Gejala albumin dalam air kencing | Albumin dalam air kencing

Gejala albumin dalam air kencing

Tidak ada gejala yang mengesahkannya album terdapat dalam air kencing. Sebilangan kecil album dalam air kencing adalah normal dan tidak berbahaya. Petunjuk peningkatan perkumuhan protein melalui air kencing, seperti album, boleh menjadi air kencing yang berbuih. Peningkatan kejadian edema (pengekalan air dalam tisu) juga dapat menjadi indikasi kehilangan albumin melalui urin, kerana albumin terlibat dalam mempertahankan tekanan koloid-osmotik. Tekanan ini biasanya menghalang cecair memasuki tisu.

Bagaimana rawatan albumin dalam air kencing?

Rawatan peningkatan tahap albumin dalam air kencing sering melibatkan rawatan penyakit yang mendasari. Ini biasanya tekanan darah tinggi, kencing manis, jantung or buah pinggang penyakit. Sekiranya berlaku peningkatan darah tekanan, yang tekanan darah harus disesuaikan.

Sasaran darah tekanan mestilah sistolik pada 130mmHg dan diastolik pada 80mmHg. Kononnya ACE inhibitors sering digunakan untuk menurunkan darah tekanan. Ini bukan sahaja menurunkan tekanan darah tetapi juga mempunyai kesan perlindungan pada kulit dalaman kapal.

Juga penting untuk menyesuaikan gula darah tahap secara optimum. Jangka panjang gula darah nilai (HbA1c) tidak boleh melebihi tujuh peratus. Selain terapi ubat untuk penyakit yang mendasari, disarankan untuk melakukan senaman fizikal dan memastikan kesihatan yang seimbang diet.

Penjagaan harus diambil untuk mengurangkan makanan yang mengandungi protein. Sebilangan berat badan yang berlebihan harus dikurangkan jika boleh. Di samping itu, nilai lemak darah dapat dikurangkan dengan ubat-ubatan, yang disebut statin.

Ia juga penting untuk berhenti rokok, Seperti nikotin dan bahan berbahaya lain yang diserap oleh tubuh merosakkan darah kapal dan buah pinggang. Sebilangan berat badan yang berlebihan harus dikurangkan jika boleh. Di samping itu, tahap lipid darah dapat diturunkan dengan ubat-ubatan, yang disebut statin. Ia juga penting untuk berhenti rokok, Seperti nikotin dan bahan berbahaya lain yang diserap oleh tubuh merosakkan darah kapal dan buah pinggang.

Berapa lamakah albumin bertahan dalam air kencing?

Tempoh peningkatan tahap albumin dalam air kencing sangat bergantung pada penyebabnya. Sekiranya peningkatan nilai albumin berlaku, sebagai contoh, selepas latihan fizikal yang berat atau semasa mengandung, nilai-nilai sering menormalkan secara automatik selepas akhir latihan fizikal atau selepas kelahiran. Dalam kes yang jarang berlaku, peningkatan kandungan albumin dalam air kencing selama mengandung juga boleh bertanggungjawab untuk pra-eklampsia yang disebut.

Sekiranya peningkatan kadar albumin terjadi dalam konteks penyakit yang mendasari, penyakit yang mendasari mesti dirawat untuk menormalkan tahap albumin dalam air kencing. Tempoh rawatan ini bergantung kepada keparahan penyakit yang mendasari dan seberapa baik terapi ini berfungsi. Tahap albumin yang tinggi dalam konteks penyakit yang mendasari boleh menjadi faktor risiko terjadinya buah pinggang penyakit, a jantung serangan, a strok or gangguan peredaran darah.

Sekiranya peningkatan tahap albumin berlaku sebagai sebahagian daripada penyakit yang mendasari, penyakit yang mendasari mesti dirawat untuk menormalkan tahap albumin dalam air kencing. Tempoh rawatan ini bergantung kepada keparahan penyakit yang mendasari dan seberapa baik terapi ini berfungsi. Tahap albumin yang tinggi dalam konteks penyakit yang mendasari boleh menjadi faktor risiko terjadinya buah pinggang penyakit, a jantung serangan, a strok or gangguan peredaran darah.