Gejala penyakit Alzheimer

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Penyakit Alzheimer, demensia

Gejala pertama sering tidak bersifat sakit kepala, pening yang tidak sistematik dan kelemahan umum dalam prestasi. Pada peringkat ini belum ada diagnosis yang dapat dibuat. Pada peringkat awal, gejala Alzheimer sering menampakkan diri sebagai mood yang tertekan, insomnia, kegelisahan, kegelisahan dan kegelisahan.

Di samping itu, tidak jarang penderita kelihatan tidak apatis dan apatis, menarik diri secara sosial dan kurang berhati-hati, sehingga tidak semestinya mudah untuk membezakan gambaran klinikal pada tahap ini dari kemurungan. Selama setahun, gejala Alzheimer berkembang menjadi pelupa yang menjalar, terutama fungsi jangka pendek memori terjejas agak awal dalam perjalanan penyakit ini. Perbendaharaan kata mereka yang terjejas adalah terhad, gangguan mencari kata berlaku dan pesakit sukar untuk mengorientasikan diri mereka di persekitaran yang kurang dikenali.

Gejala neuropsikologi lain penyakit Alzheimer adalah gangguan pertuturan (afasia), gangguan dalam pelaksanaan pergerakan sukarela (apraxia) dan gangguan orientasi spasial, sehingga pesakit biasanya tidak berorientasi sepenuhnya dari segi tempat dan waktu, dan hanya jarang secara peribadi . Persepsi dan perubahan satu subjek ke subjek lain juga dikurangkan dan diperlahankan. Pesakit bertahan dengan kuat, iaitu mereka terus berpegang pada isi pemikiran, kadang-kadang bahkan pada kata.

Bahasa gejala pesakit Alzheimer menjadi semakin miskin hingga ke tahap bentuk kerosakan tertentu: pengulangan frasa atau kata-kata. Ini membawa kepada pengulangan perkataan atau ayat yang automatik atau refleksif yang telah didengar oleh pesakit (echolalia), kata-kata yang baru diperkenalkan ke dalam penggunaan bahasa (neologisme), omong kosong, iaitu cara bercakap yang keliru, dan akhirnya pengulangan berirama, tidak bermakna suku kata individu (logokloni). Bahkan sisa kemampuan pertuturan terakhir ini hilang pada suatu ketika dan pesakit kadang-kadang hanya melakukan pergerakan otot-otot pertuturan yang senyap dan berirama.

Walau bagaimanapun, pesakit kehilangan bukan sahaja kemampuan untuk bercakap, tetapi juga pemahaman pertuturan setelah jangka masa sakit yang lebih lama. Corak yang serupa dapat dilihat pada pergerakan sewenang-wenang pesakit (aktiviti motor): pada peringkat akhir mereka melakukan gerakan mengelap stereotaip, memetik, bersarang, menggosok, pergerakan bandul dari kepala dan pergerakan yang serupa. Perubahan bukan kognitif lebih sering diberikan pertimbangan yang lebih sedikit, walaupun ia dapat dirawat dengan lebih baik daripada perubahan kognitif.

Gejala psikologi yang menyertainya berlaku sehingga 70% daripada semua pesakit. Ini termasuk mood depresi yang kurang disebut, kurang memandu dan tidak peduli, serta kegelisahan dengan mengembara, menjerit dan menjerit dan gangguan tidur dengan kerap bangun. Khayalan dan (optik) halusinasi berlaku pada sekitar 10-17% pesakit.

Pencerobohan terhadap pengasuh juga tidak biasa. Sebahagiannya, tingkah laku ini dapat dijelaskan oleh salah tanggapan dan salah tafsiran, yang didorong oleh memori kecelaruan. Walau bagaimanapun, penurunan keperibadian ini secara khusus adalah beban besar bagi saudara-mara.

Status neurologi kebanyakan pesakit Alzheimer tidak dapat dilihat pada permulaan penyakit ini. Gejala Alzheimer neurologi pertama adalah peningkatan otot refleks. Selain itu, pergerakan perlahan (bradykinesis) dan peningkatan ketegangan otot (nada otot) mungkin berlaku.

Cepat sukarela otot berkeringat (mioklonia) dan kejang sekali-sekala berlaku pada satu dari lima hingga sepuluh pesakit, dan separuh daripada semua pesakit kehilangan kawalan kencing dan najis mereka kira-kira enam tahun selepas bermulanya penyakit, menjadi tidak dapat disembuhkan. Pada peringkat akhir penyakit ini, pesakit terbaring di tempat tidur, bergantung sepenuhnya kepada bantuan dari luar dan tidak dapat berkomunikasi dengan persekitarannya.