Gejala abses mata | Abses mata

Gejala abses mata

Pada dasarnya, tanda-tanda keradangan berlaku dengan abses pada mata. Kulit dibekalkan dengan lebih banyak darah dan dengan itu menjadi kemerahan. Di kawasan abses terdapat juga pembengkakan, yang ditunjukkan oleh penonjolan kulit kemerah-merahan yang terlalu panas ke luar.

Perasaan ketegangan berkembang. Sekiranya anda menyentuh kulit di atas abses, anda dapat merasakan pergerakan nanah, turun naik. Di dalam abses, berdenyut-denyut kesakitan terus berlaku di kawasan yang terjejas.

Pembengkakan dan kesakitan juga boleh mempengaruhi penutupan kelopak mata. Dalam kes yang teruk, selain gejala yang dilokalisasikan ini, gejala sistemik yang disebut juga dapat terjadi, iaitu gejala yang menunjukkan penglibatan seluruh tubuh. Ini difahami sebagai umum yang buruk keadaan dan demam.

Sekiranya gejala-gejala ini berlaku, doktor mesti segera berjumpa dengan doktor, kerana mereka menunjukkan jangkitan yang teruk. Perkara yang sama berlaku jika gejala amaran muncul sebagai tanda keradangan pada soket mata atau abses di kawasan ini. Ini adalah: Demam, teruk kesakitan di mata, kemerosotan penglihatan secara tiba-tiba, bola mata yang menonjol (exophthalmos) dan otot mata yang lumpuh dengan kepincangan mata (oftalmoplegia).

Sekiranya gejala-gejala ini berlaku, doktor mesti segera berjumpa dengan doktor, kerana mereka menunjukkan jangkitan yang teruk. Perkara yang sama berlaku jika gejala amaran muncul sebagai tanda keradangan pada soket mata atau abses di kawasan ini. Ini adalah: Demam, sakit mata yang teruk, kemerosotan penglihatan secara tiba-tiba, bola mata yang menonjol (exophthalmos) dan otot mata yang lumpuh dengan kepincangan mata (oftalmoplegia).

Diagnosa

Pemeriksaan nilai keradangan di darah dan penyediaan kultur darah dapat mendedahkan penglibatan sistemik. Sekiranya gejala yang dijelaskan oleh pesakit menyebabkan kecurigaan adanya keradangan atau abses di kawasan soket mata, mata mesti diperiksa secara terperinci. Doktor kemudian memberi perhatian kepada kemerahan dan pembengkakan (edema) di sekitar bola mata, penonjolan bola mata dan kepincangan mata.

Yang disebut di atas darah ujian juga digunakan dalam kes ini. Sekiranya kecurigaan berlanjutan, pemeriksaan CT terhadap kepala mungkin perlu. Semasa pemeriksaan ini, gambar tiga dimensi dihasilkan menggunakan sinar-X, di mana penyebaran keradangan ke kedalaman, keterlibatan struktur sekitarnya dan lokasi abses dapat dinilai.

Rawatan abses pada mata

Prinsip “ubi nanah, ibi evacua "(" Jika ada nanah, kosongkan ") berlaku. Ini bermaksud bahawa abses mesti selalu dibuka secara pembedahan. Di kawasan luar mata, ini agak mudah.

Sebuah sayatan tusukan kecil dibuat, iaitu sebuah kanaliculus dibuat di mana nanah ditolak ke luar. Rongga abses kemudian dapat dibilas dengan larutan disinfektan atau garam biasa. Sekiranya abses dalam, sisipan disinfektan dimasukkan ke dalam rongga abses untuk membolehkan nanah mengalir.

. Malangnya, anestetik umum sering diperlukan untuk operasi kecil ini, kerana anestetik tempatan membawa risiko bakteria dalam tisu. Rawatan antibiotik tambahan terhadap abses tidak semestinya dilakukan.

Sekiranya terdapat gejala sistemik atau nilai darah yang tidak normal, ini harus dilakukan. Selalunya ia juga digunakan secara pencegahan setelah abses terbelah. Keadaannya agak berbeza sekiranya berlaku abses yang berlaku di kawasan soket mata.

Di kawasan ini ada bahaya merebak ke otak. Untuk mengelakkan ini, rawatan mesti dilakukan secepat mungkin. Pertama sekali, orang yang terjejas dimasukkan ke hospital sebagai pesakit dalam.

Langkah terapeutik pertama adalah pentadbiran antibiotik, sekurang-kurangnya pada mulanya kebanyakannya melalui a vena. Sekiranya terapi cukup berkesan, biasanya diteruskan sehingga tidak ada demam selama beberapa hari. Abses yang ada juga memerlukan campur tangan pembedahan untuk mengalirkan nanah dari kawasan orbit yang tidak dapat diakses. Ini dilakukan secara umum anestesia sama ada secara langsung pada mata atau secara tidak langsung melalui rahang atas. Semasa rawat inap, fungsi mata juga dipantau dengan teliti.