Gejala angina pectoris | Gejala angina pectoris

Gejala angina pectoris

Kesakitan di belakang sternum adalah gejala khas untuk angina pektoris. Ramai orang menderita kesakitan sepanjang keseluruhannya dada kawasan, tetapi rasa sakit sering dirasakan paling kuat tepat di belakang sternum. Yang kesakitan biasanya digambarkan sebagai kusam, menusuk atau menggerudi.

Ini biasanya disertai dengan perasaan sesak atau tekanan yang kuat di dada. Banyak orang yang terjejas mempunyai perasaan seolah-olah karung berat telah diletakkan di atasnya dada. Selain rasa sakit di belakang tulang dada, ini sering mengakibatkan sesak nafas, yang disebabkan oleh tekanan perasaan.

Kesakitan yang memancar ke lengan kiri adalah khas untuk jantung pelbagai jenis penyakit. Terutama berkaitan dengan kesakitan adalah jantung serangan dan angina pektoris. Kedua-dua penyakit ini disebabkan oleh koronari jantung penyakit, di mana koronari kapal tersekat atau tersekat dan oleh itu otot jantung tidak dapat dibekalkan dengan oksigen dan nutrien yang mencukupi.

Mekanisme ini menyebabkan kesakitan. Pengaliran sensasi kesakitan dari jantung ke otak berlaku melalui gentian saraf. Ini disatukan dengan banyak serat saraf lain dari bahagian tubuh yang berlainan dan dengan itu berjalan bersama untuk sebahagian jalan menuju ke otak.

Oleh kerana kursus saraf ini, otak kadang-kadang tidak dapat membezakan dari mana kawasan badan rasa sakit itu berasal dan secara salah melihatnya di kawasan lengan kiri. Pada prinsipnya, juga mungkin untuk melihat sakit di lengan kanan, tetapi aduan seperti ini jarang berlaku. Sebabnya terletak pada anatomi badan manusia: jantung terletak di sebelah kiri dada, oleh itu serat saraf yang berkaitan biasanya disatukan dengan serat lain di bahagian kiri badan.

Topik ini mungkin menarik bagi anda: Angina penyitaan pectoris angina pectoris biasanya menampakkan dirinya sebagai sakit dada. Di samping itu, terdapat rasa sesak atau tekanan di dada. Ini menyebabkan sesak nafas pada banyak pesakit.

Di samping itu, sesak nafas dan angina pectoris gejala sering disertai antara satu sama lain, kerana kedua-duanya berlaku semasa latihan fizikal. Orang yang aktif secara fizikal mengambil lebih banyak oksigen dan oleh itu perlu bernafas lebih banyak. Di samping itu, otot-otot khususnya perlu dibekalkan dengan lebih banyak darah, sebab itulah jantung harus melakukan lebih banyak kerja mengepam.

Penyakit jantung seperti koronari arteri penyakit juga menyebabkan kekurangan oksigen ke jantung, mengakibatkan angina pectoris simptom. Angina pectoris biasanya disebabkan oleh penyakit jantung koronari. Oleh kerana kekurangan bekalan oksigen ke tisu jantung, rasa sakit berkembang yang biasanya dirasakan di kawasan dada.

Walau bagaimanapun, mereka juga boleh memancar ke bahagian badan yang lain. Organ bersebelahan sering terjejas. Manakala lelaki sering menderita sakit dada atau sesak dada, wanita sering mengadu perut atau atas sakit perut.

Dalam beberapa kes, sakit di bahagian atas perut malah satu-satunya gejala angina pectoris. Sakit perut sering disertai oleh loya dan muntah. Sakit di bahagian atas perut - Ini adalah sebab yang paling biasa.

Serangan angina pectoris sering menyatakan diri mereka bukan hanya melalui sakit dada. Dalam banyak kes, rasa sakit memancar ke bahagian badan yang lain. Perut atas dan perut sering terjejas, terutama pada wanita.

Ini bukan sahaja menyebabkan kesakitan pada perut rantau, tetapi juga sering membawa kepada loya dan muntah. Oleh kerana beberapa orang dengan penyakit jantung koronari menderita secara eksklusif dari loya, muntah dan sakit perut tanpa sakit dada atau gejala jantung yang lain, angina pectoris juga harus dipertimbangkan sekiranya terdapat episod aduan yang lebih kerap. Sakit belakang secara amnya adalah keluhan yang biasa dan biasanya disebabkan oleh postur badan yang lemah ketika duduk.

Walau bagaimanapun, sekiranya sakit belakang berlaku dalam bentuk kesakitan yang membosankan, menikam atau menusuk, penyakit jantung mungkin di sebalik aduan tersebut. Sakit belakang khususnya, yang terletak di kawasan tulang belakang toraks, juga harus diperiksa berkaitan dengan penyakit jantung. Banyak penghidap mengalami sejenis sakit berbentuk tali pinggang yang melilit tulang rusuk.

Ini menghasilkan kombinasi sakit belakang dan dada, yang khas dari aduan angina pectoris. Walaupun lelaki sering melaporkan kesakitan yang sangat spesifik di belakang tulang dada, gejala pada wanita jauh lebih bervariasi dan tidak spesifik, itulah sebabnya mengapa memerlukan waktu lebih lama untuk mendiagnosis angina pectoris di dalamnya. Sekiranya seseorang menderita sakit belakang dalam bentuk sawan, pemeriksaan khusus harus dilakukan untuk penyakit jantung koronari.

Ini mencetuskan serangan angina pectoris pada banyak pesakit, yang biasanya dianggap sebagai sakit dada, tetapi sering juga sebagai sakit belakang. Rahang dan sakit gigi pada mulanya membuat seseorang memikirkan masalah sebenar dalam bidang pergigian. Walau bagaimanapun, kesakitan rahang juga boleh menjadi penyataan banyak penyakit lain.

Dalam kes angina pectoris ada kemungkinan sakit dada memancar ke kawasan rahang dan gigi. Kadang-kadang sakit rahang / gigi juga boleh berlaku tanpa berlakunya sakit dada. The kesakitan rahang juga boleh disebabkan oleh ketegangan umum pada badan.

Serangan angina pectoris secara khusus meletakkan badan dalam keadaan tertekan. Di samping itu, sawan sering dikaitkan dengan kegelisahan atau panik. Antara lain, ini boleh menyebabkan peningkatan ketegangan pada otot rahang ("mengepalkan gigi").

Sakit tekak, seperti selesema dan batuk, adalah gejala angina pectoris yang tidak biasa. Walau bagaimanapun, sensasi kesakitan, yang biasanya terletak di kawasan dada, juga dapat dirasakan di bahagian tubuh yang lain. Oleh itu, sakit dada biasanya digambarkan sebagai menikam, menusuk atau kusam.

Sekiranya sensasi rasa sakit berlaku di leher rantau ini, mungkin juga merupakan tanda angina pectoris. Penjelasan yang mungkin untuk perkembangan kesakitan ini adalah penyambungan sendi dari gentian saraf yang menyakitkan. Akibatnya, otak tidak lagi dapat membezakan apakah asal-usul kesakitan itu di leher atau kawasan dada.

leher kesakitan agak jarang berlaku pada gejala angina pectoris, tetapi masih boleh berlaku. Mereka dipicu oleh kenyataan bahawa rasa sakit memancar dari bahagian dada dan belakang ke leher. Penjelasan yang mungkin untuk ini adalah bahawa otak tidak mempunyai banyak serat saraf yang menyakitkan di kawasan organ dalaman.

Ini bermaksud bahawa rasa sakit tidak dapat dirasakan pada titik tertentu. Sebaliknya, rasa sakit dirasakan di kawasan badan yang lebih besar. Oleh itu, pada sesetengah orang kawasan sakit jantung dilanjutkan ke leher.

Oleh itu, rasa sakit juga dapat dirasakan oleh jantung di leher. Di samping itu, sebuah serangan angina pectoris disertai dengan reaksi tekanan badan dan dengan itu boleh menyebabkan ketegangan refleks otot leher. Ini mengakibatkan ketegangan di leher, yang seterusnya dapat menyebabkan rasa sakit.

Berkaitan dengan sebuah serangan angina pectoris, perasaan takut / panik dan kegelisahan dalaman sering berlaku. Peningkatan tenaga fizikal menyebabkan pengurangan bekalan otot jantung. Di satu pihak, ini menyebabkan sakit dada yang dikenali sebagai angina pectoris, di sisi lain ia juga menimbulkan rasa sesak di dada.

Keketatan atau tekanan pada dada sahaja boleh menyebabkan rasa takut atau panik. Ia juga menjadikan bernafas lebih sukar dan seterusnya mencetuskan rasa sesak nafas, yang seterusnya dapat meningkatkan rasa panik. Oleh kerana mekanisme inilah istilah "kegelisahan jantung" telah diciptakan, yang menggambarkan ketakutan dan kepanikan yang berkaitan dengan serangan angina pectoris or serangan jantung.

Orang dengan gejala angina pectoris menderita penyakit jantung. Akibatnya, mereka sering mengeluarkan nafas lebih cepat semasa melakukan senaman fizikal dan mula berkeringat lebih awal. Serangan akut angina pectoris juga boleh menyebabkan berpeluh secara tiba-tiba.

Ini dicetuskan oleh sakit di bahagian dada kawasan. Di samping itu, kejang seperti itu juga boleh menyebabkan rasa takut atau panik, yang menyebabkan pengaktifan pengeluaran peluh di dalam badan. The gejala angina pectoris sering kurang ketara pada pesakit diabetes.

Seperti orang lain yang terkena, angina biasanya terjadi dalam bentuk sakit dada, yang dapat memancar ke punggung, lengan kiri dan rahang. Sakit perut, loya dan muntah juga boleh berlaku. Yang meningkat darah tahap gula pada pesakit diabetes menyerang serat saraf, antara lain, sehingga rangsangan kesakitan hanya dapat diturunkan ke otak ke tahap yang lebih rendah. Atas sebab ini, kesakitan yang timbul dengan angina dirasakan kurang kuat oleh pesakit diabetes. Kerana kehilangan serat saraf, pesakit kencing manis lebih kerap mengalami pendiam serangan jantung, di mana serangan jantung berlaku tetapi tidak ada rasa sakit yang dirasakan.