Gejala bursitis | Fisioterapi untuk bursitis pinggul

Gejala bursitis

Gejala a bursitis pinggul boleh berbeza bergantung pada jenis dan penyebabnya, tetapi semua bentuk mempunyai satu kesamaan, empat tanda keradangan yang biasa: bengkak, kemerahan, terlalu panas, kesakitan dan gangguan fungsi pinggul atau pangkal paha. Dalam kalangan pakar, perbezaan dibuat antara aseptik dan septik bursitis. Dalam keadaan aseptik bursitis, yang biasanya disebabkan oleh postur tubuh yang lemah seperti kecondongan pelvis atau berlebihan, gejala meningkat dari masa ke masa. Pada mulanya, ada perasaan membosankan kesakitan semasa bergerak, yang meningkat dengan stabil sehingga gambaran lengkap mengenai keradangan akhirnya tercapai. Di bursitis septik, sebaliknya, yang biasanya dipicu oleh jangkitan atau kecederaan, demam or menggigil boleh berlaku sebagai tambahan kepada gejala keradangan yang biasa.

Berjoging sekiranya berlaku bursitis pinggul

Jogging atau lain-lain berlari sukan harus dielakkan semasa fasa keradangan akut. Ini benar terutamanya jika penyebab bursitis disebabkan oleh beban berlebihan, kepincangan atau perbezaan panjang kaki. Bila berjoging, bursa yang meradang mengalami tekanan yang melampau, yang kemudian dapat menyebabkan masalah atau kronisasi masalah, apatah lagi fakta bahawa ia sangat menyakitkan bagi orang yang terkena.

Namun, setelah keradangan reda dan penyebabnya dihilangkan, berjoging boleh disambung semula. Ia berguna untuk memakai sol yang mudah di sendi. Untuk mengelakkan bursitis berulang, anda harus mula berjoging dengan perlahan dan meningkatkan intensiti dari masa ke masa. Ia juga penting untuk panaskan dengan baik sebelum dan regangan sebelum dan selepas berjoging. Sekali lagi, mendengar badan awak. Sekiranya anda melihat masalah atau kesakitan kembali, kurangkan latihan.

Tempoh bursitis

Tempoh bursitis bergantung pada penyebab keradangan dan sejauh mana keradangan. Walaupun keradangan yang tidak rumit biasanya sembuh setelah 1-2 minggu, gejalanya dapat bertahan selama beberapa bulan atau bahkan bertahun-tahun, terutama setelah operasi dan jika terjadi keradangan kronik. Oleh itu, sangat penting untuk berjumpa doktor secara langsung sekiranya terdapat aduan di kawasan pinggul, supaya terapi yang sesuai dapat dimulakan dengan segera dan jangka waktu keradangan disimpan sesingkat mungkin.