Gejala abses di telinga | Abses telinga

Gejala abses di telinga

Bergantung pada di mana abses terletak di telinga, pelbagai gejala boleh berlaku. Contohnya, di mastoiditis, setelah peningkatan awal atau bahkan setelah keradangan akut telinga tengah, ada telinga yang diperbaharui kesakitan, kepekaan terhadap tekanan di belakang telinga dan pembengkakan yang berkaitan dengan penonjolan aurikel. Abses kulit di kawasan telinga kelihatan seperti membesar jerawat, mereka dicirikan oleh kemerahan dan pembengkakan tisu.

Bengkak biasanya menyebabkan kesakitan dan perasaan tegang, dan ada juga tekanan yang ketara. Sebagai contoh, kesakitan boleh disebabkan oleh tekanan pada ketinggian tulang rawan di hadapan terusan pendengaran (tragus) atau dengan menarik aurikel, Pada abses pada telinga juga boleh menyebabkan gatal-gatal yang ketara, serta keluar dari telinga atau hilang pendengaran.

Dalam banyak kes, yang abses menyebabkan kesakitan ketika mengunyah atau bahkan ketika bercakap. Ia juga boleh menyebabkan rasa sakit dan membesar limfa nod di leher. Abses pada telinga juga boleh merosakkan umum keadaan dengan demam.

Diagnosa

Untuk menentukan diagnosis abses di telinga, pesakit sejarah perubatan pertama kali diambil (anamnesis). Penting bagi doktor untuk mengetahui, misalnya, bagaimana telinga dibersihkan dan produk kebersihan mana yang digunakan. Lap kapas tidak boleh digunakan untuk membersihkan telinga.

Telinga diperiksa (pemeriksaan) dan diperiksa untuk kemerahan, bengkak dan titik kesakitan. Ini adalah tanda-tanda keradangan yang biasa dan biasanya terdapat pada abses. Walaupun abses terletak di luar telinga, saluran telinga biasanya diperiksa dengan cermin telinga (otoskop) untuk mengesampingkan kemungkinan gegendang telinga penglibatan. Dalam beberapa kes, adalah berguna untuk mengambil smear dari abses pada telinga untuk menentukan patogen pencetus di makmal dan dapat menggunakan ubat yang disasarkan.

Rawatan abses di telinga

Abses di kawasan telinga, kepala or leher membawa risiko tertentu, sebab itulah mereka tidak boleh dirawat sendiri, tetapi harus selalu di tangan doktor. Kedekatan abses seperti itu kepada otak jika tidak dirawat dengan betul, boleh menyebabkan bakteria untuk memasuki otak dan menyebabkan, misalnya, bakteria meningitis. Secara umum, jika terdapat abses di telinga, doktor harus berjumpa terlebih dahulu, dan bukannya merawatnya sendiri sehingga menyebabkan kerosakan yang lebih besar.

Orang yang terjejas boleh mendapatkan nasihat doktor mengenai cara meneruskannya. Sekiranya abses lebih kecil, salap penarik yang disebut dapat memberikan kelegaan. Seperti namanya, salap mengeluarkan nanah dan keradangan.

Ia boleh mempunyai analgesik, anti-radang, darah melancarkan peredaran dan kesan antibakteria. Ia juga menghalang pembentukan sebum. Bergantung pada penyediaannya, bahan aktif yang berbeza dapat terkandung dalam salap penarik.

Minyak serpih sulfat sering digunakan. Contohnya, ini terkandung dalam bahan aktif amonium bituminosulphate. Ini juga dipanggil ichthammolum.

Bahan aktif memastikan bahawa abses mengosongkan dirinya sendiri setelah beberapa hari. Bergantung pada keparahan dan faktor individu, kepekatan dan dos yang berbeza sesuai. Walaupun beberapa salap boleh didapati di kaunter dari farmasi atau di internet, sangat disarankan agar anda menghubungi doktor.

Doktor ini dapat menilai sama ada rawatan dengan salap mencukupi atau adakah langkah-langkah lain perlu diambil. Sekiranya terdapat abses kecil di telinga dan bergantung pada lokasi ia berada, doktor mungkin mengesyorkan salap tarik. Salap ini mengandungi bahan aktif minyak serpih dan mendorong pematangan abses sehingga dapat mengosongkan dirinya sendiri.

Doktor kemudian akan membersihkan kawah kecil dengan teliti dan menutupnya dengan a plaster, selepas itu abses di telinga akan sembuh dalam beberapa hari. Abses yang lebih besar pada telinga mesti dibuka dalam prosedur pembedahan kecil sehingga nanah boleh longkang. Sebagai peraturan, orang yang terkena dengan segera merasakan sensasi yang melegakan dan pengurangan kesakitan yang ketara ketika nanah rongga dibuka, kerana rasa sakit yang disebabkan oleh tekanan kuat pada tisu sekitarnya tiba-tiba berkurang.

Jalur kain kasa yang direndam dalam larutan antibakteria sering diletakkan di luka. Ini berfungsi sebagai saliran melalui nanah yang tersisa dapat mengalir keluar dan luka perlahan-lahan dapat sembuh dari bawah. mastoiditis biasanya memerlukan pembedahan.

Mastoidektomi yang dipanggil dilakukan. Tulang di belakang telinga terdedah, digiling dan nanah dikeluarkan. Oleh kerana abses dapat terbentuk semula walaupun selepas penyembuhan sepenuhnya, doktor yang hadir harus berkonsultasi lagi jika sakit tidak mereda, kawasan di sekitar luka membengkak atau merah, atau jika luka itu dipenuhi dengan nanah lagi.

Oleh kerana abses di telinga adalah keradangan bakteria, rawatan antibiotik adalah pilihan yang jelas. Tetapi kerana abses dikelilingi oleh kapsul, seringkali sukar atau mustahil bahan aktif antibiotik sampai ke tempat tersebut. Rawatan dengan antibiotik sahaja jarang mencukupi.

Biasanya langkah tambahan diperlukan. Sekiranya demam berkembang di telinga akibat abses, antibiotik mesti digunakan. Demam adalah tanda bahawa bakteria sudah sampai di darah.

Terdapat risiko darah keracunan. Sekiranya demam berlaku, lawatan segera ke doktor sangat diperlukan. Terdapat pelbagai cadangan rawatan rumah tangga.

Menurut beberapa suara, pudina, kamper dan kopi harus dielakkan. Aloe vera, chamomile, bunga jerami dan Arnica boleh menyokong. Dalam beberapa kes, penggunaan plistincture tempatan dapat menyokong proses penyembuhan.

Sebilangan penulis mengesyorkan minum Jelatang teh. Selanjutnya, kehangatan menyokong proses penyembuhan. Ini boleh berupa lampu lampu merah atau dalam bentuk kompres.

Terdapat pelbagai cadangan dan pengalaman mengenai kompres hangat. Sebilangan penulis mengesyorkan kompres dengan air panas tulen, yang lain mengesyorkan kompres dengan chamomile atau marigold dan masih ada yang mengesyorkan kompres dengan susu panas. Sebagai ubat rumah tangga, kismis yang dihancurkan, yang dihancurkan kubis daun, biji fenugreek, kepingan panas bawang or bawang putih, Atau burdock daun nampaknya bermanfaat dalam beberapa kes.

Dalam beberapa kes, ubat homeopati mungkin bermanfaat selain langkah-langkah lain. Contohnya, tablet Traumeel® S yang digabungkan dengan 5 tetes Notakehl D 5 adalah disyorkan. Sebagai peraturan, ini mesti diminum 4 kali sehari selama 2 hari.