Gejala penyakit radang pelvis

Sinonim dalam erti kata yang lebih luas

Keradangan pelengkap rahim seperti ovari dan tiub fallopi Keradangan tiub fallopio, radang ovari Bahasa Inggeris: adnexitis

Gejala khas

Gejala penyakit radang panggul bergantung pada bentuk penyakit masing-masing. Kursus akut dan kronik dapat dibezakan. Dalam gambaran klinikal akut, kuat rendah sakit perut, sering terdapat pada kedua-dua belah pihak, biasanya terjadi, disertai dengan perasaan sakit yang tiba-tiba kuat.

Rendah sakit perut disebabkan oleh pembengkakan tiub fallopio dan mungkin juga ovari. Kerap kali, tetapi tidak semestinya, adalah kejadian demam. Bergantung pada penyebaran jangkitan, kesakitan juga boleh berlaku semasa buang air kecil atau buang air besar.

Sembelit, kembung perut dan muntah juga dikenali sebagai gejala yang menyertainya. Pendarahan pelincir dan keputihan lain boleh berlaku dari faraj. Sekiranya serviks dipindahkan, ini juga membawa kepada kesakitan.

Pesakit darah menunjukkan peningkatan nilai keradangan. Sekiranya penyakit radang pelvis akut telah reda dan kusam kesakitan di perut bawah terus berlaku, penyakit radang pelvis kronik telah berkembang, penyebabnya dapat dijumpai dalam terapi yang tidak mencukupi atau pada lekatan tiub fallopio dan sekitarnya. Lekatan ini adalah sebab kesakitan yang dilaporkan oleh beberapa pesakit semasa hubungan seksual.

Selalunya lekatan ini menutup tiub fallopi sehingga cecair terkumpul di dalamnya, yang menekan pada tisu dan boleh menyebabkan kematian sel. Hasilnya ialah kemandulan. Selain itu, seperti penyakit akut, penyakit ini juga boleh berlaku. - Sembelit

  • Perut kembung
  • Keletihan dan
  • Pendarahan tidak teratur

Kesakitan ovari

Kira-kira 1% daripada semua wanita mengalami keradangan pada organ seksual dalaman sekali sepanjang hayatnya. Keradangan seperti itu boleh menyebabkan pelbagai gejala, termasuk sakit. Kesakitan sepihak dan dua hala di ovari mungkin, bergantung pada lokasi keradangan.

An adneksitis boleh melalui pelbagai peringkat penyakit, di mana kesakitan tidak selalu sama teruknya. Pada peringkat akut, kesakitan pada ovari mendadak. Selalunya, rasa sakit kemudian dapat diberikan ke sisi tertentu, sebab itulah ia juga disebut sebagai sakit sisi.

Ini adalah kesakitan yang paling teruk dalam fasa akut ini. Walau bagaimanapun, penyakit ini juga boleh menjadi subakut. Ini bermakna bahawa gejala tidak begitu teruk.

Walau bagaimanapun, kesakitan pada ovari masih ada. Dalam banyak kes, bagaimanapun, rasa sakit hanya dapat diprovokasi selama pemeriksaan dengan meraba ovari yang terkena. Pada peringkat kronik penyakit ini, rasa sakit sering kali tidak dapat diberikan ke satu sisi dengan tepat dan mempunyai sifat yang agak kusam dan menindas.

Sakit perut sebagai gejala penyakit radang pelvis

Adneksitis boleh mengakibatkan sangat teruk sakit perut, yang dapat dilokalkan dengan cara yang berbeza. Walau bagaimanapun, hampir selalu sakit perut, termasuk sakit pada ovari yang terkena. Bergantung pada peringkat penyakit, intensiti dan kualiti kesakitan berbeza-beza.

Pada peringkat akut, sakit perut lateral yang ketara adalah tipikal. Ia terletak di sisi ovari yang terjejas dan mempunyai watak menarik. Walau bagaimanapun, kesakitan ini boleh meluas ke seluruh perut semasa berlakunya penyakit ini.

Rasa sakitnya sangat teruk sehingga kebanyakan wanita di peringkat penyakit ini pergi ke bilik kecemasan atau pembedahan doktor kerana mereka tidak dapat menahan kesakitan. Di samping itu, terdapat gejala lain seperti demam, loya dan muntah. Pada peringkat kronik, penyakit radang pelvis menyebabkan sakit perut sangat sedikit atau tidak. Rasa sakit itu biasanya hanya boleh dipicu dengan menekan perut dan tidak berada dalam keadaan rehat.