Gejala sklerosis berganda

Ramai orang bergaul multiple sclerosis dengan kehidupan di kerusi roda. Ini boleh menyebabkan ketakutan dan tidak dapat difahami sepenuhnya. Kerana Sklerose berganda adalah penyakit neurologi, yang sering terjadi pada usia dewasa muda dan boleh merosakkan kehidupan pesakit dengan kuat. Bahawa Sklerose berganda bagaimanapun serba boleh dan sebahagian besar pesakit juga tanpa kerusi roda kehidupan bebas untuk menjalani, dijelaskan dalam teks berikut. Walau apa pun dijelaskan, apa multiple sclerosis ada dan kemungkinan terapi yang ada untuk pesakit.

Tanda-tanda sklerosis berganda

Secara berkomunikasi multiple sclerosis tidak disebut sia-sia, "penyakit dengan seribu wajah". Gejalanya sangat pelbagai dan boleh berlaku secara terpisah atau bersama dengan gejala lain. Bergantung pada tempat fokus keradangan terletak di tengah sistem saraf, terdapat kekurangan dalam penularan rangsangan dan gejala yang sesuai.

Contohnya, anamnestic dan pemeriksaan fizikal sahaja tidak mencukupi untuk diagnosis sklerosis berganda dan gabungan beberapa prosedur diagnostik diperlukan untuk mendiagnosis penyakit. Sebabnya ialah tanda pertama penyakit lain seperti Lyme penyakit, serupa. Walaupun sklerosis berganda adalah penyakit yang serius, tanda-tanda pertama agak ringan dan tidak langsung menunjukkan penyakit tersebut.

Dalam peratusan tertentu, parestesi seperti kesemutan atau kebas pada lengan dan kaki dapat dirasakan. Pesakit juga mungkin berasa lembik, letih dan lemah pada mulanya. Kelemahan pundi kencing atau usus juga boleh mengikuti dan membawa kepada masalah lemah kawalan kencing pada peringkat kemudian.

Walau apa pun, batasan penglihatan tidak jarang berlaku. Sekiranya sklerosis berganda terus berkembang, kekuatan keseluruhan otot rangka akan berkurang. Ini menghadkan mobiliti dan kebebasan pesakit.

Berkenaan dengan otot rangka, kekejangan (kekejangan) tidak biasa dan boleh menyebabkan kesakitan. Selain gejala fizikal, terdapat juga komponen psikologi. Keletihan pada sklerosis berganda juga disebut keletihan dan boleh terjadi bersamaan dengan kemurungan. Pesakit menjadi lesu, yang tidak boleh diabaikan dalam terapi selain gejala fizikal.