bebas dari gejala, kadang-kadang perasaan ketegangan, membakar atau gatal terasa. Selain gangguan pigmentasi, telangiectasias juga terjadi, di mana ini adalah kulit yang melebar kapal yang lebih menonjol di kawasan yang terjejas.

Catatan Paediatrics

. hidung adalah lokasi biasa untuk kejadian keratosis actinic. Terutama jambatan hidung sering terjejas. Ini disebabkan oleh sebab berikut: Jambatan hidung adalah salah satu yang disebut teres matahari pada kulit.

Ini adalah kawasan kulit yang terdedah kepada cahaya matahari. Jambatan hidung, sebagai struktur tulang yang menonjol, lebih banyak dipengaruhi oleh cahaya matahari daripada, misalnya, punggung bawah. Hidung juga sering dilupakan ketika menggunakan pelindung matahari, seperti juga bahagian belakang tangan dan kaki.

Selanjutnya, hidung tidak dilindungi oleh pakaian, seperti halnya kawasan kulit yang lain. Inilah sebabnya mengapa keratosis aktinik berkembang terutamanya pada hidung. Walau bagaimanapun, jenis perubahan kulit tidak berbeza dengan kawasan kulit yang lain dan diperlakukan dengan cara yang sama.

Hidung boleh mempunyai individu atau bersambung, luas perubahan kulit. Tahap keratosis aktinik akhirnya menentukan terapi. Eksisi kawasan besar di perubahan kulit sering bermasalah pada hidung, jadi rawatan dengan salap dan gel sering disukai jika terdapat serangan yang meluas.

A terapi fotodinamik juga sangat sesuai, kerana hasil kosmetik pada hidung sangat memuaskan. Keratosis aktinik mewakili bentuk khas dan juga disebut cheilitis aktinik. Ia adalah keradangan bibir permukaan yang diprovokasi oleh sinar UV.

Selalunya lebih rendah bibir terjejas. Selanjutnya, lelaki mempunyai keratosis aktinik di bibir lebih kerap daripada wanita. Faktor risiko penting untuk berlakunya keratosis aktinik pada bibir adalah rokok.

Selalunya ia adalah gabungan kerosakan akibat pendedahan UV dan tembakau. Bentuk kronik cheilitis aktinik boleh dianggap sebagai peringkat prakanker kanser dan boleh dirawat dengan pelbagai pilihan terapi. Sekiranya bentuk ringan tanpa deposit bersisik, langkah perawatan dengan lipstik berminyak dan pelindung cahaya biasanya mencukupi.

Bentuk yang lebih jelas memerlukan rawatan. Kulit kepala adalah salah satu penyetempatan keratosis aktinik yang paling kerap kerana sering terkena cahaya matahari. Terutama orang yang botak kepala mesti memperhatikan perlindungan kulit kepala yang baik dari sinar matahari.

Walau bagaimanapun, ini sering diabaikan. Oleh itu, selama bertahun-tahun, perubahan rasa keratosis aktinik berkembang yang mudah diabaikan pada awalnya. Perubahan kulit individu dapat dikeluarkan dengan prosedur seperti icing, pembedahan atau laser excision. Sekiranya kulit kepala terjejas secara meluas, rawatan dengan salap atau terapi fotodinamik adalah lebih baik.