Gejala ADS

Sinonim

Gangguan defisit perhatian, sindrom defisit perhatian, sindrom psychoorganic (POS), gangguan defisit perhatian (ADD)

Pengenalan

Kanak-kanak yang menderita ADHD sukar untuk menumpukan perhatian - kebolehtelapan perhatian sangat besar. Dapat dilihat bahawa kerja yang dimulakan seringkali tidak selesai, yang menimbulkan masalah terutama di persekitaran sekolah. Walaupun kecerdasan berada dalam keadaan normal, kadang-kadang bahkan melebihi julat rata-rata, kanak-kanak itu tidak dapat atau hanya dengan susah payah mengimbangi kekurangan yang disebabkan oleh kekurangan tumpuan.

Kanak-kanak menderita ADHD sering menarik perhatian melalui lamunan dan tanpa perhatian. Selalunya kemampuan untuk berkonsentrasi ketika bekerja adalah buruk, walaupun dengan kecerdasan normal atau di atas rata-rata, pembelajaran jurang berlaku yang sukar ditutup. Ia tidak biasa bagi kanak-kanak dengan ADHD mempunyai juga disleksia or diskalkulia, Atau disleksia dan dyscalculia.

Untuk menolong anak-anak, terapi mesti disasarkan. Menegur dan menghina anak-anak tidak mengubah apa-apa. Semua orang dewasa yang terlibat dalam didikan kanak-kanak dikehendaki mempunyai kesabaran dan di atas semua kawalan diri.

Tindakan pendidikan yang konsisten, penyusunan dan kepatuhan terhadap peraturan yang dipersetujui adalah keutamaan - walaupun sukar. Tidak setiap kanak-kanak yang kelihatan tidak hadir secara mental diklasifikasikan sebagai kanak-kanak ADD. Amaran mesti dikeluarkan terhadap stigmatisasi pramatang.

Kami mengesyorkan pelbagai diagnostik, yang boleh anda baca di halaman kami yang sesuai: Diagnosis ADS. Oleh kerana keperibadian setiap simtomatologi, katalog gejala berikut tidak boleh dikatakan lengkap. Selanjutnya, berlakunya satu atau lebih gejala pada anak anda tidak semestinya dia menderita ADHD.

Diagnosisnya rumit dan harus dibuat dengan tepat dan oleh pakar diagnostik yang berpengalaman. Kanak-kanak dengan ADHD nampaknya selalu terangsang dengan rangsangan dan walaupun ia tidak muncul di luar: mereka mengalami tekanan kekal. Kemampuan untuk "menyaring" antara maklumat penting dan tidak penting nampaknya tidak ada.

TAMBAHKAN kanak-kanak bertindak balas terhadap rangsangan berlebihan ini secara tidak sedar dan hampir secara automatik dengan "pematian", pelarian menjadi tidak hadir. Terdapat beberapa gejala yang boleh berlaku pada kanak-kanak ADHD dan ADHD. Ini adalah contohnya: Di luar simptom-simptom tersebut, seperti ADHD dan ADHD-khas, gejala / masalah tingkah laku lain sering berlaku pada orang dengan ADHD.

Ini adalah:

 • Fasa perhatian pendek, kekurangan tumpuan dan kelainan cepat yang cepat, pelupa dan kelakuan yang tidak menentu, kadang-kadang sangat murung. - daya tahan rendah
 • Masalah di kawasan motor halus (penahan pin yang sempit dan tidak betul)
 • Kestabilan kedudukan spatial (membingungkan sisi (kanan - kiri; mungkin berkaitan dengan diskalkulia) dan dengan demikian membingungkan huruf, bunyi yang serupa, dll; mungkin berkaitan dengan disleksia)
 • Kelewatan perkembangan dalam kemahiran motor (belajar lewat merangkak, berjalan)
 • Kesukaran menghubungi atau persahabatan yang tidak stabil (kekurangan jarak, pengasingan, konflik yang kerap)
 • Masalah untuk melakukan tindakan sehari-hari dalam urutan terkawal, kealpaan, ketidakhadiran
 • Masalah menyelesaikan apa yang telah dimulakan
 • Kurang keyakinan diri
 • Oleh kerana kurangnya perhatian dan tumpuan yang berterusan, masalah tersebut dapat merebak ke kawasan lain di persekolahan, yang boleh menyebabkan disleksia dan diskalkulia, Sebagai contoh.
 • Lamunan
 • Ketiadaan mental walaupun ketika menangani secara langsung
 • "Tidak mendengar" dalam arti tidak hadir
 • Keupayaan untuk melaksanakan kerja dalam jangka masa yang wajar sukar. - Pelupa
 • Perinciannya dirasakan tidak tepat. - Banyak kesalahan cuai
 • Mengelakkan tugas yang berat (intensif tumpuan)
 • Sangat sunyi, sering memberi kesan bahawa "tidak ada yang penting".
 • Kebolehkesanan yang mudah
 • Pergantungan pada orang lain

Istilah "pemimpi" digunakan untuk menggambarkan penderita ADD yang kelihatannya tidak hadir dan hilang akal kerana gangguan perhatian mereka. Terutama dengan kanak-kanak tingkah laku ini seolah-olah mereka hidup dalam dunia impian mereka sendiri. Fantasi yang diucapkan yang sering dikaitkan dengan ADHD menyokong kesan ini.

Masalah dengan mimpi adalah bahawa orang menggunakan keadaan ini untuk melepaskan diri dari rangsangan kenyang dalam kehidupan seharian dan mengasingkan dirinya. Kanak-kanak rindu pembelajaran bahan di sekolah dan orang dewasa sukar menyelesaikan tugas. Walaupun tingkah laku ini terutama mengganggu segelintir orang, berbeza dengan hiperaktif dan impulsif ADHD, ia sangat menyekat orang yang bersangkutan dalam aktiviti sehariannya dan membawa kepada masalah di sekolah dan perkembangannya.

Latihan tumpuan dan perhatian dapat membantu. Hampir mustahil untuk mengesan ADHD pada bayi atau bayi. Ibu bapa kanak-kanak dengan gangguan perhatian sering dapat melihat ciri-ciri tertentu yang jelas dalam retrospeksi berbanding dengan kanak-kanak pada usia yang sama.

Dalam kes ADHD, misalnya, ini adalah tangisan berterusan, gelisah dan seumpamanya. Dengan ADHD ini jauh lebih sukar. Sebilangan ibu bapa melaporkan bahawa anak mereka sudah tidak hadir sebagai bayi, hanya dapat menjaga kontak mata untuk waktu yang singkat atau terganggu oleh makanan.

Walau bagaimanapun, tanda-tanda ini lebih dari sekadar tidak pasti dan disebabkan oleh gejala bayi yang lebih kerap, seperti selesema subklinikal. Di samping itu, diagnosis pada usia ini bukan sahaja tidak menentu, tetapi dalam kebanyakan kes juga tidak berguna kerana tidak ada terapi standard untuk bayi-bayi ini. Dalam keadaan terburuk, kanak-kanak ini mengalami stigmatisasi pada usia yang sangat awal, yang kemudian menyebabkan mereka lebih banyak kekurangan daripada ADHD yang mungkin.

Pada masa kanak-kanak, kanak-kanak sudah menunjukkan lebih banyak tanda gangguan defisit perhatian, yang boleh dilaporkan oleh ibu bapa secara retrospeksi. Ketidakhadiran dan ketidakberdayaan mental semasa makan, bermain dan bercakap dapat diperhatikan, tetapi mereka biasanya tidak diperhatikan jika mereka tidak diperhatikan. Kanak-kanak ADHD sering lebih tenang dan lebih pemalu daripada rakan sebaya mereka, dan oleh itu biasanya dianggap menyenangkan oleh ibu bapa dan pendidik, dan oleh itu tidak mewakili kebimbangan, kerana walaupun terdapat gangguan perhatian, tidak ada kelewatan perkembangan atau sejenisnya dalam kebanyakan kes .

dengan gangguan tingkah laku lain yang meningkat dalam kumpulan usia ini, seorang "pemimpi" kecil semakin tenggelam dalam massa "pengacau". Walau bagaimanapun, selagi anak-anak belum mengalami tekanan psikologi, seperti pengecualian oleh orang lain, mereka biasanya tidak menderita ADHD mereka pada usia ini. Walaupun begitu, sokongan mungkin sudah berguna untuk meningkatkan perhatian dan mengelakkan masalah di sekolah di kemudian hari, tetapi diagnosis biasanya hanya dibuat pada usia sekolah atau bahkan kemudian.

Sindrom Asperger (a autisme seperti gangguan) dan ADHD mempunyai sebab yang sama sekali berbeza dan berkembang secara berbeza. Walau bagaimanapun, kerana kedua-dua sindrom ini mempunyai tahap ketidakcekapan sosial dan tekanan psikologi tertentu, gejala kategori ini sangat serupa, seperti penarikan sosial / rasa malu atau rasa rendah diri, bahkan kemurungan. Kedua-duanya juga menunjukkan gangguan kepekatan, tetapi ini lebih mudah dibezakan.

Kemurungan dan ADHD mempunyai simptom yang biasa, kekurangan tumpuan, tetapi ini jelas berbeza dalam kedua-dua gangguan tersebut. Lebih bermasalah adalah kenyataan bahawa ADHD boleh menjadi beban psikologi utama, yang mana jumlah pesakit di atas rata-rata berkembang menjadi kemurungan selama bertahun. Oleh itu, menentukan tahap permulaan kemurungan dan merawatnya adalah cabaran bagi pesakit dan doktor.