Gejala displasia pinggul kanak-kanak

Kedudukan sendi pinggul penting untuk pengagihan daya optimum pada sendi. Ini untuk memastikan bahawa sendi dimuat sesedikit mungkin dan orang itu dapat bergerak dengan bebas dan tanpa rasa sakit. Kedudukan pinggul bergantung pada kedudukan pinggul kepala femur di bahagian acetabulum.

Sekiranya menonjol terlalu jauh ke luar, ia boleh haus di beberapa tempat atau melambung kerana ketidakstabilan. Teks berikut menerangkan pentingnya rawatan awal pada kanak-kanak dengan displasia pinggul dan menerangkan latihan untuk mendorong anak-anak dan ibu bapa mereka mengambil inisiatif. Maklumat lengkap mengenai penyakit kanak-kanak boleh didapati di halaman ini: Fisioterapi untuk penyakit kanak-kanak

Gejala

Kerana kedudukan pinggul yang tidak fisiologis, sendi tidak dapat mengatasi beban tekanan luaran secara optimum. Pembahagian daya lebih tidak rata dan semakin terarah pada struktur tulang. Taburan daya unfisiologi ini mempunyai pelbagai akibat: Di samping itu, kanak-kanak tidak selalu bertindak balas kesakitan.

Oleh itu, lebih sukar untuk mengesan tanda pertama displasia pinggul pada kanak-kanak daripada pada orang dewasa. Aktiviti dan motivasi pergerakan kanak-kanak harus diperhatikan. Soalan khusus untuk anak juga dapat membantu.

Walau apa pun, a displasia pinggul dapat dikesan dengan pemeriksaan perubatan pencegahan. Adakah anda mencari maklumat lebih lanjut mengenai displasia pinggul? Maka artikel ini adalah perkara yang tepat untuk anda: Displasia pinggul kanak-kanak

 • Haus rawan meningkat
 • Sakit di bahagian pangkal paha atau pinggul yang menyebabkan pesakit mengalami beberapa masalah ketika berdiri atau berjalan
 • Ia juga boleh menyebabkan pergerakan pinggul berkurang
 • Otot di sekitar pinggul boleh menjadi tegang atau tidak mencukupi kerana ketegangan yang salah atau berlebihan

Terapi / rawatan

Sejak tulang dan otot kanak-kanak masih berkembang, kedudukan pinggul dapat dipertimbangkan secara konservatif dengan sangat baik. Matlamat rawatan konservatif bergantung pada gambaran gejala displasia pinggul. Pendekatan konservatif juga menunjukkan hasil yang sangat baik pada bayi dan kanak-kanak.

Fisioterapi boleh diresepkan untuk mengekalkan dan memperbaiki fungsi sendi. Maklumat lengkap mengenai perkara ini terdapat dalam artikel ini:

 • Melalui latihan, otot dapat diatasi secara langsung dan pengukuhan dapat dicapai. Ini dapat melegakan sendi dengan lebih baik dan melindunginya dari daya luaran.
 • Otot juga harus diregangkan untuk mengelakkan pemendekan.

  Aktiviti ini sangat penting dalam zaman kanak-kanak dan dalam apa jua keadaan mempunyai kesan pada displasia pinggul.

 • Untuk mengelakkan kehelan dan juga untuk memperbaiki kepincangan, sendi juga dapat diperbaiki oleh bantuan. Pembalut atau seluar penyebaran sesuai untuk tujuan ini. Fiksasi sedemikian harus dipakai secara berterusan dalam jangka masa yang lebih lama dan memerlukan kesabaran.
 • Sekiranya dislokasi pinggul sudah berlaku dan tidak ada rawatan yang dilakukan sehingga tahap ini, femoral kepala boleh ditempatkan semula. Pinggul kemudian dipasang supaya sendi tetap berada pada kedudukannya.
 • Fisioterapi untuk displasia pinggul kanak-kanak
 • Fisioterapi untuk dislokasi pinggul kanak-kanak