Gejala pembawa amuba | Amoebas

Gejala pembawa amuba

Bergantung pada jenis disentri amuba, individu yang terkena mungkin mengalami gejala yang lebih kurang. Walaupun pembawa amuba dengan jangkitan lumen usus murni dalam kebanyakan kes tidak mengalami gejala, pesakit lain biasanya mengalami cirit-birit yang teruk dan berair. Varian lumen usus tanpa gejala berlaku pada sekitar 80 hingga 90 peratus daripada semua jangkitan amuba.

Varian disentri amuba yang menyebabkan cirit-birit yang teruk, bagaimanapun, agak jarang berlaku di antara semua jangkitan amuba. Sekiranya disentri amuba usus invasif, amuba juga dapat dikesan pada tisu usus. Atas sebab ini, pesakit yang terkena menunjukkan gejala yang ketara.

Biasanya, kebanyakan mereka yang terkena mengalami cirit-birit seperti mukosa berdarah, seperti raspberry agar-agar pada peringkat awal. Di samping itu, seperti kekejangan sakit perut dan kesakitan semasa buang air besar adalah antara gejala yang paling biasa dari varian disentri amuba ini. Oleh kerana jangkitan amuba tisu usus, nutrien hanya dapat diserap dengan tidak mencukupi.

Sebilangan besar sumber tenaga yang diperlukan untuk proses organ normal dikeluarkan tidak digunakan dengan cirit-birit. Oleh itu, pesakit yang menderita disentri amuba usus biasanya menurunkan berat badan dengan cepat. Kira-kira 30 hingga 40 peratus pesakit dengan disentri amuba usus dan cirit-birit yang teruk juga menderita tinggi demam.

Seseorang bercakap tentang disentri amoebik ekstraintestinal apabila amuba penyebab bukan sahaja menjangkiti tisu usus tetapi juga dapat dikesan di organ lain. Dalam kebanyakan kes, amuba penyebab tersebar dari tisu usus ke hati, otak dan / atau limpa. Walau bagaimanapun, dalam konteks ini, jangkitan amuba pada hati adalah varian yang paling biasa.

Orang yang mengalami disentri amoebik ekstraintestinal tidak semestinya mengalami cirit-birit. Walau bagaimanapun, kejadian cirit-birit tidak mengesampingkan jangkitan ekstraintestinal. Sekiranya hati tisu terjejas, seukuran kepalan, biasanya tunggal abses (disebut amoebik abses hati) bentuk. Ini adalah rongga pada tisu hati yang dipenuhi dengan rembesan purulen. Kehadiran abses hati amuba seperti ini ditunjukkan oleh gejala berikut:

  • Demam panas
  • batuk
  • Sensitiviti terhadap tekanan atau kesakitan di bahagian atas perut kanan
  • Pembesaran hati
  • Gejala umum (seperti keletihan, kelemahan, keletihan)

Jangkitan

Semasa jangkitan amuba, kista amuba dikeluarkan dengan najis. Jangkitan berlaku terutamanya ketika sedikit atau tidak penting yang berkaitan dengan kebersihan. Kista amuba boleh disebarkan melalui makanan yang tercemar dan melalui air minuman yang tercemar.

Jangkitan langsung melalui mulut tidak boleh dikesampingkan, dengan syarat ada hubungan yang sesuai. Sejurus selepas jangkitan sebenar, trophozoites berkembang semula di dalam tubuh manusia dari kista amuba. Ini kemudiannya boleh menetap di usus dan / atau di organ lain dan menyebabkan disentri amuba.

Perlu juga diperhatikan bahawa jangkitan amuba tidak semestinya membawa kepada penyakit pada setiap orang. Apa yang disebut "pembawa tanpa gejala" tidak menunjukkan sebarang gejala, tetapi boleh menyebarkan organisma uniselular penyebabnya. Amuba yang paling penting yang mempengaruhi manusia, Entamoeba histolytica, membiak dalam usus manusia dan biasanya tidak mempengaruhi haiwan.

Dalam jangkitan aktif, tuan rumah mengeluarkan berjuta-juta kista berjangkit dengan najis, yang, jika tertelan secara lisan, boleh mencetuskan jangkitan baru. Oleh itu, patogen bergantung pada penularan kotoran-oral dan oleh itu tersebar terutamanya di kawasan yang mempunyai infrastruktur air sisa yang buruk dan kebersihan air minuman. Semasa melakukan perjalanan ke kawasan tropika, langkah berjaga-jaga tertentu harus diambil.

Sekiranya ragu, rebus air paip dan jangan makan buah yang belum dicuci. Tidak setiap jangkitan juga menyebabkan penyebaran patogen di usus. Dalam beberapa kes, patogen bertahan di usus selama beberapa minggu tanpa menyebabkan gejala dan kemudian mati semula. Ini juga dapat menyebabkan kutu permanen, yang mungkin memakan waktu berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk berkembang menjadi penyakit. Dalam kes yang tidak jelas ini, sangat penting untuk memberitahu doktor yang merawat mengenai perjalanan sebelumnya ke kawasan tropika.