Gejala ADHD

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

ADHD, gangguan hiperaktif kekurangan perhatian, sindrom Philip fidgety, sindrom psychoorganic (POS), sindrom hiperaktif, sindrom hiperkinetik (HKS), gangguan tingkah laku dengan gangguan perhatian dan kepekatan, gangguan hiperaktif kekurangan perhatian. Bahasa Inggeris: Perhatian - Kekurangan - Hiperaktif - Gangguan (ADHD), yang minimum otak sindrom, Fidgety Phil.

Ringkasan ADHS

Sebelum penyelidikan saintifik mengenai kawasan masalah di ADHD, kanak-kanak itu sering digambarkan sebagai kekok dan gelisah. Hari ini kita tahu bahawa dalam banyak - tetapi sejauh ini tidak semua - kes sindrom defisit perhatian dengan hiperaktif - ADHD - boleh menjadi penyebabnya. Kanak-kanak yang menderita ADHD sukar untuk menumpukan perhatian, gangguan perhatian sangat besar.

Ini juga mengejutkan bahawa kerja yang dimulakan sering tidak selesai. Inilah titik di mana masalah yang mungkin dihadapi oleh kanak-kanak ADHD di sekolah menjadi jelas. Walaupun kecerdasan berada dalam keadaan normal, kadang-kadang bahkan melebihi julat rata-rata, kanak-kanak itu tidak dapat atau hanya dengan susah payah mengimbangi kekurangan yang disebabkan oleh kekurangan tumpuan.

Tidak jarang kanak-kanak dengan ADHD juga mempunyai kelemahan membaca, ejaan atau aritmetik. Gabungan kekurangan prestasi ADHD dan sebahagian (disleksia or diskalkulia) tidak boleh dikecualikan. Untuk dapat menolong anak-anak, siasatan yang tepat mengenai sebab-sebabnya mesti dilakukan.

Penyelidikan diagnostik juga bervariasi dan biasanya merangkumi seluruh bidang pendidikan anak. Semakin banyak diagnosis dan penggunaan individu, semakin banyak terapi yang dilakukan secara individu. Menegur dan menghina anak-anak tidak mengubah apa-apa.

Di pihak ibu bapa dan guru, kesabaran dan di atas semua (diri) kawalan diperlukan. Tindakan pendidikan yang konsisten, penyusunan dan pematuhan peraturan yang dipersetujui adalah keutamaan. Untuk maklumat yang lebih terperinci mengenai setiap sub-kawasan, sila klik topik yang sesuai di pautan bar di sebelah kiri.

Gejala ADHD

Seperti yang telah disebutkan, gambar Philip yang gementar atau Heinrich liar menjadi hidup di dalam diri kita ketika kita memikirkan kekurangan perhatian, bahkan kadang-kadang tidak masuk akal. Ini adalah salah satu sebab mengapa ADHD juga disebut "Fidgety Phil" di dunia berbahasa Inggeris. Senarai kemungkinan gejala berikut bertujuan untuk memberikan maklumat mengenai corak tingkah laku.

Soalan dan kecurigaan pertama harus dijelaskan. Penyetempatan gejala hanya berfungsi sebagai maklumat mengenai fakta yang mencurigakan. "Mengesankan" corak tingkah laku yang mungkin sahaja tidak akan menggantikan lawatan ke doktor dan penjelasan gejala mengenai fenomena tersebut.

Katalog kemungkinan gejala berikut tidak menuntut kelengkapan. Juga tidak berlaku satu atau lebih gejala pada anak anda bermaksud bahawa dia menderita ADHD. Diagnosisnya rumit dan harus dibuat dengan tepat.

Kerana kurangnya kemampuan untuk menyaring maklumat (penting? / Tidak penting?), Mereka yang terjejas secara kekal dibanjiri dengan rangsangan dan tekanan kekal.

Jelaslah bahawa situasi seperti ini sukar ditanggung dan menyiratkan tingkah laku orang yang terlibat. Walaupun beberapa gejala dari dua kawasan tersebut, seperti: sama, terdapat juga gejala ADD dan ADHD yang spesifik. - fasa perhatian pendek, kekurangan tumpuan dan, yang berkaitan dengan ini: ketidakterdayaan cepat, pelupa dan tingkah laku yang tidak menentu.

 • Dalam keadaan tertentu: kestabilan kedudukan spasial (membingungkan sisi (kanan - kiri) dan berkaitan dengan ini juga kekeliruan huruf, bunyi yang serupa dan lain-lain) - Postur pena yang sempit
 • Masalah di kawasan motor halus
 • Kelewatan perkembangan di kawasan pergerakan (pembelajaran lewat merangkak, berjalan)
 • Kesukaran menghubungi atau persahabatan yang tidak stabil (kekurangan jarak, pengasingan, konflik yang kerap)
 • Masalah untuk melakukan tindakan sehari-hari dalam urutan terkawal,
 • Masalah di kawasan sekolah lain dan berkembang dari kelemahan sekolah lain (misalnya membaca, ejaan, aritmetik)

Banyak gejala yang disebutkan di atas juga boleh berlaku pada kanak-kanak tanpa gangguan defisit perhatian. Oleh sebab itu, diagnosis sangat sukar dan tidak boleh dibuat dengan tergesa-gesa.

Hanya gabungan sebilangan besar gejala yang disebutkan di atas, yang berlaku berulang kali dalam jangka waktu tertentu, dan kenyataan bahawa tingkah laku ini mempengaruhi semua bidang kehidupan anak, harus membuat pengamatan dan pembatasan diagnostik yang lebih diperlukan. Berbeza dengan kanak-kanak tanpa ADHD, gejala kanak-kanak dengan ADHD sehingga melalui perkembangan anak dalam jangka masa panjang, iaitu mereka tidak "membesar". Oleh itu, anda harus bertanya kepada diri sendiri secara kritis apakah gejala khas anak anda juga pernah muncul sebelum usia enam tahun dan adakah gejala tersebut juga berulang kali muncul di beberapa bidang kehidupan dalam jangka masa yang lebih lama.

Telah disebutkan di atas bahawa gejala-gejala tersebut seharusnya tidak hanya muncul dalam satu bidang kehidupan, misalnya di lingkungan rumah tangga. Atas sebab ini, diagnosis tidak boleh dilakukan secara sepihak. Untuk mendapatkan gambaran yang komprehensif dan terperinci, semua bidang kehidupan seorang anak harus "diperiksa" dan orang hubungan utama mereka ditemu ramah.

Ini termasuk: Anak itu sendiri juga diperiksa secara terperinci pada dua tahap yang berbeza dan dengan itu juga memerlukan ADHD - diagnosis khas:

 • Fasa menangis lama pada masa bayi (juga: sering kali tidak sedap hati, fasa menantang)
 • Masalah tidur, masalah makan
 • Pemerolehan bahasa yang sangat awal atau agak lewat
 • Fidget, tidak sabar. - Tugas tidak selesai. Banyak perubahan tindakan yang tidak dapat diramalkan)
 • Ketidakupayaan untuk duduk di tempat duduk secara kekal (gelisah gelisah)
 • Penolakan hubungan fizikal
 • Sebagai peraturan: bermain dengan kuat
 • Bersuara
 • Tergesa-gesa bercakap ("gemuruh")
 • Mematuhi peraturan (permainan) sangat sukar
 • Ketidakadilan sukar ditanggung ("rasa keadilan")
 • Kerumitan
 • Selalunya: rendah diri. Dalam beberapa kes, ketakutan dan kemurungan dapat berkembang pada masa dewasa
 • ...
 • Temu ramah dengan ibu bapa
 • Penilaian keadaan oleh tadika / sekolah
 • Penyediaan laporan psikologi
 • Pemeriksaan perubatan