Gejala angina pectoris

definisi

Angina pektoris (secara harfiah “dada sesak ”) biasanya menggambarkan serangan kesakitan dalam dada kawasan. Puncanya adalah berkurang darah bekalan ke arteri koronari. Di koronari jantung penyakit, sebagai contoh, penyakit ini disekat atau disekat oleh plak dan oleh itu tidak dapat dibekalkan darah dengan betul. Ini mengakibatkan kekurangan bekalan darah ke kawasan jantung otot di belakangnya. Iskemia yang disebut ini (kekurangan bekalan oksigen dan nutrien lain) boleh menyebabkan kesakitan.

Punca

Angina serangan pectoris sering menunjukkan koronari jantung penyakit. Walau bagaimanapun, ia juga boleh menyebabkan sebab lain, seperti kekejangan (tiba-tiba pendek pengecutan) daripada arteri koronari. Angina pectoris sering dicetuskan oleh pendedahan kepada sejuk, tekanan atau senaman fizikal.

Dalam situasi seperti itu, keperluan oksigen badan meningkat. Oleh itu, lebih banyak darah harus dipam dari jantung ke dalam peredaran darah daripada keadaan rehat. Kerja jantung tambahan ini juga memerlukan bekalan darah yang lebih kuat ke otot jantung.

Sekiranya ini tidak dapat dipastikan, misalnya disebabkan oleh penyakit jantung koronari, berlaku kekurangan bekalan darah ke otot jantung yang disebutkan di atas, yang boleh menyebabkan angina pectoris serangan. Serangan seperti ini biasanya berlangsung antara satu hingga lima minit. Gejala dapat diatasi dengan cepat dengan pemberian nitrogliserin (selalunya sebagai "semburan nitro").

angina pectoris boleh dibahagikan kepada pelbagai peringkat. Orang yang menderita angina yang tidak stabil mempunyai risiko peningkatan yang ketara serangan jantung. Di kandang angina pectoris, sebaliknya, simptomnya berhenti, yang bermaksud bahawa gejala tidak memburuk.

Walaupun ini menunjukkan stenosis (penyempitan) koronari kapal, ini juga bermaksud bahawa penyempitan tidak terus berkembang. - Pada tahap 0, tidak ada gejala walaupun berlakunya iskemia. - Tahap I dicirikan oleh sakit dada di bawah tekanan fizikal yang berat.

  • Sekiranya sedikit angina pectoris berlaku semasa latihan fizikal yang normal, ini disebut sebagai tahap II. - Sebaliknya, tahap III dicirikan oleh cukup banyak sakit dada semasa latihan fizikal yang setanding. - Seseorang bercakap mengenai tahap IV apabila gejala angina pectoris sudah berlaku pada waktu yang rendah atau rehat sepenuhnya. Dalam kes seperti itu, biasanya angina pectoris tidak stabil, di mana penyakit yang mendasari (biasanya penyakit jantung koronari) berkembang.

Pelopor

. kesakitan di kawasan rahang juga boleh berlaku beberapa minggu hingga bulan sebelum bentuk angina pectoris sebenarnya. Walau bagaimanapun, gejala ini sangat tidak spesifik dan harus diperhatikan dengan baik. Kesakitan di rahang tidak harus kekal, tetapi juga boleh berlaku sekejap-sekejap.

Penyakit lain seperti perasaan lemah dan keletihan juga berlaku. Gejala ini sering dirasakan sebagai sejenis selesemaseperti jangkitan. Sebelum angina pectoris diucapkan, sakit di lengan kiri sangat biasa, terutama pada lelaki.

Terutama orang yang mengetahui sejarah keluarga mengenai gejala ini harus berjumpa doktor apabila ia berlaku. Oleh kerana prekursor lebih tidak spesifik pada wanita, pengesanan awal lebih sukar. Pada masa ini, lelaki lebih kerap terjejas berbanding wanita.

Salah satu sebabnya ialah rokok adalah faktor risiko kalsifikasi arteri koronari dan serangan jantung. Oleh kerana lelaki biasa merokok lebih banyak daripada wanita, angina pectoris lebih kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Namun, sejak sekarang sama banyak wanita merokok seperti lelaki, persamaan akan dapat diharapkan.